Skip to content

Hemmelighetene til granatepletreet

25 de juli de 2021

De granateple Det er et av de løvfrukttrærne som er mest elsket av alle som bor i varmt og tørt klima, da det lett tåler høye temperaturer og tørke. Når den er etablert, kan den faktisk overleve til og med frukting med så lite som 350 liter vann per år.

Dens vekstrate er ganske rask, men den er ikke invasiv. Som om det ikke var nok, kan det beskjæres for å holde det under kontroll, eller for å gi det den formen vi liker best: enten som et tre eller som en busk. I denne spesialen skal jeg fortelle deg, ikke bare hvordan du kan gjøre det, men også dets egenskaper, omsorg og mye mer.

Kjennetegn ved Granado

Punica granatum

Granateple er et tre innfødt til Middelhavsregionen som vokser opp til 5 meter høy, og hvis vitenskapelige navn er Punica granatum. Den har små blader, ca 2 cm lange, mørkegrønne; og noen røde blomster som spirer om våren som måler rundt 1,5 eller 2 cm. Frukten, granateple, måler opptil 12 cm og har en sfærisk form, rød eller rødgul i fargen; Inni er det mange rosa-røde frø.

På en naturlig måte vokser den fra havnivå til 1100 meter. I Spania kan vi finne den øst og sør i landet, også i de to øygruppene (Kanariøyene og Balearene).

Bry deg om å ha et sunt granatepletre

Frukt av Punica granatum 'Nana'

Vil du ha et tre eller flere av denne arten? Legg merke til disse tipsene:

plassering

Hovedpersonen vår må plasseres ute i et område der den er direkte utsatt for sollys. Tåler frost opp til -12 grader Celsius, så vi trenger ikke å bekymre oss for kulde, med mindre vi bor i et område der temperaturen faller klarere.

Irrigasjon

Den motstår tørke veldig, veldig bra. Som jeg nevnte i begynnelsen, når den har blitt plantet i hagen i ett eller to år, kan den vokse selv om dager og til og med uker går uten regn. Likevel, hvis du vil at den skal bære frukt og gi en utmerket høst, er det viktig vanne den to ganger i uken, tre om sommeren.

Abonnent

Det er ikke veldig nødvendig, men som med vanning, slik at granatepler kan utvikle seg fantastisk godt, gjør ikke gjødsel vondt. Derfor anbefaler jeg deg gjødsle den om våren og sommeren med organisk gjødsel, slik som husdyrgjødsel, eller med algeekstrakt; ja, ikke misbruk sistnevnte fordi det er veldig alkalisk.

Transplantasjon

Enten du vil flytte til hagen eller til en større gryte, må det gjøres i vår, etter at risikoen for frost har gått.

Beskjæring

Den støtter beskjæring veldig bra, så mye at den ofte brukes som bonsai (mer om dette emnet nedenfor). For å beskjære det, må du vente til våren kommer, eller falle hvis du lever i et mildt klima.

Følgende må fjernes / trimmes:

 • Det fjerner basalsugene som kommer ut rundt bagasjerommet.
 • Hvis du vil gjøre det til et tre, fjern de nedre grenene, slik at stammen er nesten ren; Hvis du derimot vil gjøre det til en busk, kutt hovedgrenen slik at sekundære kvister kommer ut, og gi kronen en kuleform.
 • Kutt ned grenene som har vokst i overkant, og fjern de som er svake eller syke.

Bruk beskjæringssaks eller en liten håndsag som tidligere er desinfisert med alkohol fra et apotek, og legg helende pasta på sårene for å unngå infeksjon.

Reproduksjon av granateple

granat

Du kan reprodusere granateplet ditt enten med frø, ved stiklinger eller med suger. La oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Av frø

På våren bør frøene rengjøres med vann og så direkte i frøbrett eller potter, setter maksimalt 2 i hver. Vi vil bruke et porøst substrat til dette, men det vil ikke være nødvendig å komplisere mye: med et universelt kultursubstrat blandet med 20% perlit kan vi være sikre på at de vil spire uten problemer.

Vi vil fylle såbedet med underlaget, nesten helt, vi vil plassere frøene, og til slutt vil vi dekke dem med et tynt lag jord, nok til at de ikke kan sees med det blotte øye. Så gjenstår det bare å vanne, plasser det i full sol, og vent ca 2 måneder, det er hvor lang tid det tar å spire hvis vi holder underlaget fuktig, men ikke oversvømmet.

Ved stiklinger

Mot slutten av vinteren kuttet de halvtre stengler som er 0,50 cm tykke og ca. 25 cm lange. Etterpå plantes de i potter med universal dyrkingssubstrat blandet med 30-40% perlit, det blir vannet, og våren etter vil vi få et nytt tre.

Av suger

Granateple produserer mange skudd, som kan fjernes om våren eller sommeren lage skyttergraver rundt dem med en dybde på 30 cm, og lage en liten spak med en laya (slags rett spade).

Etter, er plantet i potter med universelt voksende substrat og holdes der i det minste hele året.

Skadedyr og sykdommer i granateple

Bladlus

Til tross for at det er et veldig motstandsdyktig tre, kan det påvirkes av forskjellige skadedyr og sykdommer, som er:

Skadedyr

 • Mealybugs: behandle med parafinolje.
 • Bladlus: kan bekjempes med Neem Oil.
 • Kjedelig: 40% dimetoat brukes, men det er ikke et naturlig insektmiddel, så produktetiketten må leses nøye.

Sykdommer

 • Botrytis fruktrot: behandles med systemiske soppdrepende midler.
 • Screening: behandle med kobber.

Andre problemer

I tillegg til det vi har sett så langt, kan anlegget vårt også ha andre problemer som er:

 • Åpne granater: det oppstår når du vanner mye når frukten vokser og lite når den modner. Det har også en tendens til å forekomme i tørre klima, der det kan gå uker uten regn.
  Den beste løsningen er å installere drypp vanning.
 • Solfylte granatepler: Det skjer når fruktene får sterk isolasjon. Dermed vises svarte flekker og granateplet er ikke lenger spiselig.

Bruk av granateple

Granateple frukt

Dette er et tre som brukes som en prydplante, medisinsk og kulinarisk plante.

 • Prydplante: både i hager og frukthager på grunn av deilig frukt. Også som bonsai.
 • Medisinsk: reduserer feber, stopper diaré, lindrer kolikksymptomer, og har også vanndrivende og antihypertensive egenskaper.
 • Kulinarisk: korn brukes fra granateple, som kan spises fersk eller brukes til å lage drinker, sorbeter eller grenadinsirup.

Granateple som bonsai

Granateple bonsai

I følge Classical School of Bonsai må en plante være treaktig og ha små blader slik at den kan bli bonsai, egenskaper som granateplet oppfyller. Men hvordan tar du vare på det?

 • plassering: ute, i full sol.
 • Stil: uformell vertikal.
 • Underlag: akadama.
 • Irrigasjon: hyppig om sommeren, og noe knappere resten av året.
 • Abonnent: hver 20. dag på våren og høsten anbefales det å gjødsle med spesifikk gjødsel for bonsai, eller med flytende organisk gjødsel som guano.
 • Beskjæring: på begynnelsen av våren må grenene klemmes, slik at 4-5 par blad kan vokse og skjære 2-3.
  Mot slutten av sommeren eller begynnelsen av høsten må vi kutte eller fjerne de grenene som vi ikke trenger.
  Og selvfølgelig må du fjerne skuddene som kommer ut av bunnen av kofferten.
 • Kabling: om våren eller høsten.
 • Transplantasjon: hvert 2. eller 3. år tidlig på våren, trimme de sunne røttene litt og fjerne de som er råtne.

Og med dette avslutter vi dette ditt spesielle. Hva syntes du om granateplet? 🙂