Skip to content

Hemmeligheten bak tørking av hortensiaer og andre planteprodukter

31 de mai de 2023

Tilbake i 2011 intervjuet vi forfatter og designer, James T. Farmer III, (som nå er Editor-at-Large for Southern Living) på hemmeligheten hans til tørking av hortensia. Hvis disse nydelige knoppene fortsatt blomstrer i hagen din, kan det være lurt å sjekke ut denne idiotsikre guiden.

MÅLET: Vellykket tørking av disse ikoniske sørlige plantene til bruk i arrangementer.

HEMMELIGHETEN: Bruk vann! «Jeg får nok flere spørsmål om tørking av hortensia enn noe annet», sier designer James T. Farmer III. «Svaret, paradoksalt som det høres ut, er å tørke dem i vann. Det bevarer fargen.» Farmer klipper blomstringen av busken til akkurat rett tid, som er kort tid etter at de topper seg. Han fjerner bladene og legger stilkene i en beholder med vann som dekker halvparten eller mindre av stilken. Etter noen dager fordamper vannet og tørker blomstene.

KJÆRETIPS: De fleste hortensiaer skifter farge på busken, og hemmeligheten er å kutte akkurat når fargene begynner å endre seg, sier Farmer. Tiden for å kutte «Nikko Blue» hortensiaer er for eksempel når de har endret seg fra klassisk blå til mer aqua eller jade. Lilla hortensia vil vanligvis blekne til en nydelig blå på busken, som er signalet ditt til å begynne å klippe, mens rosa blomster vil endre seg til chartreuse. Lettere typer som hvit «Limelight», «Annabelle» og peegee begynner en snøhvit, og blir deretter en vakker limegrønn. Oakleaf hortensiaer vil blomstre hvite og deretter blekne til koraller.

FARGE FORSTERKER: Å tone hortensiaer med Rit-fargestoff i Denim Blue eller Royal Blue kan gi en dypere farge, sier Farmer. Bare tilsett noen dråper av fargestoffet i vannet. Han dupper også de faktiske kronbladene forsiktig med fargestoff for å forbedre fargetonen ytterligere.

ARRANGEMENTET: Farmer er en fan av tradisjonelle arrangementer, for eksempel en bukett med tørket «Limelight» i en blå-hvitt urne, men han liker også å blande hortensiaer med strukturelle planter og løvverk, som aspargesbregner, papyrus eller begonia, for en mer moderne utseende.

VÅR OPPDATERING: Vi ba Farmer om noen ekstra tips for å bevare andre typer blomster og planteekstrakter. «Strawflower, status, Queen Annes blondekapsler og valmuebelger tørker fantastisk,» sa han. Han foretrekker å kutte belgene og stråblomstene av planten, ordne i deres «permanente» beholder og deretter la dem tørke på plass. Siden tørkede blomster er så sprø, jo mindre håndtering jo bedre.

PRESSING AV BLOMSTER: Dette ville være et morsomt sommerhåndverksprosjekt med barna dine å gi som lærergaver eller til enhver anledning. Ifølge Farmer, «Alt du trenger for å trykke er en tung bok og litt vokspapir. Gamle oppslagsverk fungerer utmerket. Åpne til midten av boken og smør inn en blomst som en zinnia, rose, kosmos eller svartøyde Susan «forsiden opp» mellom ark med vokspapir og lukk boken. Stable et par bøker til på toppen slik at boken bokstavelig talt kan trykke blomsten flat. Dette kan ta en uke eller så, men snart har du pressede blomster for innramming. Gress fungerer også bra! Med flere vegetative prøver og løvverk kan det være litt prøving og feiling, men den samme metoden. Hvis du rammer inn de pressede prøvene dine, bruk et UV-beskyttende glass eller museumsglass i rammen for å beskytte dem mot solen og lyset (som vil falme dem). Pressede blomster og botaniske eksemplarer gjør fantastisk veggkunst hengt i grupperinger.»