Skip to content

Hva er arlita og hva er det til

23 de juli de 2021

Når vi har behov for å forbedre drenering av pottene våre eller å dekorere et hjørne av hagen vår på en veldig original måte, anbefales det sterkt å skaffe litt arlitesekker, som er et veldig billig materiale som vi kan bruke til å ha et veldig elegant innredet rom.

Det er også veldig lett å finne, selges i barnehager, hagebutikker og til og med i landbrukslagre, slik at vi ikke har noe problem med å skaffe oss mengden vi trenger.

Hva er Arlita?

Ekspandert leire

Arlite, også kalt utvidet leire, ripiolite eller leca, det er et keramisk tilslag som veier veldig lite. Med en granulometri på mellom 5 og 16 mm, og en tetthet som varierer mellom 325 kg / m3 og 750 kg / m3, har den flere bruksområder innen hagearbeid og konstruksjon.

Fargen varierer avhengig av hvilken bruk den er beregnet på: hvis den skal brukes av gartneren, vil leiren normalt være rød, som er fargen på fargestoffet som settes på, og metallene som kan påvirke pH-balansen, vil ha blitt eliminert; På den annen side, hvis den skal brukes av en murer, kan den mangle farge.

Hvilke bruksområder har den?

Som vi har kommentert, er det et materiale som kan gi oss mye spill. I konstruksjonen brukes den til å lage skråninger som leder vann på flate tak og også til å lage lett betong, med lave tettheter (rundt 500 kg / m3). Men vi skal fokusere på bruken den har i hagearbeid, som er mange og varierte:

Holder jorden fuktig lenger

Hvis du bor som meg på et sted hvor solen er veldig intens og temperaturene stiger raskt til 30, 35 eller 40 40C, vil du vite hvor lite jorden holder seg fuktig. Noen ganger, og avhengig av hvilken type plante det er, er det nødvendig å vanne hver dag, eller to ganger om dagen, slik tilfellet er med hagebrukeplanter.

Vel, for å spare litt vann er det tilrådelig legg et lag leirballer på overflaten av pottene som er i halvskygge (Du bør aldri legge den på en plante som er i solen, da dette kan føre til at røttene brenner). På denne måten vil plantene få mer tid til å samle opp vannet de trenger.

Pynt pottene og hold plantene oppreist

Blomsterpotter med leire

Ekspandert leire er flott for å dekorere potter som er i halvskygge eller skygge. Derfor, hvis du vil at plantene skal se mye mer ut enn de allerede gjør, er det sterkt tilrådelig legg leire baller på overflaten av underlaget. I tillegg, hvis vi har noen som ikke er ferdig med å holde oss rette, vil vi med leire oppnå en god utvikling igjen.

Hindrer røttene i å råtne

En av feilene vi gjør mest er å legge en plate under plantene og aldri fjerne vannet fra dem. Røttene, som er i nesten permanent kontakt med væsken, ender med å kveles og dø. Problemet er at hvis du har planter inne i hjemmet, hvis vi ikke la noe under dem, ville møblene bli skitne hver gang vi vanner det, noe vi ikke liker.

Heldigvis er det noe vi kan gjøre, og det er følgende:

  1. Det første er å få en gryte uten hull som vi liker, der gryten passer godt.
  2. Så la vi et leirelag ca 5cm.
  3. Og til slutt introduserer vi potten.

Selvfølgelig må vi ta i betraktning at dette er en løsning, la oss si, midlertidig, i tilfelle vi noen gang har tilsyn. Likevel, Det er veldig viktig å fjerne overflødig vann for å forhindre at planten svekkes på grunn av overvanning.

Forbedrer drenering av jord

Generelt har universelle voksende substrater næringsstoffene som planter trenger, men de har også en stor ulempe: dårlig drenering. Selvfølgelig er det underlag og underlag, men det er veldig vanlig å skaffe seg en pose med jord som ikke lar vannet renne ordentlig.

En veldig enkel og billig måte å løse det på er blande det med leire. Andelen vil variere avhengig av hvilken plantetype det er. For eksempel:

  • Inne i planter: 65% underlag + 35%
  • Hagebruk: 70% underlag + 30%
  • Planter dyrket for blomsten: 80% underlag + 20%
  • Såsenger: 60% underlag + 40%

Beskytt plantene dine mot kulde

Hvis vi nylig har kjøpt planter og lagt dem på bakken, er det mulig at selv om de er veldig motstandsdyktige, vil de ha det litt vanskelig om vinteren, da de ikke er akklimatisert. Dette er noe som vanligvis skjer ofte og ikke bør bekymre oss for mye, så lenge disse plantene er anskaffet i barnehagens utendørsanlegg og ikke i et lukket drivhus.

A) Ja, for å prøve å hjelpe dem litt er det tilrådelig å legge leire ball polstring på dem, som vil absorbere varmen de kan, noe som gjør at røttene blir mer beskyttet.

Ha et urtefritt hjørne

Hvis vi ønsker å forhindre at urter vokser i et eller annet hjørne av hagen vår, kan vi velge å legge et anti-urtemesh eller leirejord, som vil se veldig bra ut, da det gir et annet preg på rommet.

Arlita pris

Leire for planter

Dette er et materiale som er veldig billig. Den utvidede leire som brukes i hagearbeid selges i poser på seks eller flere liter, og Det koster 1 eller 2 euro per liter. Med tanke på at han bare har på seg en kappe, fungerer det veldig bra.

Kjenner du andre bruksområder?