Skip to content

Hva er en marcescent plante?

5 de juli de 2021

Ved høst har løvskoger en tendens til å gå tom for blader. Lave temperaturer tvinger dem til å hvile seg, siden de ellers ikke kunne overleve. Derimot, det er en plantetype som til tross for at han blir betraktet som løvfisk, har en egenskap som får noen landskap til å se, vel, annerledes ut.

Det er det som er kjent som marcescente, og vi finner det ikke bare i skogene, men de kan faktisk vokse i hvilken som helst region der det er vår, sommer, høst og vinter, og de fire årstidene er forskjellig fra hverandre.

Hva kjennetegner marcescente-planten?

Hornbeam er en marcescent plante

La oss si vanlig i en løvfellende plante, høstens ankomst markerer begynnelsen på slutten av matforsyningen til bladene. Med andre ord, når været avkjøles og de første frostene begynner å registrere seg, vil treet eller busken gå tom for løvverk, noe som kan endre farge (fra grønt til gult, oransje eller rødaktig, avhengig av arten) når det går tom for næringsstoffer.

Når den er helt tørr, det vil si når den er brun og petiole (stammen som forbinder den med grenen) også mister liv, vil vinden sørge for å slippe den til bakken. Hvis området ikke blir renset (noe vi forresten IKKE anbefaler å gjøre det for det vi skal kommentere nå), vil våren våren kunne gjenvinne en del av næringsstoffene den brukte til å produsere bladene.

Men dette er, som vi sier, hva som skjer i en vanlig løvfiskart, som for eksempel Acer-slekten (lønn). Men dette er ikke tilfelle i alle tilfeller.

Det er en type plante, marcescente, som med kulde, ja, slutter å levere næringsstoffer til bladene, men når de tørker, forblir de på grenene., vanligvis til nye kommer ut så snart været blir bedre. Dette er fordi petiole forblir i live, eller i det minste lenge nok til at treet eller busken ikke går tom for løvverk.

Fra vårt synspunkt er det vanligvis ikke visuelt pent. Og det er logisk, spesielt hvis vi er dedikert til å dyrke planter. Et tørt blad har en tendens til å være synonymt med problemer eller død av den avlingen. Men marcescente viser oss at det kan være vakkert, så vel som nyttig.

Fordeler med marcescent planter

Er det noen fordel med å holde bladene tørre om vinteren? Alle kan tro at det er et unyttig sløsing med energi, så vel som bortkastet tid, fordi jo lengre tid det tar å falle, desto lenger tid tar det for planten å ha næringsstoffene som frigjøres så snart de spaltes.

Men igjen, planteriket overrasker oss.

Som vi vet er det mange dyr som er planteetere, og av dem er det mange andre som spiser på grenene, som hjort eller elg. Så, Ved å holde disse bladene, som også er tørre og derfor mindre velsmakende siden de har en ubehagelig smak, er de beskyttet. Men det er fortsatt mer.

Det er marcescent urteaktige planter

I fjellrike regioner i tropene, for å være mer spesifikk i områder med stor høyde, det er noen arter som bruker bladene for å beskytte seg mot kulden, som Espeletia schultzii. Dette er en urteaktig plante som vokser vilt i Andesene i Colombia, Ecuador og Venezuela, i en maksimal høyde på 4300 meter over havet.

Om våren og sommeren vokser den uten problemer, men når vinteren kommer, slutter den å vokse. De tørre bladene fra andre år holdes, og beskytter stammen. På denne måten kan det spire uten mye anstrengelse når forholdene forbedres.

De Senecio keniodendron det er en annen art som vi kan vurdere marcescente. Det er endemisk til Mount Kenya, der det vokser mellom 3900 og 4500 meter over havet. Om dagen er det så varmt at temperaturen kan overstige 40 ºC; ikke forgjeves, de er nær ekvator, men om vinteren styrter temperaturene og kan falle til -30oC. For å overleve er det det å holde bladene tørre så lenge som mulig for å beskytte kofferten.; og i tillegg lukkes rosetten med grønne blader om natten, og holder vekstguiden trygg.

Flere typer marcescent planter

Vi har snakket om noen arter, men … har vi noen i Europa og / eller Amerika som er marcescent? Egentlig ikke bare en, men heller flere. For eksempel, alle Carpinus (hornbjelker), Quercus (eik) og Fagus (slekt av bøk) er. De får skogene våre til å se brune ut om vinteren. Deretter kommer grønne blader ut og tar plassen til de som er tørre.

Disse tre er slekter preget av å være store trær, med tette kroner. Det er vanlig at de overstiger 20 meter i høyden, og vekstraten er ganske langsom. De brukes mye i hager så lenge klimaet er mildt og det er frost. På samme måte trenger de jord med en sur pH, rik på organisk materiale, dyp og med god drenering.

Hva synes du om marcescente-anlegget? Har du hørt om det begrepet?