Skip to content

Hva er galt med hortensiaen min?

10 de mai de 2023

Franske hortensiaer kan være vannsvin, men lengre perioder med vått vær kan forårsake store problemer. Plutselig blir deres uberørte blader flekkete, krøllete og støvet med pulver. Problemene er ofte verst i skyggefulle områder med overfylte hagebed og stillestående luft. Det er naturlig å føle litt panikk over favorittplanen din, men det er her jeg kommer inn for å diagnostisere plagene og gi løsninger. Her er fem vanlige problemer med hortensia og hvordan du kan fikse dem.

Sykdom #1: Cercospora-bladflekk

Vi har en tendens til å høre om dette soppproblemet mer enn noen annen. Små brune eller lilla flekker vises på bladene. Små flekker vises på bladene; ettersom de vokser i størrelse, utvikler de brune eller sølvfargede sentre med brune eller lilla kanter. Nedre blader påvirkes først. Deretter beveger sykdommen seg oppover planten ettersom sprutvann fra regn eller sprinkleranlegg sprer sporene. Alvorlig infiserte blader faller.

Hva å gjøre: Først, plukk opp, sekk og kast alle fallne løv for å redusere antallet soppsporer. For det andre, ikke våt løvet når du vanner. For det tredje, spray løvet i henhold til instruksjonene på etiketten med Immunox, Daconil eller Natria Disease Control for å forhindre at problemet blir verre. Spray igjen neste sommer før flekkene viser seg.

Sykdom #2: Antraknose

forums-gardenweb-com.jpg

Som bladflekk liker denne sykdommen varmt, vått vær og sprer seg ved å sprute vann. Brune flekker vises på bladene og vokser raskt i størrelse. Når en flekk møter en bladåre, sprer den seg langs den, og danner en kantete brun eller svart flekk. Bladene blir mørkebrune eller svarte og faller. Blomster kan også bli påvirket.

Hva å gjøre: Plukk opp, sekk og kast alle fallne løv. Ikke våt blader og blomster når du vanner. Spray løvverk og blomster i henhold til etikettens anvisninger med Daconil eller et kobberbasert soppdreper som Bonide. Spray sunne blomster og løvverk neste sommer før flekker vises.

Sykdom #3: Mugg

Hortensia med pulveraktig mugg

Små, grå til hvite flekker vises på bladene. De smelter til slutt sammen, og dekker bladene med en pulveraktig hvit film. I motsetning til de to foregående sykdommene, liker pulveraktig mugg både kjølig og varmt, fuktig vær. Men bladene må være tørre for at sporene skal spire på dem.

Hva å gjøre: Pulveraktig mugg vil ikke alvorlig skade hortensiaer, men hvis du ikke tåler å se på det, spray løvet i henhold til etikettanvisningene med neemolje eller Natria Disease Control. Rydd opp falne løv for å redusere spredningen. Tynne overfylte planter for å slippe inn mer lys og luft.

Ugly Ailment #4: Botyris Blight

Denne soppen liker kjølig, vått vær og ødelegger blomstershowet ditt om sommeren, dreper uåpnede knopper og dekker vakre blomster med stygge brune flekker. Du kan se uklare grå sporer vokse på blomstene også. Blader kan utvikle flekker når infiserte kronblader faller på dem.

Hva å gjøre: Fjern infiserte blomster og eventuelt rusk fra under planten. Reduser overbefolkning i blomsterbedet. Spray med et soppdreper eller neemolje og unngå vanning sent på dagen.

Stygg sykdom #5: Bakteriell bladflekk

Bakteriebladflekk viser seg først som vannvåte flekker på bladene, ofte etter kraftig regn og varmt vær. Symptomene starter vanligvis på bunnen av planten og sprer seg oppover. De små flekkene blir mørkebrune eller lilla og blir kantete, noen ganger utvides de for å vokse sammen og skape store, stygge flekker. Denne er mest kjent for å angripe eikebladhortensiaer, men bakteriell bladflekk kan også påvirke dine glatte hortensiaer og franske hortensiaer.

Hva å gjøre: Fjern døde blader fra planten og bakken. Ikke våt løvverk mens du vanner. Spray med et kobberbasert soppdreper som Bonide.