Skip to content

Hva er allelopati?

27 de juli de 2021

God morgen! Hvordan går det? I dag skal vi gjøre en kort botanikklasse, noe som vil være veldig nyttig når vi ønsker å designe en hage eller frukthage. Jeg skal forklare deg hva er allelopati. Et ord som snart vil slutte å høres rart ut.

Så la oss komme inn i saken.

Allelopati, kort sagt, det er et biologisk fenomen der en organisme produserer noen eller noen forbindelser som påvirker organismer som er rundt den. Det skilles mellom to typer: positiv allelopati og negativ allelopati.

Positiv allelopati

Lavendel

De positiv allelopati er det fenomenet der planten, etter sine egne egenskaper, kan hjelp på en eller annen måte for å opprettholde helsen til andre planter. Hvordan? Veldig enkelt: tiltrekke fordelaktige insekter, frastøte skadelige, eller til og med forbedre jordbeluftingen takket være røttene.

Dermed er planter som ikke skal mangle i hagen din: lavendel, Rosmarin, ringblomst eller timian. Alle av dem blir snart allierte i det grønne hjørnet ditt.

Negativ allelopati

Fikentre

På den annen side har vi negativ allelopati: planter som påvirker andre planter negativt, fordi de har plantehormoner som er giftige for noen plantevesener som er i nærheten.

Dette er grunnen til at det vanligvis ikke vokser planter under eukalyptus, furutrær ingen fikentrær, blant andre. Jeg kan fortelle deg at for noen år siden hadde jeg en ung søtgom i nærheten av en Ficus, og det så ut til å klare seg bra, til sommeren kom og bladene begynte å bli brune og falle. Av denne grunn er det helt motløs å plassere denne typen planter på de stedene du vil ha en hage full av blomster, med mindre de er plantet i en minimumsavstand på tre meter.

Er du i tvil? Kom inn Ta kontakt med med oss.