Skip to content

Her er hvorfor hortensiaen din ikke blomstret

16 de mai de 2023

Mange mennesker over hele landet er skuffet når hortensiaene deres viser seg å være en total flopp. Naboens drømmende hortensiaer blomstrer og vakre, men hortensiaene deres har knapt noen blomster eller ingen i det hele tatt. De er redde for at buskenes manglende samarbeid enten er et tegn på misnøye fra Big Guy eller fordi naboene deres har en utrolig grønn tommel. Hvis du er blant de ulykkelige, slapp av. Når hortensiaer ikke blomstrer, er det nesten alltid på grunn av en eller flere av følgende årsaker:

  1. Du beskjærte på feil tidspunkt.
  2. Hortensiaen din får ikke nok sol.
  3. Blomsterknoppene ble drept av en sen vinterfrysing.
  4. Hortensiaen din liker ikke hvor den vokser.
  5. Hortensiaen din har ikke blomstret ennå i år, men den vil.

Nå som du vet hvorfor hortensiaer ikke blomstrer, la oss nå vurdere hovedklassene av populære hortensiaer (fransk, glatt, panikk og eikeblad) og se hvordan disse fem faktorene påvirker hver type.

Hvordan få hortensia til å blomstre

For å unngå feil med beskjæring, soleksponering eller planting av hortensiaer, må du først vite hvilken type du har. Nedenfor identifiserer vi hver av de viktigste hortensiatypene som dyrkes i sør, sammen med hva du trenger å vite om når de blomstrer, når de skal beskjæres, hvor mye lys de trenger og hvor mye de skal vannes. Ved å bruke denne kunnskapen kan du være sikker på at hortensiaene dine vil bli lastet med vakre blomster.

Fransk eller Bigleaf Hydrangea (Hydrangea macrophylla)

La meg få navnet ut av veien først. Franske hortensiaer kommer fra Japan, ikke Frankrike. De kalles fransk fordi mange utvalg av denne arten ble laget og navngitt i Frankrike. På grunn av deres utrolig glorete klaser av blå, lilla, rosa eller hvite blomster, er de Sørlandets mest populære sort. Her er det du trenger å vite om blomstring.

Når de blomstrer: Eldre, en gang blomstrende utvalg som «Nikko Blue» vist på bildet øverst, blomstrer i seks til åtte uker, og starter hvor som helst fra sen vår til midtsommer, avhengig av plasseringen din og utvalget. Nyere, gjentatte blomstrende typer («Endless Summer», «Forever & Ever», «Mini-Penny», «Twist n Shout», «Let’s Dance») blomstrer gjentatte ganger fra vår til høst hvis de er glade, godt vannet , og vokser aktivt.

Hvor mye lys: De blomstrer best hvis de får sol om morgenen og litt lett skygge om ettermiddagen, spesielt under den varme sommeren. Hvis du planter dem i heldagsskygge, vil de ikke blomstre.

Hvor mye vann: Franske hortensiaer er vannsvin. På grunn av den enorme vannmengden de store bladene deres har i varmt vær, visner de på et blunk. Du må kanskje vanne dem så ofte som annenhver dag i Sør om sommeren hvis det ikke regner. Repeterende blomstrer vil ikke gjenta blomstringen hvis de blir tørre. Tydeligvis er franske hortensiaer ikke gode planter for områder med lite nedbør.

Hva slags jord: Rik, fruktbar, godt drenert jord som inneholder mye organisk materiale for å holde på jordfuktigheten. Sur jord (under pH 7) gir blå eller lilla blomster. Alkalisk jord (over pH 7) gir rosa eller røde blomster. Hvite franske hortensiaer forblir hvite uansett pH.

Hvor skal man ikke plante: Ikke plant i dårlig, steinete, tørr jord. Ikke plant ved foten av store skyggetrær som konkurrerer med dem om vann og næringsstoffer.

Når skal beskjæres: En gang blomstrende typer blomstrer fra knopper laget i fjor. Hvis disse knoppene blir drept ved en sen frysing eller avskåret ved en feiltakelse, får du ikke oppblomstring. Så beskjær de en gang blomstrende veldig lett. Fjern eventuell død vekst tidlig på våren. Forkort levende grener bare om sommeren umiddelbart etter at blomstene falmer. Gjenta-blomstrer derimot, blomstrer på knopper laget i fjor og inneværende år. Så selv om en frysing tok livet av fjorårets knopper eller du beskjærte planten til bakken i vår, vil de fortsatt lage nye blomster i år. Bare fjern gamle blomster når de falmer.

Glatt hortensia (Hydrangea arborescens)

Innfødte i sør, glatte hortensiaer er mindre masete, mer kaldharde og lettere å dyrke enn de franske. «Annabelle» (nedenfor) er det mest populære utvalget på grunn av de enorme hvite blomstene. Nye rosablomstrende typer, som «Bella Anna» og «Invincibelle Spirit», er nå kraftig promotert.

Trebenk satt i hortensiakant (Hydrangea arborescens)

Når de blomstrer: Omtrent samtidig som de franske hortensiaene. De vil blomstre senere hvis de beskjæres om våren.

Hvor mye lys: De tar mer sol enn franskmennene, men morgensol og lett ettermiddagsskygge i sør er fortsatt en god regel.

Hvor mye vann: De foretrekker fuktig jord, men trenger ikke så mye vann som franskmennene.

Hva slags jord: Fruktbar, godt drenert; pH spiller egentlig ingen rolle med mindre du bor i en torvmyr eller kalkgrop.

Hvor skal man ikke plante: I full skygge under store trær.

Når skal beskjæres: Glatt hortensia blomstrer ved ny vekst. Beskjær om vinteren eller tidlig på våren. Hvis du beskjærer den kraftig tilbake, vil du få massive blomster, men færre av dem. Disse store blomstene kan trenge støtte.

Panicle Hydrangea (Hydrangea paniculata)

Innfødt til Japan og Kina, er dette den tøffeste og mest imøtekommende arten som er beskrevet her og en flott en for nybegynnere. Den tåler varme, tørke, full sol og bitter kulde. Faktisk betrakter Grumpy som en gammel favoritt, den trelignende «Pee Gee» eller «Grandiflora», crepemyrten i nord. «Pee Gee» vokser opp til 20 fot høy, blomstrer om sommeren og trives helt til Canada. «Limelight» (nedenfor) er en mer kompakt, buskete plante som vokser 5 til 8 fot høy med oppreiste blomster som eldes fra hvitaktig- grønn til rosa. Dvergvalg som «Bobo» kan toppe på 3 fot.

Panicle hortensia

Når de blomstrer: Sommer til tidlig høst. Blomstene hos de fleste blir fra hvite til rosa eller roser etter hvert som de eldes.

Hvor mye lys: Full sol foretrekkes

Hvor mye vann: Liker fuktig jord, men tåler tørke. Trenger mye mindre vann enn fransk.

Hva slags jord: Godt drenert

Hvor skal man ikke plante: Skygge (den vil ikke blomstre)

Når skal beskjæres: Blomstrer ved ny vekst. Beskjær om vinteren eller tidlig på våren.

Oakleaf Hydrangea (Hydrangea quercifolia)

Innfødt i Sørøst, er dette en unik hortensia på flere måter. Den liker skygge og vil til og med blomstre i skogen. Det er den tidligste som blomstrer av artene som er beskrevet her. De eikeformede bladene blir røde, oransje, gule og burgunder om høsten. Og det er langt lettere å dyrke enn franskmennene. I noen av de nyere variantene, når hver blomsterklase eldes, åpnes stabler av nye buketter på toppen av de gamle. De nye åpner seg hvite, mens de gamle blir roser, og gir en vakker tofarget effekt. Mens mange eikebladhortensiaer vokser 7 eller 8 fot høye, er det dvergvarianter som bare vokser 3 til 4 fot høye.

Oakleaf Hortensia

Når de blomstrer: Starter vanligvis i midten til slutten av våren og fortsetter til forsommeren.

Hvor mye lys: Spretet sol til skygge.

Hvor mye vann: Trives godt i fuktig jord, men tåler tørke meget godt.

Hva slags jord: Veldrenert, sur jord som inneholder mye organisk materiale.

Hvor skal man ikke plante: Full sol; nær varme, asfalterte overflater; i alkalisk jord (løvet blir gult mellom årene); i dårlig drenert, tung jord.

Når skal beskjæres: Blomstrer på vekst gjort året før. Trenger sjelden beskjæring, men hvis du må, gjør det på forsommeren.