Skip to content

Hva er disse feilene i min stueplante?

8 de juli de 2023

Din favoritt potteplante ser plutselig ikke så flott ut. Kanskje det er å slippe blader eller du fant noe merkelig klebrig stoff over det hele. Eller kanskje du oppdaget noe som ser mistenkelig ut som bomull, men som ser ut til å bevege seg! Ick! Planten din har skadedyr, og du må handle raskt for å redde den. Du bør også sjekke nærliggende planter for tegn på angrep.

Husplanteskadedyr haiker vanligvis en tur inn i hjemmet ditt. «Insekter kan være tilstede når du kjøper en plante, selv om du kanskje ikke ser dem,» sier Shimat Joseph, Ph.D., førsteamanuensis, avdeling for entomologi ved University of Georgia. «Forholdene inne i huset ditt skaper det ideelle miljøet for dem å formere seg, så populasjonen deres eksploderer. Eller de kommer innendørs på en plante som tilbrakte sommeren på terrassen.»

For å ligge i forkant av disse ubudne gjestene, inspiser potteplanter regelmessig, spesielt i sprekker og på undersiden av blader, sier Joseph. Hvis mulig, isoler en ny plante i noen uker før du introduserer den til resten av samlingen din. Ditto for planter du tar med innendørs for vinteren. Eller gi alle planter en forebyggende spray med insektmiddelsåpe eller neemolje før du tar dem inn for sesongen. Pass på å les produktetiketten fordi ikke alle produkter behandler alle insekter og er heller ikke trygge på alle planter. Spray også planter ute slik at du ikke drypper over hele innvendige overflater, og la dem tørke før de tas med innendørs

Den triste sannheten er imidlertid at noen ganger må du praktisere litt tøff kjærlighet. Hvis du har kjempet mot et angrep i noen uker til ingen nytte, eller hvis planten din ser forkrøplet og trist ut, kommer den sannsynligvis ikke til å komme seg. Det er på tide å kaste det, sier Joseph. Invester i en ny plante, og kalk den opp for å oppleve!

Her er de vanligste insektene som infiserer potteplanter og hva du skal gjøre med dem:

Edderkoppmidd

Slik ser de ut:

Kremfargede flekker på størrelse med en punktum på den trykte siden, spesielt på undersiden av bladene; silkebånd kan også være tilstede. Du vil ofte se nedfallet løvverk eller lyse flekker på bladene før du noen gang legger merke til edderkoppmidd.

Hva å gjøre:

Ta planten ut, og spray alle overflater med neemolje, insektmiddelsåpe eller en hjemmelaget blanding av en liter vann og noen dråper oppvaskmiddel, for eksempel Dawn. Gjenta i et par uker og følg planten nøye; bruk et forstørrelsesglass, og lag en applikasjon til hvis du ser aktivitet. Utholdenhet lykkes ofte med edderkoppmidd, sier Joseph.

Hvitfluer

Slik ser de ut:

Små hvite bevingede insekter på størrelse med en strek på den trykte siden. De flyr opp når planten blir forstyrret og skiller ut et klebrig stoff, kalt honningdugg, på planteoverflater.

Hva å gjøre:

Ta planten utendørs og spray med en insektmiddelsåpe, belegg alle overflater. Gjenta noen få dager. Et systemisk produkt, som påføres jordoverflaten, kan være nødvendig for alvorlige angrep av hvitfluer, selv om du sannsynligvis er bedre å kaste tungt infiserte planter, sier Joseph.

Skala

Slik ser de ut:

En voksaktig brun eller gråaktig substans som ligner en fiskeskjell; du kan også se klissete honningdugg.

Hva å gjøre:

Noen typer skala er myke, og noen har et hardt skall, eller rustning, over seg for beskyttelse. Du vil ha lykke til hvis du fanger disse insektene i deres krypende ungdomsstadier når deres voksaktige pels ikke er tilstede for å beskytte dem. Bruk en neemolje til å spraye babyene, men et systemisk produkt kan være nødvendig for voksne. Disse er utfordrende å behandle, så du må kanskje kaste planten, sier Joseph.

Mealy Bugs

Slik ser de ut:

Ovale, uklare hvite insekter som er omtrent 1/8 til ¼-tommers lange; de er saktegående. Voksne har et voksaktig bomullsaktig belegg, mens umodne insekter er mindre, men like. De er ofte på de nedre overflatene av bladene eller der bladene fester seg til stilkene.

Hva å gjøre:

Små angrep kan kontrolleres ved å bruke 70 prosent isopropylalkohol med en bomullspinne direkte på insektene. Eller spray med en insektmiddelsåpe. Ved store angrep bør du imidlertid kaste planten, sier Joseph.

Soppmygg

Slik ser de ut:

Små knotter ca 1/8-tommers lange som henger på eller i nærheten av potteplanter. De er også tiltrukket av lys og fuktighet.

Hva å gjøre:

Endelig noen gode nyheter! Soppmyg lever av det organiske materialet i jorda, men det er usannsynlig at de vil skade planten din. De er bare superirriterende. Kutt ned på vanningen, hvis mulig, fordi tørre forhold hjelper til med å drepe larvene. Eller bruk gule klebrige feller for å fange de voksne. Et annet valg er å bruke et produkt som inneholder Bacillus thuringiensis var. Israelensis (BTi) til jorda til stueplanter for å drepe larvene.