Skip to content

Hva er delene av kaktusen og hvilke funksjoner har de?

21 de juli de 2021

Kaktus er sukkulente planter som har klart å tilpasse seg et tørt miljø, hvor svært få dyr og planter eksisterer sammen. Dens røtter utvikler seg på sandjord, med svært få næringsstoffer. Og dermed, dens deler er så slående, fordi de ikke ligner på andre planter.

Men, Hvordan er delene av kaktusen? Hvis du også vil vite hvilke funksjoner de har, vil du etter å ha lest denne artikkelen sikkert like denne typen å være vegetabilsk 🙂.

Stamme eller vaskulært vev

Delene av kaktusen

Den har ansvaret for å transportere og distribuere vann og mat til alle deler av kaktusen fra roten.. Det er derfor en av de viktigste delene, siden det vil avhenge av helsen at planten forblir i live.

Nakke

Det er den delen som forbinder stammen med rotsystemet. Når du transplanterer det, anbefales det å ta det fra dette området da det er mye tryggere – for oss 😉 -.

Eiendom

Røtter av en kaktus

De er overfladiske. De har en nøkkelfunksjon for kaktusens overlevelse: å absorbere vann og dets næringsstoffer slik at det fra karvevet kan transporteres til hele planten.

Areola

Fra dem oppstår kaktusens torner og blomster. De er formet som en liten pute, og ligger på ribbeina av den samme. I hver av dem er det to typer pigger: de radiale, som er små og mange, og de sentrale som vanligvis vises i antall fra 1 til 3 og er lengre.

Torner

Detalj av ryggene til Echinocactus grusonii

De er modifiserte blader; faktisk er det riktige begrepet bladtorn (blad betyr i forhold til bladene). Disse har forskjellige funksjoner: beskytte mot solen og planteetende rovdyr, lede vannet mot kroppen til kaktusen og forhindre fordampning av vannet. Det er noen arter som ikke har, for eksempel Astrophytum asterias, men de aller fleste er bevæpnet med dem. Noen har dem veldig små, andre veldig lange, avhengig av utviklingen de har hatt.

Krone

Det er den høyeste delen av kaktusen. Kobles direkte til vaskulært vev, slik at den har ansvaret for veksten.

blomster

Cactus Rebutia senilis i blomst

De er ensomme og hermafrodittiske. Avhengig av kaktusen kan de være små eller tvert imot store (3-4cm), med farger som spenner fra rød til hvit, gjennom gul, oransje og rosa. I habitat blir de hovedsakelig pollinert av insekter og også av flaggermus.

Frukt og frø

Fruktene er generelt veldig små, ikke mer enn 1 cm. Inni er frøene, veldig små – mindre enn 0,5 cm – men mange. Dette er de som har ansvaret for å vike for en ny generasjon kaktus.

Visste du delene av kaktusen og funksjonene deres?