Skip to content

Hva er effekten av årstidene på planter?

7 de juli de 2021

Planter er veldig spesielle levende vesener: i motsetning til dyr, kan de ikke bevege seg, og det etterlater dem utsatt, enten de vil eller ikke, for miljøendringene som finner sted gjennom året. Som et resultat har de bare to alternativer: tilpasse … eller dø. Det er så vanskelig, men i naturen overlever bare de som klarer å tilpasse seg.

For at du skal se hvor dramatisk situasjonen de er i, kan vi snakke med deg om hva er effekten av årstidene på planter.

Hvordan produseres årstidene?

Årstidene har effekter på planter

Planeten er rund. I tillegg roterer den på seg selv, og … for å komplisere ting litt mer, vippes aksen. Men nei, det er ikke alt: når det roterer i sin bane, er det noen ganger nærmere solen, og noen ganger lenger borte. Alt dette vil jeg at du skal vite ut fra det jeg vil fortelle deg videre: stjernekongens stråler når ikke alle deler av vår elskede jord på samme måte. Derfor er graden av isolasjon mye sterkere i Ecuador enn for eksempel i Tyskland.

Følgelig planter har tilpasset seg, og har gjort det avhengig av miljøforholdene i området de bor i. Dermed vokser fuktige tropiske skoger for eksempel i områder der klimaet alltid er mildt og det regner veldig ofte. men hvis vi går mye lenger nord, hvor regionene er tempererte, og selv om det kan regne mye, gjør det ikke så mye mindre så ofte som i tropene, vil vi finne skogene.

Og det er nettopp der, i tempererte regioner, hvor årstidene merkes mye mer enn i noen annen del av verden … både hos dyr og planter.

Hva er effekten av årstidene på planter?

Årstidene vil være mer eller mindre bemerkelsesverdige og intense, avhengig av hvor nær eller langt vi er fra ekvator.. Og selv i samme region kan det være land der det er en som er lengre eller forkortet mer enn i andre. For at du forstår dette, vil jeg gi deg et enkelt eksempel: både Sverige og Spania faller innenfor det vi kaller den tempererte regionen på planeten, men i Sverige er vinteren kaldere enn i Spania, med en minimumstemperatur som kan være -52 , 6. (registrert i 1966, i Vuoggatjålme).

Når det gjelder den spanske vinteren, var minimum registrert -30 ° C på flyplassen Calamocha (Teruel) i desember 1963; selv om det normale er at det ikke faller under -18 ° C i gjennomsnitt (med tanke på alle provinsene).

Jada, med de lave temperaturene, planter må ha noe forsvarssystem. Og de har det: noen har valgt å slippe alt løvet sitt så snart det begynner å avkjøles, andre produserer i stedet sin egen frostvæske, som danner et vanntett lag som holder dem isolert fra snøen (her har du mer informasjon om det).

Så hvordan påvirker årstidene planter?

Vår

Våren er sesongen med blomster

Våren er sesongen med blomster. Dagene blir lengre, landet varmer litt etter litt, og regnet pleier å være hyppige i noen områder. Selv om det kan fryse, planter kommer ut av søvnen, og de gjør det på en stor måte: gjenoppta veksten med produksjon av blader, blomster… Og selvfølgelig fortsette med rotutvikling.

Hvilke oppgaver å gjøre denne sesongen?

det er en utmerket tid å så og plante, samt å beskjære grenene som er tørre, syke eller svake. Bruk passende verktøy og tidligere desinfisert for å forhindre infeksjoner.

Hvis du har planter som trenger pottebytte, er du velkommen til å transplantere dem tidlig / midt på sesongen, slik at de kan fortsette å vokse.

Sommer

Sommeren er en sesong med lys og varme i hagen

Sommeren er sesongen der de høyeste temperaturene i området registreres, ikke forgjeves, det er når solstrålene når oss mer direkte. Som et resultat taper fuktigheten i jorden raskere, noe som tvinger deg til å vanne oftere.

I løpet av denne tiden vil det være planter som knapt vil vokse, men andre vil fortsette å gjøre det. Frukttrærne som har begynt å produsere frukt, vil være de som vil bruke en god del av energien på å få fruktene til å bli oppfylt.

Hva skal jeg gjøre i denne sesongen?

Som gartner eller planteholder, det er på tide å vanne ofte. På samme måte er det en god ide å beskytte jorden med en slags mulch (spon, furubark, dekorativ grus, …) slik at den blir våt i lengre tid og gjødsler.

En annen viktig oppgave å gjøre er å ta forebyggende tiltak mot skadedyr. Det skader ikke å gjøre noen behandling, som jeg sier forebyggende, hver 15. dag eller så med kiselgur, for eksempel for å holde insekter borte fra avlingene dine.

Falle

Høsten er en mild årstid i hagen

Høst er sesongen da løvtrær begynner å miste bladene. Temperaturene begynner å bli lavere og lavere, og lysets timer blir mindre og mindre. Nå Det er når det er mange planter som er ferdige med å modne fruktene, og derfor bremser vekstraten.

Ettersom risikoen for å bli angrepet av insekter som kan bli skadedyr fortsatt er høy, spesielt jo nærmere ekvator vi er, så du må være litt oppmerksom i tilfelle du trenger å behandle plantene.

Hva skal jeg gjøre i denne sesongen?

I løpet av disse månedene det er på tide å fjerne risikoen, fordi jorden holder seg fuktig hver gang med mer tid. Det er også på tide å plante trær og andre løvplanter, så lenge det ikke er frost de neste tre månedene.

På samme måte er det nødvendig å beskytte de mest delikate plantene i drivhus eller inne i huset.

Vinter

Om vinteren må du beskytte plantene mot kulde

Vinteren er sesongen da landskap og hager er kledd i hvitt i mange deler av verden. Løvfellende tempererte trær har ikke lenger blader, men … det er fortsatt liv: inne i koffertene og grenene blir de grunnleggende funksjonene for å holde plantene i live fortsatt utført, om enn i veldig langsom hastighet. Dagene er mye kortere, og intensiteten av solstrålene er svakere; Som et resultat er insekter som er farlige for avlinger, ikke lenger et alvorlig problem.

Det skader ikke å inspisere plantene innimellom, men i prinsippet er oppgavene som skal utføres svært få.

Hva skal jeg gjøre i denne sesongen?

Hvis det ikke allerede er gjort, må kaldfølsomme planter beskyttes i drivhus eller inne i hjemmene, slik at de ikke har dårlig tid. Ikke gjødsle eller beskjære. Vanningen må være lavSiden solen ikke er veldig varm og veksten praktisk talt er suspendert til vårens ankomst.

Vi håper det har vært nyttig for deg 🙂.