Skip to content

Hageplanter

4 de juli de 2021

Hvis vi er en av dem som ønsker å ha en hage, må vi vite veldig godt hvilken type plantasjer vi kan ha, avhengig av årstid og omsorg den trenger. I dag skal vi snakke om de forskjellige hageplanter som vi kan ha, og hva er dens viktigste bekymringer. Hvis du har bestemt deg for å dyrke planter å spise eller andre nyttige avlinger, er dette muligens et av de mest nødvendige innleggene for deg.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg hvilke som er de viktigste hageplantene du kan ha, og hva de har omsorg for.

Typer hageplanter

hageplanter

Det finnes forskjellige typer hageplanter, selv om de hovedsakelig er delt inn i bladgrønnsaker og aromatiske planter. Hageavlinger har dette navnet fordi de er de som dyrkes i frukthagene. Mange ganger identifiserer vi som hageplanter bare grønnsaker og grønnsaker. Vi vet imidlertid at det er mange andre arter som også kan tjene.

Vi skal se hva som er de viktigste grønnsakene å plante i en død plante, og hva er andre planter som kan dra nytte av fordelene, for eksempel blomster eller aromatiske planter.

Grønnsaker

Denne typen inndeling har ikke noe botanisk fundament. Det er ganske enkelt en gruppe planter som er populært kjent, og som inkluderer grønnsaker, belgfrukter og frukt eller røtter fra noen urteaktige planter. Her inkluderer vi tomater, blomkål, gulrot, pepper osv.

La oss se hva som er de viktigste grønnsakene som fungerer som hageplanter:

  • Liliaceae: hvitløk, løk, purre …
  • Cruciferous: kål, blomkål, reddik, kål, rødkål, brokkoli …
  • Solanaceae: tomat, pepper, søtpotet, aubergine, potet …
  • Agurker: courgette, gresskar, melon, agurk …
  • Sammensatte: artisjokk, endiv, endiv, salat …
  • Belgfrukter: bønner, grønne bønner, kikerter, erter …
  • Chenopodiaceae:Sveitsisk chard, spinat, rødbeter …
  • Umbellate: selleri, pastinakk, fennikel, persille, gulrot …

Aromatiske planter

Som vi har nevnt før, er ikke bare hageplanter de som betraktes som grønnsaker eller spiselige planter. Aromatene er også ganske typiske i disse avlingene og er et perfekt supplement som hjelper til med å ha mange helsemessige fordeler av resten av grønnsakene. Fordelen er at disse plantene er ganske enkle å dyrke, selv i potter. De tar litt plass og er veldig nyttige på kjøkkenet. I tillegg har det ikke bare fordeler for de andre hageplantene, men også hagen generelt. Og er at denne typen aromatiske planter bidrar til å fremme pollinering og tiltrekker seg forskjellige gunstige insekter.

Det er de som ofte dyrkes for å avverge skadedyr eller bringe gunstige insekter. Disse er blant annet basilikum, lavendel, mynte, rosmarin.

Blomster i frukthagen

hageplanteforening

Vi kan også ha noen blomsterplantasjer i hagen. Noen av dem er det Tajetes, nasturtiums eller ringblomster, selv om det er mange flere. De er blomster som gir et snev av farge til dette rommet, og som med aromatiske planter har de mange fordeler for utviklingen av andre hageplanter.

Hageplanter: hekker og andre gunstige planter

Det skal også begrense hagen, hekkene gir et snev av stil til hagen vår. De hjelper til med å opprettholde biologisk mangfold og fungerer som en barriere for de mange mulige lengdene. I tillegg hjelper de med å tiltrekke fordelaktige insekter. En annen fordel den har, er at hvis du har hekker som busker av ville frukter som bjørnebær eller blåbær, kan du lage deilige syltetøy eller konserver eller ha små nyplukkede frukter for å kunne konsumere fersk.

Det er noen planter som ikke dyrkes for å spise, men som er veldig nyttige for hagenes helse. Her har vi hestehale, nesle eller sorrel og ringblomst. Alle bruker de som planter for å tiltrekke bladlus, og jeg gjør det mulig å fange dem for å eliminere skadedyret.

Planter for grønn gjødsel

I dette tilfellet snakker vi om forskjellige planter som ikke dyrkes for å spise oss, men fungerer som kompost for andre hageplanter. Det kan sies at de er hageplanter som fungerer som mat for andre. Den dyrkes som grønn gjødsel, og de er små planter med rask og enkel vekst med høyt innhold av næringsstoffer. Her har vi kløver, lucerne, sennep, etc. De er vanligvis planter som tilhører gruppen belgfrukter, gress eller korsfest.

I tillegg til å være en billig måte å gjødsle hagen vår på, har disse plantene også andre fordeler for hagen som ugressbekjempelse og bevaring av fuktighet eller jordtemperatur.

Hageplantepleie

tips for hage i hjemmet

Vi skal se noen av de viktigste plantene som dyrkes og deres stell.

Chard

Det er en plante som er mye dyrket i hager. De dyrkes fra et frø eller en plante. Det kan spire på flere dager og det begynner å høste mer eller mindre til 50-70 dager. Det når vanligvis en betydelig størrelse som krever skille mellom planter. Denne separasjonen er omtrent 60 cm siden den utvikler et omfattende rotsystem.

Basilikum

Den har gode fordøyelsesegenskaper da den stimulerer appetitten og forhindrer oppblåsthet. Det kan tas i infusjoner. Å dyrke frøet brukes på kvalitetstid på året, enten vår eller sommer. Det er takknemlig at du gir den konstant vanning og god kompost. Det er nok å fange direkte sollys. Bladene holdes vanligvis ikke veldig tørre, så det anbefales vanligvis å konsumere dem umiddelbart eller lage en vinaigrette eller saus for å kunne bevare bedre. Et annet alternativ er å fryse bladene.

Selleri

Det er en plante veldig rik på essensielle oljer og gir en karakteristisk aroma. Den dyrkes om våren. Tåler de laveste temperaturene og kan også dyrkes om høsten. Men hvis vi dyrker det om vinteren, kan det føre til dannelse av blomster for tidlig. Det startes vanligvis i et såbed siden spiring er ganske tregt og kan kondisjoneres til ugunstige miljøforhold. Det er en ganske krevende plante når det gjelder fuktighet. Det er viktig å ikke glemme vanning.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om hageplanter og deres egenskaper.