Skip to content

Hva er gardama og hvordan bekjemper du det?

14 de juli de 2021

Planter kan bli påvirket av en rekke mikroorganismer og insekter gjennom hele livet. I motsetning til dyr kan de ikke beskytte seg selv som vi gjør, og giftstoffene som mange av dem inneholder, er noen ganger ikke så effektive som de burde være, spesielt når gardama er din fiende.

Dette insektet i voksenfasen gir ingen problemer, men larver kan drepe de yngste plantene i løpet av få dager. Hvordan bekjempe dem?

Hva er gardama?

Gardama, også kjent som hærorm, grønn doughnut eller afrikansk aspargeslake, får det vitenskapelige navnet Spodoptera exigua. Innfødt til Asia, det er et av skadedyrene som påvirker landbruksavlingene mest, som asparges, bønner, erter, rødbeter, selleri, kål, salat, potet, tomat og frokostblandinger, samt et mangfold av pryd- og urteaktige arter.

Det er en brun eller grå møll som måler 2 til 3 centimeter. Dette er helt ufarlig for planter, men det er viktig å bekjempe det slik at det ikke har mulighet til å legge eggene, da larver er veldig farlige. Disse er grønne og brune, med langsgående striper nedover siden, og de spiser på bladene og blomsterknoppene.

Hvordan kjemper du?

Gardama larve

Det er to måter å bekjempe det på:

Økologisk middel

Når det kommer til hagebrukplanter, er idealet alltid å bruke naturlige produkter, som f.eks Bacillus thuringiensis som du finner til salgs i barnehager. Det er en bakterie som eliminerer larver av insekter, inkludert de fra gardama.

Syntetisk (kjemisk) middel

Hvis det du har er berørt prydplanter, kan du bruke kjemiske insektmidler. Det mest effektive middelet er følgende:

  1. En bøtte med 60 liter vann fylles.
  2. 100 kilo kli tilsettes.
  3. 1 kilo sukker tilsettes.
  4. Og til slutt tilsettes 750 kubikkcentimeter klorpyrifos.

Deretter blandes alt godt, og en sprøyte fylles for å senere spraye omgivelsene til planten med den.

Vi håper at du nå kan kjempe mot gardama 🙂.