Skip to content

Hva er en aktinomorf og en zygomorf blomst?

9 de juli de 2021

Blomster kan klassifiseres på mange måter: i henhold til farge, størrelse, botanisk slekt som planten som produserte dem tilhører, … og også på hvordan kronbladene deres fordeles. I denne forstand, de kan være zygomorfe eller aktinomorfe.

Hvis du vil vite hva som kjennetegner hver type og noen eksempler på planter som produserer dem, vil du kunne finne ut find.

Hva kjennetegner aktinomorfe og zygomorfe blomster?

Aktinomorf

Geranium er en aktinomorf blomst

Den aktinomorfe blomsten er en som har radiell symmetri; det vil si at de kan deles inn i 3 eller flere identiske seksjoner relatert til hverandre. Det kan også deles inn i to symmetriske halvdeler eller ikke.

For å gjøre det lettere å forstå, vil du vite om det er aktinomorf hvis du har to nøyaktig samme halvdeler når du kutter den i to. Dette vil ikke være tilfelle hvis det er zygomorf, da en av disse delene alltid vil være større enn den andre.

Eksempler

Som vi nevnte, har de aller fleste planter denne typen blomster, men det er unntak: en stor del av underfamiliene til familien Fabaceae, bortsett fra Mimosoideae og Caesalpinioideae, noen scrofulariaceae og orkideer har zygomorfer. Her er noen av de aktinomorfe blomstrende plantene:

BougainvilleaBougainvillea spectabilis)

Bougainvillea blomster er aktinomorfe

Det er en eviggrønn eller løvfellende busk avhengig av det opprinnelige klimaet i Brasil. Det er en veldig vakker og lettstelt plante som har blitt populær i de varme klimaregionene på planeten.

Veiene Geranium (Geranium molle)

Utsikt over Geranium molle

Det er en årlig plante med pubescent stengler og blader, innfødt i Europa unntatt Island. Det finnes relativt lett i ødemarker, sanddyner og i slåtteenger.

Flamboyan (Delonix regia)

Den flamboyanske blomsten er rød

Det er et løvfellende, semi-eviggrønt eller eviggrønt tre avhengig av klimaet opprinnelig fra Madagaskar. Den har en veldig høy dekorativ verdi, og det er derfor den dyrkes i tropiske og subtropiske hager rundt om i verden.

Teplante (Camellia sinensis)

Camellia sinensis er en busk

Det er en eviggrønn busk eller et tre Opprinnelig fra Sør-Kina, veldig populær for bladene, siden det er laget te med dem. Imidlertid er blomstene det også verdt å nevne: de måler omtrent 4 centimeter, og er veldig vakre gulhvite.

Zygomorf

En zygomorf blomst er en som har et plan med bilateral symmetri, eller hva er det samme: Når du deler den i to, vil det alltid være to forskjellige halvdeler, enten i størrelse, i antall kronblader og / eller kelkblad eller skaftblad, … eller på en gang.

Eksempler

Noen eksempler er planter i underfamilien Faboideae, for eksempel følgende:

Vetch (Pisum sativum)

Blomsten til Pisum sativum er hvit

Det er en årlig syklus urt med en mer eller mindre klatrevane. innfødt til Middelhavsbassenget. Det er mye dyrket for sine frø, også kalt erter eller erter, som forskjellige retter tilberedes med.

Alfalfa (Medicago sativa)

Alfalfa-blomsten er syrin

Det er en flerårig urt med oppreist og pubescent stammer hjemmehørende i Persia mye dyrket og brukt over hele verden som gress.

Bønner (Phaseolus vulgaris)

Utsikt over blomsten av Phaseolus vulgaris

Det er en årlig urt som vokser seg oppreist eller som klatrer hjemmehørende i Mesoamerica. Den produserer frukt med omtrent ti frø hver, som kalles bønner, nyrebønner eller bønner. Disse er spiselige.

Brede bønner (Vicia faba)

Bønneblomsten er hvit

Er en årlig syklusgress hjemmehørende i Middelhavsområdet eller Sentral-Asia (ennå ikke klart), med en oppreist vane. Den dyrkes for sine frø, som er egnet til konsum.

Hva er blomster og hva er de til?

Blomster er vanligvis attraktive for insekter

Blomster er veldig viktige deler for angiospermer. Takk til dem, kan skape nye generasjoner, og hold derfor en art i live i veldig lang tid (tusenvis, kanskje millioner av år).

Så til tross for at de i dag kan forårsake allergi hos noen mennesker (inkludert meg selv), er ikke neseborene deres mål: men stigmata for andre blomster.

Det antas at de dukket opp for rundt 140 millioner år siden, på begynnelsen av krittiden, på lave breddegrader. Det var imidlertid ikke før for 65-75 millioner år siden at de faktisk klarte å erobre alle biomene på planeten Jorden bortsett fra polarområdene.

De fleste av dem er veldig fargerikeOg dette er det av en grunn: i naturen er det flere kandidatdyr for pollinatorer og mange, mange planter. Av denne grunn må blomster gjøre alt for å tiltrekke seg i det minste noen av dem, siden konkurransen på noen punkter kan være veldig høy.

Aspidistra-blomsten blir ubemerket

Men det er også andre som ikke blir lagt merke til, som for eksempel Aspidistra. Hans er så små at de knapt er synlige når de spirer mellom stilkene. Hvorfor skjer dette?

Vel, hvis du noen gang ser eller skaffer deg en plante som tilsynelatende aldri blomstrer, bør du først spørre deg selv om det er angiosperm, eller om det tvert imot er et gymnosperm: hvis det er en av de første, så kan du være sikker på at kl. et eller annet punkt i utviklingen «hyret» tjenestene til et insekt eller dyr som enten ikke er i stand til å skille farger, ikke har noen luktesans og / eller er nattlig. Deretter kan du se etter blomster – eller rester av blomsterknopper – små, farger som ikke blir lagt merke til – som grønne – og / eller uten aroma.

Hva syntes du om dette emnet?