Skip to content

Hardy Cyclamen overrasker om høsten

6 de april de 2023

Cyclamen er en knollaktig flerårig plante som trives i varmere klima. Det har en tendens til å gå i dvale, og når det skjer, kan selv en erfaren gartner dømme planten som en døende tapt sak. Men det er nyanser til å dyrke hardføre syklamen, og når den først er forstått, har denne planten en sjanse til å trives.

Hva er Cyclamen Hederifolium?

Sammen med julestjerne og julekaktus danner blomstersyklamen (Cyclamen persicum) det store triumviratet av ferieblomster. Du vet kanskje ikke navnet, men du kan ikke la være å støte på spor av det i drivhus. Store, glorete blomster av rødt, rosa eller hvitt svever som sommerfugler over vakkert, marmorert løvverk. Selv om de kan dyrkes utendørs i milde områder, er det ikke lett andre steder, så de fleste holder dem som potteplanter til de til slutt dreper dem ved å overvanne.

Velge den riktige hardføre cyclamen-arten

Derfor, for å legge høst- og vinterfarge til den skyggefulle skoghagen min, bestemte jeg meg for å prøve en annen art. Cyclamen hederifolium «Silver Leaf Pink» er en prisvinnende plante; Royal Horticultural Society har gitt den sin prestisjetunge Award of Garden Merit. Den regnes for å være den mest hardføre arten av cyclamen og lever i bakken året rundt her. Også kjent som eføybladsyklamen, napolitansk syklamen eller purkebrød, er det en art av Primulaceae-familien. Den er hjemmehørende i Middelhavsregionen, Nord-Europa og Stillehavet nordvest, og vokser vanligvis i skog, busk og steinete områder. Jeg så den vokste i potter i mai i fjor på et lokalt hagesenter. Siden jeg manglet erfaring med det, valgte jeg å risikere bare én. Dens eføyformede blader sprutet med sølv var kjøpsverdige i seg selv. Jeg plantet syklamen ved siden av benken min ved en sti og forventet store ting. I løpet av en uke la jeg imidlertid merke til tilsynelatende problemer. Bladene begynte å gulne. Jeg trodde den var tørr og vannet den, men dagen etter var den enda mer gul. Jeg tenkte at jeg kan ha overvannet den, og sluttet å vanne i en uke. Men det ble bare mer og mer gult til til slutt, alle bladene døde. Etter en straffende sommer med ustanselig varme og tørke, regnet det endelig en dag i oktober. Dagen etter så jeg en enkelt rosa blomst på en slank stilk som presset opp gjennom bladene. Flere og flere blomster fulgte snart. Min cyclamen hederifolium hadde ikke dødd. Den hadde akkurat gått i dvale for sommeren.

Omsorg for Cyclamen Hederifolium

Cyclamen hederifolium er en høstblomstrende, med blomstringstiden typisk fra september til november. Disse lavtvoksende tuberøse staudene er ansett for å være den mest robuste av cyclamen-artene og de enkleste å dyrke. De krever ikke luking eller deadheading, noe som gjør dem til de mest vedlikeholdsvennlige plantene. Det er best å plante dem i bunter, og de brukes ofte som border, bunndekke og prangende blomster, så vel som i hagearbeid og steinhager. Når de er fullt etablert, er de tørketolerante. På den annen side kan overvanning om sommeren, dens hvileperiode, føre til rot- og bladråte. Blomstene deres er kanskje bare halvparten så store som blomstersyklamen, men det er sjarmen deres. De ser naturlige ut, ikke et produkt av radioaktivt nedfall. De produserer også frøplanter rundt seg (hvis du lar de brukte blomstene stå) som vil blomstre om et par år. Fordi jeg hadde kjøpt den cyclamen hederifolium allerede vokste i en potte, plantet jeg den slik at toppen av rotklumpen var jevn med jordoverflaten. Som det viser seg, bør knoller som syklamen plantes to tommer dypt og seks tommer fra hverandre. De bør også plantes i halvskygge, i fruktbar jord som inneholder en god del organisk materiale. Disse plantene er tolerante for sur, leire, leirholdig og sandholdig jord, men dyrkes best i humusrik jord. God drenering er viktig. Knollene vil råtne i våt, tung jord. En ting jeg setter pris på er det faktum at de ikke trenger vann om sommeren. Innen de bryter dvalen om høsten, har vi gått inn i vår regntid som varer gjennom våren. Dyrk dem i USDA-sonene 5 til 8.

Mer til Hardy Cyclamen Fakta å vurdere

Cyclamen hederifolium er hjortbestandig, men vær på utkikk etter musene og ekornene som tiltrekkes av dem. Det er også viktig å merke seg det cyclamen hederifolium kan være giftig for katter og hunder. Så hvis du bestemmer deg for å dyrke denne planten og du har kjæledyr rundt, bør du ta nødvendige forholdsregler for å holde planten utenfor deres rekkevidde. En hengende plante kan være ideell. To andre hardføre arter du kanskje vil prøve er Cyclamen coum og Cyclamen purpurascens. De har røde, rosa og hvite blomster. Hvis du ikke finner cyclamens lokalt, kan du se på nettet på Brent & Becky’s Bulbs and Digging Dog Nursery.