Skip to content

Hva du trenger å vite om gule jakker

17 de mai de 2023

Gule jakker er en bane for mange mennesker, spesielt om høsten. Disse insektetende rovdyrene finner det vanskeligere å få tak i mat i løpet av denne sesongen. Så de vil finne alt søtt vi kan legge igjen – som brus, vannmelon i skiver, øl eller forskjellige søte sørstatsgodbiter. Gule jakker gjør det nesten umulig for oss å nyte søtsakene våre utendørs uten å bli jaget, eller til og med angrepet, av dem. Svermen du ser på bildet ovenfor spiser på en Fruit Roll-Up.

Identifisering av gule jakker

Gule jakker er faktisk en type veps, som kommer fra slektene Vespula og Dolichovespula. Ofte blir de forvekslet med andre typer veps – som hornet, som har større hoder. De blir til og med noen ganger forvekslet med bier, gitt deres lignende størrelse og farge. Disse vepsene måler omtrent en halv tomme lang og er utsmykket med vekslende gule og svarte bånd og lange mørke vinger, og veier opp for sin lille størrelse med en stor, dårlig holdning. Alle kvinnelige gule jakker er i stand til å stikke, og de vil svi med liten provokasjon. Gule jakkestikker er lanseaktige og har små mothaker. Giften er vanligvis bare farlig for personer som er allergiske mot gule jakker eller for de som blir stukket mange ganger. I motsetning til bier, som bare kan stikke én gang, kan gule jakker stikke igjen og igjen, sammen med eventuelle hevngjerrige kompiser de svermer med. Men vi er ikke helt forsvarsløse mot gul jakke-raseri. Det er mulig å drepe dem.

Hvordan drepe gule jakker trygt

Gule jakker lager vanligvis underjordiske reir med et inngangshull til overflaten. Noen ganger hekker de også mellom steiner, i trær og busker, eller innenfor menneskeskapte strukturer og hulrom. De liker bortgjemte områder. En jevn zoom av veps til og fra reiret vil forråde dets tilstedeværelse. Forstyrr dem og de vil stikke deg. Følg instruksjonene mine for å nøytralisere et gult jakkereir. Her er hva du skal gjøre. 1. Finn inngangshullet eller åpningen til reiret. 2. Kjøp en vepse- og hornetdreper i en jet-sprayboks. Det vil tillate deg å spraye reiret fra minst 20 fot unna. 3. Planlegg angrepet for enten skumring eller rett før daggry. Insektene vil alle være inne i reiret da og mindre aggressive. Spraying på en kjølig morgen er enda bedre fordi avkjølte gule jakker er trege og ikke har lett for å fly. 4. Før du sprayer reiret, test målet ditt ved å spraye kort på noe annet. Du vil at denne operasjonen skal gå greit. 5. Snik sakte opp til reiret, legg trådkorset på åpningen, lås og last, og spray. Tøm hele dunken hvis du er så tilbøyelig. Sprayen dreper umiddelbart gule jakker, til og med slår dem ut av luften.

Rettsmidler for gule jakkestikk

Gule jakkestikker gjennomborer huden og injiserer en giftig gift, noe som forårsaker plutselige smerter og andre påfølgende reaksjoner. Å oppleve rødhet, hevelse og betennelse rundt det stukkede området noen timer senere er vanlig. Så føler meg trøtt og kløende. Mange behandler fortsatt vepse- og biestikk ved å plastre fuktige tyggetobakk på dem. Men her er noe som fungerte nylig da en gul jakke stakk en venn i nakken. Jeg fikk en bomullsklut, dyppet en del av den i litt Clorox og påførte den på brodden. I løpet av fem minutter reduserte hevelsen dramatisk og smertene forsvant. Gule jakkestikk kan også behandles med is eller en kuldepakke for å løse smerten, antihistamin mot hevelsen og eddik for å redusere kløe. Disse er for de mer vanlige symptomene og kan behandles med hjemmemedisiner. Imidlertid, iht Healthline, bør akuttmedisinsk hjelp oppsøkes hvis noen av følgende symptomer oppstår, da det sannsynligvis er en alvorlig allergisk reaksjon: hoste eller hvesing, problemer med å puste eller svelge, eller å ha tetthet i halsen; endringer i huden din, som å bryte ut i elveblest; følelse av ørhet eller svimmelhet, eller besvimelse; og oppkast eller diaré.