Skip to content

Hva er brannsikre planter?

4 de juli de 2021

Selv om det er overraskende for oss, det er planter som er i stand til å gjenopplive etter å ha blitt brannofre, og det er til og med andre som bare kan spire hvis frøene utsettes for veldig høye temperaturer. De er de såkalte pyrofile eller pyrofytiske plantene.

Vil du vite hvilke som er brannsikre planter? Hos Gardening On vil vi at du skal vite alt om hagearbeid, men også om planteverdenen, så vi skal introdusere deg for denne typen nysgjerrige planter.

Hva er pyrofile planter?

De er planter som har utviklet seg for å tilpasse seg et habitat der naturlige branner er vanlige, for eksempel i eukalyptuskogene i Australia, eller i noen deler av det afrikanske kontinentet.

Når resten av vegetabilske vesener bukker under for ild, pyrofytter utnytter asken for å mate og vokse. Noen må faktisk utsettes for veldig høye temperaturer for å spire, slik det er tilfelle med proteaser.

Dette er de som brukes til skogplanting, det være seg en skog, en jungel eller til og med en hage. Det er vanlig at brannsikre trær plantes på rad og grenser til et helt område; På denne måten er det mulig å lage en brannbarriere, beskytte de plantene som ikke støtter den, og selvfølgelig også alt som eksisterer, som for eksempel hus.

Hva er brannsikre planter?

Pyrofile planter klassifiseres avhengig av graden av tilpasningsevne og skaden de lider under brann. Av denne grunn skal vi fortelle deg noen arter i hver gruppe:

Arter som overlever branner

Disse plantene er de som vanligvis har tykk bark, apikale knopper på grener som er beskyttet, underjordiske organer som pærer, jordstengler eller knoller, og / eller et veldig tykt lag med suber, som er et dødt vev som beskytter det indre av plante. koffert. Hvis brannen beveger seg raskt, men temperaturen holder seg lav, vil de lide skade, men de vil overleve takket være tilpasningene.

Araucaria auracana

Araucaria auracana er en bartre

De Araucaria auracana eller pehuén det er en veldig langsomt voksende bartre som har en veldig tykk bark, som beskytter de dyrebare ledende saftbeholderne som er inne. Av denne grunn støtter den godt ild, for etter en hendelse av denne viktigheten er det lettere for den å kolonisere andre skogområder. Den kan være 50 meter høy og bagasjerommet tykkes opp til 3 meter i diameter.

Araucaria angustifolia

Araucaria angustifolia er en pyrofil bartre

De Araucaria angustifolia, kjent som Paraná furu eller kandelabra furu, er en bartre hjemmehørende i Sør-Amerika, hvor den vokser vilt i Brasil, Paraguay, Argentina og Uruguay. Den har en høyde på 10 til 35 meter, og bagasjerommet måler mellom 50 og 120 centimeter i diameter. Den forventede levetiden er opptil 200 år, og alt takket være at den motstår brann uten problemer.

Butia yatay

Det er flere palmer som motstår ild, men få gjør det like godt som Butia yatay. Innfødt i Brasil, Paraguay, Uruguay og nordøst i Argentina, kan nå en høyde på opptil 12 meter og leve i flere århundrer, selv om det er branner.

Planter som spirer fra basen

De pyrofile plantene i denne gruppen er de som har grener og blader som ikke tåler flammene, men til gjengjeld gjør de det kan spire fra basen, enten fra stammen, røttene eller underjordiske organer. Selvfølgelig må det tas i betraktning at hvorvidt de spirer på nytt, vil avhenge mye av brannets intensitet og varighet: jo mindre skade det forårsaker, jo lettere blir det for plantene å overleve.

Cistus

Cistus er en flerårig busk

Cistus, kjent som rockrose eller stepper, er pyrofytiske busker som lever i Middelhavsområdet. Høyden varierer avhengig av art, men de overstiger vanligvis ikke 2 meter i høyden. Blomstene er hermafrodittiske og hvite.

Eukalyptus

Eukalyptustrær spirer etter en brann

Eukalyptus er veldig raskt voksende eviggrønne trær som kan nå høyder på mer enn 40 meter. De bor hovedsakelig i Australia, hvor de danner tette skoger. De er av mange de plantene som best motstår brann. Dessverre er det en av grunnene til at de brukes mye til skogplanting, noe som truer innfødte planter.

Nothofagus antarktis

De Nothofagus antarktis, kjent som Antarktis bøk, er et løvtrær som er hjemmehørende i den andinske patagoniske skogen, mellom Sør-Chile og sørvestlige Argentina. Den vokser mellom 10 og 25 meter i høyden, og utvikler en koffert som grener kort av bakken.

Brannsikre frukter og / eller frø

Denne gruppen av pyrofiler er de som dør under en brann som etterlater frukt og / eller frø intakt. Luftdelen, det vil si bladene, grenene osv. De motstår ikke branner, men det er ikke et problem, fordi frøene deres spiser når de passerer.

Pinus

Pinus pinea, steinfuru

Furuene, selv om det kan se annerledes ut, støtter heller ikke ild. Men dets frø, noe beskyttet i kjeglene eller »ananas» (ikke å forveksle med den spiselige ananas av den tropiske planten Ananas comosus) kan spire etter en brann. Heldigvis vokser noen arter raskt, for eksempel Pinus halepensis, Pinus pinaster eller Pinus pinea. Alle sammen er eviggrønne trær som overstiger 10 meter i høyden, og som vokser i nesten alle typer jord.

Proteas

Proteaser spiser etter en brann

Proteasene er buskplanter som hovedsakelig er hjemmehørende i Afrika. De produserer veldig pene blomster, farger som spenner fra rosa til rødt. Derimot, for å opprettholde sin art trenger de en brann, hvoretter moderplanten vil dø, men frøene vil spire.

Salvia rosmarinus (før det var Rosmarinus officinalis)

Rosmarin er en plante som motstår tørke

Rosmarin er en urteaktig plante som er hjemmehørende i Middelhavsregionen med treaktige stammer som når en høyde på omtrent 1 meter. Bladene er lansettformede, grønne i fargen og gir hvite, lilla, blå eller rosa blomster.

Planter som tjener på branner

Endelig har vi denne gruppen planter, som ikke tåler brann, men likevel drar nytte av den. Disse kan også kalles pionerplanter, siden det er de som befolker et brent område på nytt.

Aristida stricta

Aristida stricta er en koloniserende plante

De Aristida stricta Det er et gress innfødt til USA. Stilkene er tynne og grønne. Den har en ekstraordinær evne til å kolonisere et land som har fått brann, så i stedet for opprinnelse er det veldig vanlig at det er en av de første som dukker opp på et brent land.

Epilobium angustifolium

Epilobium angustifolium er en urt som produserer rosa blomster

De Epilobium angustifolium er en flerårig urt innfødt på den nordlige halvkule som når en høyde på mellom 50 centimeter og 2,5 meter i høyden. Bladene er lansettformede og hele, grønne i fargen, og det produserer blomster gruppert i lilla pigger.

Populus tremuloides

Aspen vokser etter en brann

De Populus tremuloides det er et løvtre kjent som osp. Det er hjemmehørende i Nord-Amerika, og kan nå en høyde på 35 meter, selv om det normale er at det ikke overstiger 20 meter. Stammen er tynn, omtrent 30 centimeter tykk og har avrundede blader.

Visste du at det var planter som motsto brann?