Skip to content

Holm eik (Quercus ilex)

11 de juli de 2021

De Quercus ilex Det er et eviggrønt tre, noen ganger busk, som kan dyrkes i store eller små hager. Dens vekstrate er ganske langsom, men med tiden gir den en veldig behagelig nyanse. I tillegg er fruktene den produserer spiselige.

Hvis du vil vite hvordan du skal ta vare på det, ikke slutte å lese 🙂.

Opprinnelse og egenskaper

Quercus rotundifolia, er det vitenskapelige navnet på et eviggrønt tre

Det er en art innfødt til Middelhavsregionen, som finnes i praktisk talt hele den iberiske halvøya, Balearene, Nord-Afrika, Frankrike og Italia. Det vokser også i poeng i Storbritannia. Det er kjent under det vitenskapelige navnet Quercus ilex, og for vanlig kort eller kort, holm eik, holm eik eller alzina.

Vokser til en maksimal høyde på 16 til 25 meter, med en oval kopp i begynnelsen som blir avrundet etter hvert som årene går. I alle fall er det viktig å vite at den kan forbli som en 3-5 meter busk, spesielt hvis terrenget er veldig steinete eller ikke har nok næringsstoffer, eller hvis det regner lite.

Bladene er eviggrønne, igjen i treet i gjennomsnitt 2,7 år før de ble erstattet av nye. De har en læraktig tekstur, og er mørkegrønne på oversiden og lysere på undersiden. Når den er ung, har den torner på kantene, og en gang voksen har den dem på de nedre grenene. Av denne grunn forveksles den i busket form lett med kristtorn.

Det er tospennende, noe som betyr at det er kvinnelige føtter og mannlige føtter. De kvinnelige blomstene er små, ensomme eller i grupper på to, oransje-gule når de er modne; de maskuline vises i hengende og gulaktige katter. Frukten er eikenøtten, som er omtrent 2-3 cm lang og har en hette som dekker den nesten halvveis. Generelt tar det i gjennomsnitt 15-20 år å kunne bære frukt for første gang siden frøet spirer.

Hovedvarianter

Det finnes forskjellige varianter eller underarter av eik, de viktigste er følgende:

 • Quercus ilex «Rotundifolia»: eller Quercus rotundifolia. Kjent som bredbladet holm eik, søt holm eik eller søt ekorn holm eik, er det et eviggrønt tre på 8 til 15 meter i høyden innfødt til den iberiske halvøya, Nord-Afrika, noen deler av Frankrike og noen av Storbritannia.
 • Quercus ilex «Ilex»: Opprinnelig fra noen deler av Frankrike og resten av Middelhavet, som Balearene eller Italia.

Hva bryr de seg om?

Hvis du vil ha en kopi, anbefaler vi at du tar vare på den som følger:

plassering

Det er et tre som må være ute, i full sol eller i halvskygge. Den har ikke invasive røtter, men den trenger rom for å vokse, så det er viktig at den plantes minst 5-6 meter fra rør, asfaltert jord og andre høye planter.

Land

 • Blomsterpotte: Den bruker et universelt voksende medium blandet med 30% perlit, men det er ikke en plante som kan oppbevares i en beholder hele livet.
 • Verft: Holm eik vokser i kiselhold eller kalkstein, godt drenert.

Irrigasjon

Det er en plante som motstår tørke ganske bra, men uten å gå til ekstremer. For at den skal ha god vekst og utvikling, er det nødvendig å vanne den mer eller mindre ofte om sommeren, hindrer jorden i å tørke helt ut, og hver 4-5 dag resten av året.

Og det er at, ja, det er fra Middelhavet og som sådan tilpasser det seg uten problemer til å bo i områder der sommeren er tørr og veldig varm og vinteren er mild, men hvis du har hjelp, til og med en liten, vil det bli bedre for deg.

Uansett, hvis du er i tvil, sjekk fuktigheten i jorden før vanning. For dette kan du bruke en digital fuktighetsmåler eller sette inn en tynn trepinne.

Abonnent

Gjødsel guano pulver er veldig bra for Quercus ilex

Fra tidlig vår til sen vinter / tidlig høst Du kan betale det en gang i måneden med organisk gjødsel, for eksempel guano (du kan kjøpe det her og her) for eksempel ved å følge instruksjonene som er angitt på pakken.

Multiplikasjon

De Quercus ilex multipliserer med frø eller rotskudd på våren. La oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Frø

 1. Først må du fylle en gryte på ca. 13 cm i diameter med universal voksende substrat og vanne den grundig.
 2. Etterpå plasseres maksimalt to frø i midten og dekkes med et tynt lag med underlag.
 3. Deretter drysses kobber eller svovel på overflaten.
 4. Etterpå dekkes de med et tynt lag med underlag og vannes igjen, denne gangen med en sprøyte.
 5. Til slutt plasseres gryten ute, i halvskygge.

De vil spire om 1-2 måneder.

Roteskudd

Rotskuddene er frøplanter som kommer ut ved siden av moderplanten. For å skille dem må du lage skyttergraver ca 20 cm dype, og bare fjerne dem forsiktig. De plantes deretter i individuelle potter eller i hagen, og vannes med hjemmelagde rotfiskere til veksten er synlig (tar vanligvis noen uker).

Beskjæring

På senvinteren kan den beskjærestil og med drastisk. Vi må fjerne tørre, syke eller svake grener, samt trimme de som vokser for mye.

Plager og sykdommer

Det er generelt veldig motstandsdyktig, men det er sårbart for angrep fra defoliator larver (Tortrix og Limantria), så vel som det som kalles tørr eik. Det er ikke klart hva årsakene til sistnevnte kan være, men hvis treet har fått regelmessig vannforsyning og deretter lider av en tørke, vil det sannsynligvis ha en veldig dårlig tid til det å være i alvorlig livsfare.

For å unngå problemer er det nødvendig å ta vare på Quercus ilex, gi det vann og «mat» (gjødsel) når det er nødvendig, og fremfor alt ikke for mye beskjæring.

Rustikk

Motstår frost opp til -12 ° C, men det er ikke en plante å ha i tropisk klima.

Hvilke bruksområder har den?

 • Pynt: det er en veldig dekorativ plante, som over tid gir en god nyanse. I tillegg kan den beskjæres for å gi den en busk- eller bonsai-form.
 • MatEikenøtter brukes som husdyrressurs i beite, men de er også spiselige for mennesker.
 • Tre: den brukes til å lage kull, og til å lage biter som tåler høy friksjon, som vogner eller ploger.
  Barken er verdsatt for garvning av lær, spesielt i Marokko.

Fruktene av eik er spiselige

Hva syntes du om Quercus ilex?