Skip to content

Hva er et eviggrønt tre?

22 de juli de 2021

Trær er de treaktige plantene som vokser til høyder på mer enn fem meter. Avhengig av hvor de har utviklet seg, kan de slippe bladene en gang på året for å overleve, eller tvert imot kan de forbli eviggrønne. Sistnevnte er kjent som eviggrønne trær.

Men, Vet vi hva de er akkurat? Sannheten er at ofte, spesielt når du begynner i hagearbeid, er det veldig vanlig å tenke at det er planter som har løv hele året, og at de aldri kaster dem, når virkeligheten er litt annerledes.

Flerårig er et ord som kan være misvisende. Betydningen er «varer evig eller lang tid.» I det aktuelle emnet vil dets mest nøyaktige betydning være den av »varer lenge». Trær, og faktisk alle eviggrønne planter, når de står overfor forhold med temperaturer, næringsstoffer og vann som i de fleste tilfeller er optimale, trenger ikke å slippe bladene på en bestemt tid på året. Men gjør det, de gjør det.

De må. Bladene, så vel som grenene, og til og med røttene, over tid. Det er livets lov. Fra det første øyeblikket de dannes, vokser cellene, formerer seg og til slutt dør. Hvis disse bladene ikke falt, ville de ende opp med å råtne på selve planten og sette den i fare.

Jacaranda mimosifolia

Kan det være slik at et eviggrønt tre oppfører seg som løvfellende eller halvløvfellende? Sannheten er Ja. Det er faktisk dette som skjer når du dyrker for eksempel a Jacaranda mimosifolia eller a Delonix regia (flamboyán) i et område der temperaturen faller under 0ºC om vinteren. Når klimaet er for kaldt eller for varmt, slipper disse plantene, selv om de er eviggrønne, bladene fordi de er for svake til å kunne tåle de nye forholdene som er blitt presentert for dem.

Så hva er forskjellen mellom eviggrønne trær og løvtrær? Førstnevnte kan slippe bladene gjennom hele året eller velge å fornye dem hvert X. år, men sistnevnte skrelles i en bestemt sesong (sommer eller vinter).

Har det vært av interesse for deg?