Skip to content

Hva er forskjellen mellom søtpotet og søtpotet?

5 de juli de 2021

Det er mange som lurer på hva er forskjellen mellom søtpotet og søtpotetSiden det er så mange varianter, kan smaken på den ene og den andre variere ganske mye. Så selvfølgelig er det ikke overraskende at hver av dem antas å tilhøre en annen art.

Så hvis du også har dette spørsmålet og vil at jeg skal løse det, i denne artikkelen vil jeg avsløre mysteriet for deg 🙂.

Hvilken forskjell er det?

Søtpoteter er spiselige

Svaret er… ingen. Både søtpotet og søtpotet er to av de mange andre vanlige navnene på Ipomoea batatas-arten. Det som skjer er at hvert folk, hvert land, kaller plantevesener på en måte, noe som er helt normalt siden hvert enkelt av dem har sin egen historie, sitt eget språk eller dialekt, sine egne skikker og andre.

Men dette er et problem når man studerer plantevesener, siden vanlige eller populære navn har en tendens til å skape mye forvirring. Derfor ble vitenskapelige navn oppfunnet. Disse er universelle, så alle i hvilken som helst del av verden som ønsker å finne informasjon om en plante i spørsmålet, trenger bare å kjenne dens vitenskapelige navn for å finne det de leter etter.

Hvordan er søtpotet eller søtpotet?

De Ipomoea batatas det er en flerårig klatreplante hjemmehørende i Sør-Amerika og Mellom-Amerika. I land i Latin-Amerika som Venezuela og Colombia er det bedre kjent som søtpotet eller chaco (navnet varierer etter region). Den utvikler tynne og urteaktige stengler, med røtter ved nodene. Bladene er hele eller tannede, ca 5-10 cm lange og brede, glatte eller pubescent. Blomstene er gruppert i cyymos til cymosy-umbellate blomsterstander av hvitrosa farge med et lilla senter. Frukten er eggformet, måler 4-5 cm lang og bred, og inne vil vi finne runde frø 3-4 mm lange.

Søtpotet egenskaper

Det er mange varianter av søtpoteter

Det vi kjenner som søtpotet, er egentlig en knoll som har blitt dyrket i mange år i menneskehetens historie. Et merkelig aspekt ved søtpoteter er at de ikke alltid vil ha samme form eller farge. Det vil si at søtpoteter dyrket i Europa ikke vil være de samme som de som dyrkes i Latin-Amerika, og dette er muligens problemet med den store forvirringen som vi nevnte i de første avsnittene.

Slik at du forstår det bedre, det er ingen enkelt klasse søtpoteter, men det finnes en rekke av dem. Av denne grunn kan du finne hvite eller gule søte poteter, til og med oransje søte poteter siden de er varianter av den. Og hva mer, denne variasjonen i pigmenteringen kan sees både i kjøttet av knollen og i huden.

Når det gjelder tekstur og smak, kan vi si det kokt den har en søt smak og at det pleier å være forvirret eller noe vanskelig å identifisere, siden smaken ser ut som en blanding mellom gresskar og potet.

Søtpotetidentifikasjon er veldig avhengig av din kunnskap om det. Det vil si at hvis du ikke vet hvordan selve søtpoteten er, vil du ikke kunne vite hvilken knoll du kjøper eller spiser, og for dette trenger du å kjenne dens egenskaper.

De viktigste vi allerede har nevnt, for eksempel farge, tekstur og smak. Men utover det, det er noen ernæringsmessige egenskaper som du også bør vite. Noen av dem er:

 • Den har bare ca 3% sukker, noe som er ganske lavt med tanke på at den har en søt smak.
 • Navnet som er gitt kommer fra den greske betydningen «lik potet.» Et super nyttig faktum siden potet og søtpotet er forskjellige knoller.
 • Den inneholder ikke spor av kolesterol og fettprosenten er 0%.
 • Når det gjelder kaloriverdien, har den litt over 90 kalorier for hver 100 gram søtpotet som forbrukes.
 • Blant næringsstoffene som søtpotet har, er det viktigste vitamin C. Det daglige inntaket av søtpotet innebærer en økning i C-vitaminnivået med 70%, dette betyr to ganger næringsstoffene som poteten tilbyr.
 • Både knollen (søtpotet) og bladene på selve planten er spiselige, så vel som skuddene og stilkene. Når det gjelder sistnevnte, hevder noen at smaken ligner på spinat.
 • Denne siste egenskapen er kanskje den mest bemerkelsesverdige siden den spiselige delen av planten (blader, knopp og stilker) kalles søtpotet.

Så hvis du hører noen si at de er forskjellige ting, har de rett, men vet at de snakker om samme plante.

Typer søtpoteter

Det er mer enn 400 varianter, den vanligste er følgende:

 • Kalifornisk, rødt kjøtt
 • Fiolett, med glatt fiolett hud og rosa kjøtt
 • Georgia, oransje kjøtt
 • Eland, rødgult kjøtt
 • Centennial, rødaktig kjøtt
 • Jasper, rødaktig kjøtt
 • rød
 • Rose of Malaga

Den motstår ikke kulde eller frost, slik at det i tempererte regioner dyrkes som en årlig. Og hvis de er de vanligste, er det andre vi vil at du også skal vite:

Gul søtpotet

Det er også kjent som appelsin søtpotet, siden barken er gul, mens innsiden av knollen er oransje. Av alle alternativene på denne listen anses den som den søteste og den med høyest salg over hele verden.

Lilla søtpotet

Navnet skyldes den lilla fargen som kan sees både innvendig og utvendig i knollen. Dyrking og salg er populær i land som Kina og Mexico, selv om Kina er den som har den største produksjonen av lilla søtpotet til dags dato.

Hvit søtpotet

Dette har en tendens til å forveksles med poteten siden den har lignende egenskaper. Imidlertid kan det differensieres takket være det faktum at har en litt svakere gul farge enn poteter og på næringsnivå er den rik på stivelse.

Rød søtpotet

Her kommer vi inn i et land der søtpotet eller søtpotet er sjelden, hovedsakelig i spansktalende land. Imidlertid har det enorm popularitet i Japan, siden det er hovedlandet som er ansvarlig for dyrking og produksjon.

Det er verdt å nevne det smaken av denne søte poteten er søt og huden har rødlige toner. På den annen side, når interiøret er sett, kan det bli lagt merke til at fargen er en kremfarge mellom gul og oransje.

Hill søtpotet

Du må vite at denne søte poteten den er helt hvit på innsiden og huden har nyanser som ligner på tre. Det forbrukes mye i Mexico så vel som i mye av Karibia og Mellom-Amerikanske land.

Vill søtpotet

Dette er en av de få tilfellene som faller i samme tilstand som søtpotet fra bakken. Vill søtpoteter tilhører ikke søtpotetfamilien. Det er mer en variant av yam Det har en tendens til å vokse vilt i Nord-Amerika, store deler av Karibia og Sør-Amerika.

Når det gjelder utseende, er det ganske likt noe annet yam bortsett fra at huden er mørkebrun og kjøttet er helt hvitt. Den kan konsumeres som alle andre søtpoteter, men har en ekstra bruk som er å håndtere visse helsemessige forhold.

Noen ernæringsmessige egenskaper av søtpotet eller søtpotet

Søtpoteter kan tilberedes som poteter

Det har allerede blitt ganske klart hvor næringsrikt det er å konsumere søtpotet eller søtpotet. Avhengig av smak og behov, kan du enten konsumere knollen selv eller visse deler av planten. Uansett, du vil dra nytte av et stort utvalg av næringsstoffer som:

 • Du får litt over 100 kalorier for hver 130 gram søtpotet.
 • Du bruker bare i underkant av 0,1 gram til samme servering.
 • Du vil ikke konsumere noe kolesterol.
 • Den inneholder omtrent 73 mg natrium og 448 mg kalium.
 • Inneholder nesten 30 gram karbohydrater.
 • Inneholder 4 g kostfiber
 • Sukker nivåer er ekstremt lave.
 • Du vil ha jern, kalsium, magnesium og vitamin B-6
 • Rik kilde til vitamin A og C.

Kort sagt, du har alt du trenger for å være sunn. Selvfølgelig oppfyller det ikke næringsverdien til en standard person, men hvis du kombinerer den med annen mat, vil helsen din bli bedre.

Årsaker og fordeler med å konsumere søtpotet

Nå i tilfelle du lurer på hva er viktigheten eller fordelene med å konsumere søtpotet eller søtpotet, her vil vi tilby deg noen før vi sier farvel.

 • Perfekt for å håndtere forstoppelse takket være det høye fiberinnholdet.
 • Det kan hjelpe å gå ned i vekt eller gi en person en gevinst på muskelnivå.
 • Perfekt for de som driver med sport og trenger en naturlig energigenerator.
 • Hjelper med å forbedre fordøyelsen.
 • Styrker immunforsvaret.
 • Det er effektivt i behandling av astma og bronkitt.

Fordelene er mange og årsakene florerer. Så du bør kjøpe søte poteter med en gang og begynne å spise dem.

Hvis du vil vite hvordan du skal dyrke søtpoteter, kan du klikke her.