Skip to content

Hagearbeid 101: Japanske lønnetrær

22 de juli de 2023

Både grasiøse og allsidige, japanske lønnetrær (Acer palmatum) er kameleonene i planteverdenen. Noen blader ut i strålende rødt om våren, skifter til grønt om sommeren og avslutter høsten i gult og oransje. Andre begynner rødt og forblir røde til bladene faller om høsten, og avslører deres skulpturelle former. Bladene kan være palmeformede eller blonder, nesten fjæraktige, og deres tilgjengelige fargepalett inkluderer rødt, grønt, oransje, lilla, hvitt og rosa. William B. Shell fra Auburn, Alabama, er en ekspertdyrker. Han plantet sitt første tre i 1967 og har nå mer enn 1000 i hagen. De er hans lidenskap. «Japanske lønner er et utmerket valg for den begynnende gartneren, siden de i hovedsak er bekymringsløse når de først er etablert,» sier han. «De tilbyr interesse året rundt med sin stadig skiftende skjønnhet.»

Velg riktig japansk lønnetre

«Trærene» varierer fra 2 til 30 fot høye, og deres former kan være gråtende, avrundede, dverg, hauger, oppreist eller fossende. Hvilken er for deg? For containere eller bonsai: dverg og mindre utvalg. For en fargerik gruppering eller en enestående forestilling: middels store, avrundede, haugede eller gjennomgripende former. For en stor wow: større, trelignende utvalg. Til info, mange er podet og kan virke dyre, men de tilfører verdi til landskapet ditt og er smarte investeringer. Vær heller ikke redd for å prøve ikke navngitte frøplanter, som kan være rimeligere, men er like vakre.

Hvordan plante japanske lønnetrær

Disse trærne kan ta full sol i øvre og midtre sør, men resten av oss bør gi dem filtrert sollys. De trenger godt drenert jord og beskyttelse mot varm ettermiddagssol eller sterk vind. Under ekstrem varme eller tørke, gi dem litt ekstra vann. De er gode følgesvenner for andre planter i hagen din. William liker å bruke eviggrønne planter som asalea og kamelia for å vise frem en lønns delikate bladverk. Stauder som hostaer og bregner kan også fremheve lønnsblader. Uansett hva du planter med dem, vil japanske lønner stjele showet.