Skip to content

Hva er Cotyledons?

8 de juli de 2021

Hver gang et frø spirer, kan vi få en veldig interessant overraskelse når de første bladene dukker opp, siden de ikke vil ha den formen de skal ha. Disse flakene er kjent under navnet cotyledons eller embryonale blader og de har en veldig viktig funksjon.

Faktisk, uten dem kunne verken det høyeste treet eller det minste gresset eksistere. Vet du hva kimblad er? Ikke? Ikke bekymre deg: Etter å ha lest denne artikkelen vil du vite 🙂.

Hva er Cotyledons?

Planteplante av Carica papaya

Fra det første øyeblikket embryoet dannes inne i frøet, begynner også kimbladene å modnes. Disse første bladene vil vokse med energireservene som er lagret i frøet, så når frøet en gang slutter å bli matet av moderplanten, vil bruke energien til cotyledons.

Levetiden til disse er veldig kort: så snart plantene har sine første sanne blader, vil de begynne å tørke siden de vil ha brukt opp reservene sine. I tillegg vil det nye anlegget fra det øyeblikket kunne lage mat av seg selv.

Avhengig av hvor cotyledons utvikler seg, er to typer planter forskjellige: epigeas, som er de som har dem fra bakken, eller hypogea, som er de som har dem under jorden. I begge tilfeller oppfyller de samme funksjon: å mate frøplanten til den produserer de første bladene.

Men ikke alle planter har samme antall cotyledons. Palmer, gress, orkideer og pæretrær har bare en enkelt kimblad, noe som betyr at de er monokotilédoneas; på den annen side er resten av plantene dikotyledoner (to cotyledons).

Hvordan ta vare på plantene når de fremdeles har krydderbladene?

Begynnelsen av plantelivet er komplisert, siden de er veldig sårbare for skadedyr og mikroorganismer som forårsaker sykdommer, bortsett fra dårlig vær. Det er derfor det er veldig viktig å være klar over dem, og gi dem følgende omsorg:

plassering

Cotyledons er embryonale blader

Det er planter som vil være i solen fra første stund, men det er andre som er halvskyggefulle. Å kjenne det lette tullet vi dyrker er en av de mest nødvendige tingene å gjøre før du sår dem.. Noen ganger er det slik at du for eksempel planter en kaktus i halvskygge, og så vil du gå i solen, … og når du gjør det, brenner du. Hvorfor?

Vel, for i så fall må du venne deg til de små plantene litt etter litt og gradvis, og alltid unngå middagsolen.

Arter som kan sås i solen

Det er mange som ønsker og trenger sol fra første dag, som disse:

 • Sukkulenter (kaktus og mange sukkulenter unntatt Gasteria, Haworthia og Sempervivum)
 • Planter som oliventrær, mandeltrær, ville oliventrær, myrter, lavendel osv.
 • Aromatiske planter, som persille eller rosmarin
 • Mange palmer, som slekten Phoenix, Washingtonia eller Chamaerops
 • Hagebrukplanter, som tomater, paprika, agurker, vannmeloner eller meloner

Halvskygge arter

Selv om det er få sammenlignet med solen, er det praktisk å kjenne dem:

 • Bregner
 • Orkideer
 • Begonier
 • Busker som hortensiaer, gardenias eller kameliaer
 • Trær som lønn og bøketrær

Irrigasjon

Underlaget til et såbed må være fuktig, men ikke oversvømmet. Når det er mulig, vil regnvann eller kalkfritt brukes, men hvis det er planter av middelhavsopprinnelse (oliventrær, ville oliventrær, mandeltrær, johannesbrødtrær osv.), Vil ikke vannet ha noe kalk.

Abonnent

Mens de har cotyledons, er det ikke tilrådelig å gjødsle demsiden plantene spiser på reservene til nevnte brosjyrer. Men når du ser at de begynner å visne, kan du starte med gjødsel, for eksempel med flytende guano (til salgs), i henhold til indikasjonene som er angitt på pakken for å unngå problemer.

Forebyggende behandlinger

Med det eneste formål å få plantene til å vokse godt, vil det være nødvendig å utføre noen forebyggende behandlinger:

Mot skadedyr

Insekter elsker generelt unge skudd, og det er ingenting mer ømt enn en nylig spiret frøplante. En enkel bit på stammen er nok til at vi mister den, altså ikke nøl med et øyeblikk for å holde plantene godt beskyttet, for eksempel ved å drysse kiselgur rundt den (til salgs), eller med myggnetting (dette er spesielt nyttig på varme og tørre steder, som er en favoritt blant hummer og gresshopper).

Mot sykdommer

Sopp kan drepe frøplanter på kort tid. For å unngå det, bør behandles med soppdrepende midler, eller dryss kobber eller svovel på bakken fra tid til annen (omtrent hver 15. dag) om våren. På denne måten vil de ha større sjanse for å fortsette å vokse.

Transplantasjon

Såbedene trenger spesiell pleie

Når skal en frøplante transplanteres? Det avhenger mye av arten og forholdene til stedet der den dyrkes, men i prinsippet blir det transplantert når:

 • røtter vokser ut av dreneringshull,
 • har brukt mer enn to år i samme pott,
 • være omtrent to inches høy.

Jeg håper det har vært nyttig for deg 🙂.