Skip to content

Hva er den beste tiden å vanne plantene

6 de juli de 2021

Hvis du i år vil fordype deg i hagenes fascinerende verden, men du vet ikke hva er den beste tiden å vanne plantene, du er heldig. Denne gangen skal vi snakke om et tema som kan skape mange tvil for nybegynnere, så vel som for de som har tatt vare på prydplanter eller de de har i hagen sin i lang tid.

Å mestre vanning er ikke alltid lett, men å vite når de skal utføre denne oppgaven vil hjelpe plantene til å opprettholde en god helsetilstand, og at vi kan se dem vokse.

Når skal du vanne plantene?

Planter trenger vann for å leve

Ettersom det ikke vannes på samme tid om sommeren som om vinteren, er det viktig at du vet at, jo mer varme det er, desto raskere fordamper vannet. For eksempel i midten av august (nordlige halvkule), hvis en plante blir vannet ved middagstid, vil ikke substratet ta lang tid å tørke igjen, spesielt hvis planten er i en plastkanne i full sol.

Når man tar dette i betraktning, er det som regel den viktigste tiden (til å variere avhengig av været i vårt område):

 • Vår: halv morgen
 • Sommer: første om morgenen eller om kvelden
 • Falle: midt på morgenen eller middagstid
 • Vinter: middagstid

Hvis vi ikke kan vanne på disse tidene, enten fordi vi jobber, studerer eller har gått på tur, vil ingenting skje hvis vi vanner på et annet tidspunkt. Men så langt det er mulig, anbefaler jeg at når du kan vanne plantene dine til de tidene, siden vanntemperaturen vil være annerledes, varmere. Spesielt hvis vi har tropiske planter (innendørs), hvis vi vanner den med vann ved romtemperatur om vinteren, kan det være et problem for det, da det ikke er tilpasset denne vanntemperaturen, og bladene kan gi symptomer på kulde som tørr Tips.

Om sommeren hender det at vannet er for varmt om dagen, og det kan skape problemer for rotsystemet. Dermed bør den vannes enten tidlig på morgenen eller når det er i ferd med å bli mørkt.

Kan planter som er i skygge eller innendørs vannes når som helst?

Når det gjelder vanning, er det noen planter som absolutt kan hydreres når som helst på dagen: de er de som er i skyggen eller innendørs. Siden de ikke får solen direkte, kan vi være sikre på at jorden vil forbli våt over lengre tid når de blir vannet, enn om vi vannet en plante som ble utsatt for solen direkte.

Derfor, Hvis du en dag har ting å gjøre, og du trenger å vanne skyggeplantene eller de du har hjemme, ikke nøl med å rehydrere dem når du har en stund. Jeg gjør det selv. På dager da jeg har veldig lite fritid, vanner jeg plantene som er mest i nød (som i mitt tilfelle er lønnene og andre trær som jeg har under skyggenettet) på ettermiddagen, og resten senere.

Hva skjer hvis jeg vanner når det er sol?

Det korte svaret er at planter kan bli dehydrert. Med solen forblir stomata lukket for å unngå tap av vann ved fordampning. når de mottar vann, enten det kommer fra regn eller vanning, åpner de seg. Selv om det på visse steder, hvor isolasjonen er veldig høy, forblir vannet så kort tid i jorden at røttene knapt kan absorbere det.

Hva mer, hvis bladene blir våte når solen treffer dem, vil vannet fungere som et forstørrelsesglass, som vil ende opp med å brenne dem.

Hva trenger du å vite før du vanner plantene?

Vanning må gjøres på ettermiddagen

Vanning er ikke bare å helle vann. Hva mer, enten vi vanner for mye eller for lite, vil plantene få problemer. Derfor er det veldig viktig å vite når du skal vanne, fordi det vil avhenge av om de er gode … eller dårlige. Men for det må flere ting tas i betraktning:

Potter

Planter dyrket i potter har begrenset plass. Hva mer, Husk at hvis disse beholderne er laget av plast, må vi rehydrere dem oftere enn om de var laget av leire., siden sistnevnte er et materiale som ikke varmes opp så mye, så det holder jorden fuktig litt lenger.

En annen viktig sak er den av plate eller brett. Mange er de som velger å legge dem under pottene, spesielt hvis de er innendørs. Og det er normalt, siden de er en god måte å unngå å skitne jorda under vanning. Derimot, kan ende opp med å være årsaken til røtenes død, fordi vannet som forblir stillestående i dem, er i kontakt med dem, noe som ikke alle planter tåler.

Land

Jord eller underlagsflate tørker raskere enn lagene som er mer innover, noe som ofte kan gi inntrykk av at det er på tide å vanne når det faktisk ikke er det.

Hva er riktig måte å vanne plantene på?

Lær å vanne plantene dine godt

Så basert på alt vi har sagt så langt, anbefaler vi at du følger rådene våre:

 • Bruk potter som har hull i basen. Alltid, med mindre de er vannplanter. Det spiller ingen rolle hvilket materiale de er laget med.
 • Fyll dem med riktig underlag for hver plantetype. For eksempel vil et kjøtteter leve i blond torv eller esphagnum mose, men i svart torv vil dagene være nummerert. Du har all informasjonen her.
 • Unngå å legge en tallerken eller et brett under dem, med mindre du husker å tømme dem etter vanning.
 • Vann når du kan med regnvann. Hvis du har sure planter (japanske lønn, azaleaer, kameliaer, gardeniaer osv.) Og ikke kan få regn, bruk et vann som er egnet til konsum. Hvis du har rovdyr, bruk destillert vann eller osmose.
 • Sjekk jordfuktigheten før vanning. Du kan gjøre dette ved å introdusere en trepinne for eksempel. Sett den i bunnen, og når du tar den ut hvis du ser at den er praktisk talt ren, vann.
 • Hell vann til du ser det komme ut av dreneringshullene. Men pass på, det er veldig viktig at vannet absorberes av jorden; hvis ikke, legg den i et basseng med vann i en halv time, til den er godt gjennomvåt.
 • Vann ikke ovenfrasiden bladene kan bli skadet. Det er bedre å helle vannet på bakken.
 • Og selv om dette ikke har mye å gjøre med vanning, plant planten din (verdt redundansen) til en større gryte hver gang røtter vokser ut av hullene, eller når du ser at den har okkupert det hele og ikke kan vokse mer. Hvis du har en hage, kan et godt alternativ være å plante den i den. Våren er et godt tidspunkt å gjøre dette.

Vi håper at det nå er lettere for deg å vite når og hvordan du skal vanne.