Skip to content

Hva er albinisme i planter

14 de juli de 2021

Abinisme er en genetisk lidelse som kan manifestere seg hos dyr, men også i planter. På samme måte som en albino person må ta tiltak for å beskytte seg selv, må et plantevesen gjøre det samme, men … i hans tilfelle er ting mye mer komplisert.

Som vi vet er avgrunnen fravær av pigmenter. Når dette skjer med en planteart, er dets liv i alvorlig fare, siden pigmentet det mangler er klorofyll, og uten det kan det ikke fotosyntetisere og derfor mate eller vokse. Men, Hvordan påvirker albinisme planter nøyaktig?

Hva er albinisme?

Albino mais plante

Avgrunnen er en genetisk lidelse som vises som en konsekvens av mangel i syntesen av tyrosinaser, som er enzymene som er ansvarlige for dannelsen av melanin i melanocytter, som er pigmentceller. Det kan forekomme i alle levende vesener, det være seg planter eller dyr (inkludert mennesker), og det kan til og med skje at for eksempel en plante har genet som er ansvarlig for albinisme som ikke manifesterer seg i det, men som gjør det i noen etterkommere.

Kan albino planter leve?

Dessverre, ikke mye. Manglende klorofyll klarer de ikke å forvandle solens energi til mat, så skjebnen deres blir skrevet så snart frøet spirer. Det lever vanligvis ikke mer enn noen få dager eller uker. Men … det er et unntak: albino sequoia. Det er en bartre som, i motsetning til søstrene, er helt hvit. Den kan ikke nå 100 meter, men den når 20.

Folk sier det om natten lyser det svakt i måneskinnet, som har gitt det navnet ghost redwood. Det merkelige ved alt dette er at det er funnet eksemplarer som overstiger et århundres liv. Hvordan er det mulig?

Tilsynelatende multipliserer de med propagules – underjordiske stilker. Nye individer spirer fra dem de spiser på røttene som livet ga dem, oppfører seg på denne måten som parasitter av forgjengerne.

Hvis du vil se dem, må du gå dit det er størst konsentrasjon: Henry Cowell State Park, California, eller ta en titt på denne videoen:

Visste du om avgrunnen fenomenet i planter?