Skip to content

Hva er kalsium og magnesium bra for?

10 de juli de 2021

Det er en feil å tro at planter bare trenger vann for å være sunne; Selv de kjøttetende – som er en av dem som aldri trenger å bli befruktet siden røttene deres ville brenne hvis de ikke hadde feller som ville tiltrekke seg insekter, ville de ikke kunne leve bare med regnet. Og det er at uten næringsstoffer kunne ingen levende vesener eksistere, og hvis vi snakker om plantevesener, kan de ikke mangle noe av det viktigste: kalsium og magnesium.

Så hvis du vil vite hva de bruker dem til og hva er symptomene de viser når de mangler, så vil jeg forklare det for deg 🙂.

Hva er de for?

Bladene trenger kalsium og magnesium for å være sunne

Planter, for å være sunne, trenger en serie makro- og mikronæringsstoffer. Når noen mangler, blir de veldig sårbare for både skadedyr og sykdommer, samt dårlig vær (kulde / varme, tørke, …). Dermed er svovel (S) sammen med kalsium (Ca) og magnesium (Mg) de tre næringsstoffene som, selv om de er sekundære, er essensielle for dem.

Kalsium

Kalsium, i form av kalsiumpektat, har funksjonen hold sammen cellevegger. På samme måte brukes den også til aktivering av enzymer og for å sende koordinerende signaler for noen mobilaktiviteter.

Hva om det er mangelfullt?

Planter kan bare absorbere kalsium gjennom røttene (som vil absorbere det fra underlaget / jorda) under transpirasjon, siden dette ikke er et mobilt element. A) Ja, Alt som senker svette, for eksempel lave temperaturer eller høy luftfuktighet, kan forårsake mangel på dette næringsstoffet selv om underlaget eller jorda har tilstrekkelige nivåer.

Delene som først vil merke kalsiummangel, er de som svetter lite vann, for eksempel unge blader, hvis kanter blir nekrotiske, og frukt som blir gulaktig eller råtner.

Magnesium

Magnesium er viktig for at mange av enzymene i plantecellene skal fungere skikkelig. Men uten tvil, deres mest nødvendige jobb for dem er å tjene som det sentrale atomet i klorofyllmolekylet. Dette er et pigment som gjør planter – eller de aller fleste av dem – grønne, og uten det kunne de ikke fotosyntetisere eller vokse.

Hva om det er mangelfullt?

I motsetning til kalsium er magnesium i seg selv et mobilt element; så det symptomene blir sett først på eldre blader, som blir gule og etterlater nervene godt synlige. Det er ikke veldig vanlig (selvfølgelig ikke så vanlig som jernmangel, som forårsaker jernklorose), men i visse avlinger (for eksempel Syagrus palmer) forekommer det vanligvis når det plantes i leirejord.

Hva skal jeg gjøre for å unngå problemer?

Friske planter absorberer og bruker kalsium og magnesium

Det viktigste er kjenner egenskapene til jorden vi har, eller substratet vi vil bruke, så vel som plantens behov. Dermed, hvis vi ønsker å dyrke et johannesbrødttre (Ceratonia siliqua), må vi gjøre det i en jord med en nøytral eller leireholdig pH, siden hvis vi gjorde det i en sur, ville røttene ikke ha kalsiumtilgjengelighet.

Siden dette emnet kan være litt komplekst, lar jeg deg disse koblingene som sikkert vil hjelpe deg 🙂:

  • Jordegenskaper
  • Hva er pH?
  • Planter for syrejord
  • Planter for leirejord

Uansett, hvis du har spørsmål, spør.