Skip to content

Hva er eikegaller?

12 de juli de 2021

I planter, spesielt de som er treaktige, er det ganske vanlig at det dannes galler, som er som støt eller støt med en avrundet form som vanligvis er fylt med pus eller harpiks. Men i motsetning til hva det kan se ut, er det noen som har spiselig bruk: de av eik.

Men, Hva er egentlig eikegaller og hvordan dannes de?

Hva er de?

Gjellene, også kjent som aduallas eller cecidia, er svulstlignende strukturer som har blitt dannet som en konsekvens av tilstedeværelsen av en parasitt (det være seg virus, bakterier, sopp eller insekter) som planten, i dette tilfellet eik, sliter med å holde den isolert fra sunt vev.

For å gjøre det lettere å forstå, ville det være noe som for eksempel når en splinter setter seg fast i oss som vi ikke kan trekke ut. Forsvarssystemet vårt vil angripe det, men over tid danner det en mer eller mindre hard klump som vanligvis gjør vondt. I stedet for å bli fylt med blod, er gjellene fylt med pus eller noen ganger harpiks.

Hvordan dannes de?

I eikene, gjellene produseres vanligvis ved en veksling av parasitter. I løpet av høsten Dryophanta foli, aseksuell, legger eggene i de ømme skuddene og eggeplommene, noe som får forsvarssystemet til trærne til å prøve å eliminere dem for å utvikle galler om vinteren. Neste generasjon av D. foli dukker opp mellom april og mai.

Hunnen av Dryophanta taschenbergii så snart den er befruktet, vil den legge eggene på bladene til Quercus, og dermed produsere sommergallene som vil være inkubatorer av den aseksuelle formen.

Hvilke bruksområder har de?

Quercus gall

Eikegaller, rik på tanniner, brukes mot dysenteri, sår og hemoroider. Som skjær er de også gode mot diaré, kolera og gonoré.

Har du hørt om eikegaller?