Skip to content

Hva er bærekraftig jordbruk?

6 de juli de 2021

Landbruk er det viktigste mennesker har, siden en god del av maten vi spiser må dyrkes først, og det er noe vi gjør i frukthager, produksjonsbarnehager og til og med inne i hjemmet. Imidlertid kan det også være vår viktigste fiende, siden minst 16% av de forurensende utslippene som når atmosfæren kommer nettopp fra gjødsel i følge FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Men er det noe vi kan gjøre for å bli godt matet uten å forurense miljøet? Svaret er så enkelt som det er klart: ja. For eksempel å øve på det som er kjent som Bærekraftig landbruk, som vi skal fortelle deg om alt nedenfor.

Hva er bærekraftig jordbruk?

Bærekraftig landbruk tar vare på miljøet

Som navnet antyder, er det en type jordbruk som den er utviklet på en bærekraftig måte; det vil si å tilfredsstille behovene mennesker har for å skaffe mat ved hjelp av ressurser på en respektfull og kontrollert måte som vi har slik at fremtidige generasjoner også kan dyrke sin egen mat.

Begrepet begynte å bli brukt i 1907, da Franklin H. King, snakket om fordelene med denne typen jordbruk i sin bok Farmers of Forty Centuries, hvor han også advarte om at slik praksis ville være grunnleggende for landbruket i fremtiden. Den ble senere laget av den australske agronomen Gordon McClymont, men den fanget ikke opp før på slutten av 1980-tallet.

Allerede i det 21. århundre begynte det å bli holdt konferanser der de snakket om egenskapene, fordelene og hvordan de skulle gjennomføres.

Hva er målene for bærekraftig jordbruk?

Dens mål kan nesten sies at de er ganske enkle i virkeligheten, selv om det når det gjelder å praktisere dem og ta hensyn til dagens forhold der bruk av kjemikalier er et faktum som forekommer veldig ofte, noen ganger blir de vanskelige oppnå. De er som følger:

  • Tilfredsstille menneskelige behov for mat.
  • Benytt ikke-fornybare ressurser mer effektivt, så vel som de som er tilgjengelige i frukthager og gårder, med respekt for stedets naturlige sykluser.
  • Forbedre livskvaliteten til bønder og samfunnet generelt, og unngå bruk av kjemiske produkter og overutnyttelse av landet.
  • Bruk bøndernes erfaring til å jobbe landet mer produktivt, samt for å fremme deres selvforsyning.
  • Løs problemer som kan oppstå, for eksempel i vanning eller skadedyrbekjempelse, gjennom samarbeid og samarbeid mellom mennesker.

Hvilke typer bærekraftig jordbruk er det?

Selv om de deler egenskaper, kan bærekraftig jordbruk deles inn i fire varianter eller modeller:

Økologisk landbruk

Økologisk jordbruk er en praksis der, omtrent, bruk av kjemiske produkter unngås, både for gjødsling og for å behandle plante skadedyr. Avling er veldig viktig for å opprettholde den biologiske mangfoldet i landet, samt bidraget fra organisk gjødsel.

Biodynamisk jordbruk

Biodynamisk jordbruk, I tillegg til å respektere og dra nytte av naturressursene i hvert område, tar det også hensyn til energirelasjonene mellom alle elementene (jord, næringsstoffer, dyre mikroorganismer) og kosmos. Når man dyrker planter, brukes egne forbindelser basert på både animalske og planteingredienser, med tanke på påvirkningene fra kosmos.

Det må sies at den er en del av antroposofien, det vil si en åndelig filosofi som ble utviklet mellom 1800- og 1900-tallet. I dag er det ofte inkludert i økologisk jordbruk.

Permakultur

Permakultur er en type bærekraftig jordbruk som har som hovedmål være i stand til å dyrke planter hele året, men alltid respektere stedets natur og ikke bruke utover det som er strengt nødvendig. I tillegg kan de som praktiserer det også lære mye av feilene som blir gjort, eller utføre praksis – økologisk, insisterer vi på – som anses å være nyttige.

Integrert produksjon

Integrert produksjonslandbruk er en ganske spesiell type bærekraftig landbruk. Det er basert på å ta vare på planter med organiske produkter, men det tillater også bruk av kjemisk gjødsel og plantevernmidler i visse tilfeller (her kan du se hva de er).

Hvordan kan du ha bærekraftig jordbruk i en hage?

Hvis du vil begynne å dyrke din egen mat bærekraftig, kan du gjøre dette:

Dyr planter som er motstandsdyktige mot klimaet ditt

Mandeltreet er et frukttre som dyrkes i Middelhavet

Ideelt sett bør de være urfolk, men når det gjelder planter til konsum, er det ikke alltid lett å finne arter som er spesifikke for landet du bor. Derfor, når det ikke er eller ikke kan oppnås, du må se etter de som er i stand til å leve godt i ditt område.

Gjødsel plantene dine med produkter av organisk opprinnelse

Gjødsel er kjemiske produkter som, selv om de kan være veldig nyttige, anbefales det når man dyrker spiselige planter ikke bruk dem. Så ikke nøl med å gjødsle dem med planteetende gjødsel, guano, ormstøp, mulch, kompost eller andre. slik at landet er utmerket for avlingene dine.

Bekjemp skadedyr med økologiske produkter

Skadedyr kan forårsake mer enn én hodepine. Hvordan unngå dem? For å gjøre dette må du holde plantene ordentlig vannet og befruktet, men også det anbefales å gi dem forebyggende behandling mot skadedyr. For eksempel å plassere feller, for eksempel de kromatiske som blant annet tiltrekker bladlus eller hvitflue, eller behandle dem med insektdrepende olje tidlig på våren.

Samle opp regnvann

Samle vann i bøtter når det skal regne

Dette er spesielt viktig hvis du bor i et område der det regner lite, eller der det kan gå flere måneder uten regn. Rent, ikke-forurenset regnvann er best for planter, så ha gjerne utendørs bøtter for å samle den; Og hvis du har en brønn eller en sistern, la den være åpen. Deretter kan du oppbevare den på flasker eller karaffer.

Grav furer for vannet for å vanne plantene godt

Og ikke bare for å bli vannet, men også slik at du kan spare vann. I en hage er furene veldig viktige, så lenge de graves ved siden av plantene. I tillegg, hvis landet ditt har en tendens til å flomme, kan du gjøre dem på en slik måte at vannet ledes til et bestemt punkt, for eksempel til plantene som vil ha mer vann. Dette løser ikke problemet (for dette må du ha et dreneringssystem), men det vil hjelpe deg å ikke trenger å bekymre deg for vanning eller avlinger, i det minste ikke for mye 😉.

Roter avlinger

Avling er siden veldig interessant det er planter som absorberer en stor mengde næringsstoffer, men det er andre som gjør det motsatte: de fikser dem. Slik er det med belgfrukter som fester nitrogen i jorden.

Windbreak hekkeanlegg

Det være seg busker eller trær, eller en kombinasjon av begge, hvis vinden i ditt område har en tendens til å blåse ofte og / eller sterkt, vil plantene dine ha stor nytte av en hekk som beskytter dem. Og det er at vinden tørker jorden, noe som får deg til å konsumere mer vann ved å måtte vanne mer, og som også kan skade plantene selv. For å unngå det, det er interessant å ha en hekk av denne stilen, for eksempel laurbær, pitosporo eller viburnum.

Fant du det interessant? 🙂