Skip to content

Hva er jordstengler?

25 de juli de 2021

Har du hørt om jordstengler? Ikke? Ikke bekymre deg: I denne artikkelen skal jeg forklare hva de er, hvilke planter som produserer dem og hvordan du kan få nye eksemplarer på en mye enklere måte enn du kan forestille deg.

Selv om de kan selges som pæreplanter, er de faktisk forskjellige. Veldig spesiell og interessant.

Hva er jordstengler?

Rhizom

Rhizomes er stengler som kan være enten på bakkenivå, eller like under bakkenivå. De serverer plantene som har dem som reservasjonslager, som vil hjelpe dem å holde seg i live i løpet av de månedene miljøforholdene ikke bidrar til å fortsette å vokse. Men i tillegg kommer nye skudd ut av dem, og dermed får plantene mer plass, noe som vil gi dem mer energi.

Rhizomatøse planter

Mange planter har jordstengler, og mange er prydplanter. Noen eksempler på dem er følgende:

 • Canna indica
 • Convallaria majalis
 • Noen iriser
 • Cala sp
 • Ulike bregner, slik som Adianthum capillus-veneris
 • Alle arter av bambus

Hvordan reproduserer de seg?

Bambus

Å skaffe et nytt eksemplar av en rhizomatøs plante er veldig enkelt og fremfor alt raskt. Faktisk, bare følg disse trinnene:

 1. Grav opp jordstenglene om våren.
 2. Skjær dem i biter med en kniv som tidligere er desinfisert med apotekalkohol, slik at hvert stykke har en knopp, det er der bladene kommer fra.
 3. Behandle dem med et bredspektret soppdrepende middel for å forhindre sopp i å skade dem.
 4. Planter dem nå i en individuell gryte som er bred nok til at de passer godt, med underlag som har god drenering, for eksempel svart torv blandet med 50% perlit.
 5. Gi dem en sjenerøs vanning.
 6. Sett dem i halvskygge.
 7. Og vent 🙂.

Vanligvis vil de nye skuddene om to uker eller enda mindre begynne å dukke opp. Hold alltid underlaget litt fuktig (men ikke oversvømmet), og på mindre enn du forventer vil du ha nye planter.