Skip to content

Hva er en fanerofytt?

11 de juli de 2021

Planter begynte utviklingen for mer enn 200 millioner år siden. Gjennom utviklingen har de tilpasset seg forskjellige klimaer. Noen av dem er de som vekker vår oppmerksomhet i dag, ettersom de har klart å forlenge levealderen til å overstige ett årtusen år. Disse plantevesener er kjent som fanerofytter.

Vil du vite hva dens egenskaper er? Vel, du vet: fortsett å lese for å vite alt om dem.

Hva er en fanerofytt?

Fanerofytiske planter er alle de treaktige (gigantiske trær, busker, siv eller gress, som palmer) som har erstatningsknopper over 20-50 centimeter fra bakkenivå, eller begynnelsen på stammen i de artene som er klatrere.

I henhold til størrelsen skiller disse biotypene seg ut:

  • Nanofanerophytes (mindre enn 2m): som Genista scorpius.
  • Mikrofanerofytter (mellom 2 og 10 meter): som Juniperus turbinata.
  • Mesophanerophytes (mellom 10 og 22 meter): som Quercus suber.
  • Makrofanerofytter (mellom 22 og 50 meter): som Abies alba.
  • Megafanerofytter (mer enn 50 meter): som Sequoiadendron giganteum.

Hvorfor er det … hvordan det er?

Utsikt over Ailanthus altissima-treet

Disse typer plantevesener er veldig spesielle og motstandsdyktige, men nettopp av den grunn de har blitt «tvunget» til å tilpasse seg et miljø der forholdene ikke alltid er de mest passende. For eksempel, hvis vi snakker om gigantisk sequoia, en nåletre som kan leve opp til 3200 år, ville det være veldig vanskelig for den å nå den utrolige alderen mens den fremdeles er hel hvis det ikke var for erstatningsknoppene i en viss høyde fra bakke.

Hvorfor? Fordi i løpet av den ugunstige tiden å vokse, i hans tilfelle dekker snøen en del av kofferten. Hvis området hadde knopper, ville de lide og det ville være vanskelig for dem å våkne om våren.

Hvis vi snakker om andre planter, kan den verste tiden å vokse være sommer, siden det vanligvis sammenfaller med den tørreste perioden på året.

Interessant, ikke sant?