Skip to content

Grumpy’s Autumn All-Stars

21 de januar de 2023

Vel, jeg sa jo at høstfargen kom til å bli flott. Men selv om jeg har rett 172% av tiden, er jeg sikker på at det var tvilere. I likhet med apostelen Thomas, tror de ikke før de ser. Skam! De burde skamme seg! La meg presentere noen av denne sesongens høydepunkter.

Utstilling 1. Blåbær.

Se for deg en innfødt frukt som ikke bare gir deilige bær i juni og juli, men som også kler seg i det mest fantastiske skarlagenrøde og karmosinrøde høstløvverket du kan tenke deg. Dette er et utvalg av rabbiteye blåbær (Vaccinium ashei), den beste arten for min USDA Zone 8A-hage. Det blir sent på sesongen og holder fargen i flere uker. Gi den full til delvis sol og sur, godt drenert jord.

Utstilling 2. «Mt. Luftig Fothergilla.

Fothergilla busk om høsten

Denne lite kjente innfødte busken var min stjernestjerne. Etter et vårshow med velduftende, hvite blomster som ligner barberkoster, doblet det seg med blader som endret seg fra blågrønne til gule, oransje og skarlagenrøde over tre uker på høsten. Jo mer sol det blir, jo lysere blir høstfargene. Den vokser 4 til 5 fot høy og bred og liker fuktig, sur, godt drenert jord i USDA-sone 5 til 8.

Utstilling 3. Blomstrende kornel.

Blomstrende Dogwood-tre om høsten

Det rikelige sommerregnet hjalp virkelig denne blomstrende kornelen (Cornus florida) vokser i skogen min. Den har vært i farger i over en måned. Jeg har ikke plantet den, men dens utseende forteller meg hva den liker – full til delvis sol og syre, fuktig, godt drenert jord som inneholder mye organisk materiale, for eksempel nedbrytende blader. Dette treet blir 15 til 30 fot høyt i USDA-sonene 5 til 9, men hvis du planter en, vet kilden. Nordlige dyrkede trær gjør det ikke bra i sør og omvendt.

Utstilling 4. Oakleaf hortensia.

Oakleaf hortensia om høsten

En annen sørøstlig innfødt, eikebladhortensia (Hortensia quercifolia) har det fineste høstløvet av noen hortensia. Bladene blir skarlagenrøde, oransje, burgunder og lilla og holder seg til nesten vinter. De blir innledet av prangende, hvite blomster på forsommeren som ofte eldes til rosa. Plant i full sol til lett skygge i sur, godt drenert jord i USDA-sonene 5 til 9.

Utstilling 5. Søt busk.

Søt busk om høsten

De fleste dyrker denne innfødte busken (Calycanthus floridus) for sine velduftende, brunrøde blomster om våren. Klare gule blader om høsten er en fin bonus. Den danner en sugende busk 6 til 8 fot høy og bred i skogen min. Den liker full sol til lett skygge og godtar de fleste jordarter. Dyrk den i USDA-sonene 5 til 9.

Utstilling 6. Krittlønn.

Kritlønn om høsten

Da jeg kalte dette innfødte treet (Acer leucoderme) «Månedens plante» i Southern Living i fjor høst tullet jeg ikke. Den vokser til omtrent halvparten av størrelsen på en sukkerlønn (25 til 30 fot høy) med halvparten så store blader, og den har noen av de fineste høstfargene du vil se – levende oransje, skarlagenrød og gull. Jeg har dyrket denne i to år, og den er superenkel. Den farger godt i full sol eller lett skygge, tåler tørke og liker godt drenert jord. Dyrk den i USDA-sonene 5 til 8.

Utstilling 7. Hosta «juni.»

Hosta

Ansett som de beste staudene for skygge, tilbyr hostaer et svimlende utvalg av bladstørrelser, former, teksturer og mønstre med farger av blått, grønt, gult, gull og hvitt. Sommeren er deres høysesong, men ikke overse høsten. Mange feirer med blader som blir knallgule og gull, som denne favoritten kalt «juni». Noen hostaer tåler sol, men de fleste foretrekker lett skygge og fuktig, godt drenert jord som inneholder mye organisk materiale. Avhengig av art og utvalg vokser de i USDA-sonene 3 til 9.