Skip to content

Hva er eviggrønne planter?

13 de juli de 2021

Alle plantevesener spiller en veldig viktig rolle i naturen, men selv om de kan klassifiseres på mange forskjellige måter, er en av de tingene vi er mest interessert i å vite om de er løvfellende eller eviggrønne når vi designer en hage. Hvorfor? For avhengig av løvverkets oppførsel kan vi for eksempel skygge hele året eller bare om våren og sommeren.

I denne artikkelen skal vi fokusere på eviggrønne planter, siden man vanligvis tror at de er eviggrønne, det vil si at de aldri mister bladet sitt. Og det er en feil.

Flerårig, i botanikk, betyr det ikke evig

Jeg vet, det kan skape mye forvirring. Og det er selvfølgelig flerårig brukt til å si at noe varer evig eller i det minste lang tid (når «lang tid» kan bety tiår). Men ikke følgere, nei.

En plante som er eviggrønn (eller eviggrønn) slipper også bladene. De aller fleste arter gjør det litt etter litt når året går, men det er andre som kaster en god del av løvet fra baldakinen en gang i tolv måneder, og neste år kaster de resten. Sistnevnte er hva Brachychiton populneus.

Fordeler og ulemper ved å ha disse plantene

Kanarisk furu voksenprøve

Fordel

Evergreen planter har flere fordeler fremfor løvfellende planter for gartneren. De er som følger:

  • De gir skygge hele året.
  • De kan brukes som skjulte hekker.
  • De blir ikke «skitne» (blader er ikke søppel, det er derfor jeg setter det i anførselstegn 🙂) så mye som løvfellende.
  • De får hagen til å se full av liv hver dag.
  • De gjenopptar veksten noe tidligere, siden de ikke trenger å bruke energi på produksjonen av en ny bladkrone.

Ulemper

Disse plantene har også sine ulemper, Hva er de:

  • I løpet av den første vinteren de tilbringer på sitt nye sted, har de en tendens til å miste mange flere blader enn det som er normalt.
  • De er vanligvis mer sårbare for angrep fra skadedyr og mikroorganismer som forårsaker sykdommer, siden denne typen levende vesener spiser på bladene. Jo lenger det er ark tilgjengelig, jo bedre for dem.

Hva syntes du om dette emnet? 🙂