Skip to content

Hva er karplanter?

7 de juli de 2021

Planteriket er eldgammelt og veldig, veldig bredt. Det er milliarder arter, og det antas fortsatt at mennesker ikke er ferdige med å oppdage alt, så det er mest sannsynlig at vi fortsatt har en god prosentandel av planter å oppdage.

Innenfor denne gruppen finner vi karplanter, en type plantevesen som for tiden er den mest utbredte på planeten Jorden. Hvilke er dine viktigste egenskaper? De som vi skal fortelle deg neste 🙂.

Hva er karplanter?

En hage er full av karplanter

Dette er plantetyper som har rot, stilk og blader, som blir matet takket være et vaskulært system som er ansvarlig for å distribuere vann og næringsstoffer slik at de kan utvikle seg og vokse. Dette systemet er dannet av xylem, som distribuerer rå saft fra røttene til bladene, og phloem, som er ansvarlig for å transportere saften produsert fra bladene til resten av planten.

Innenfor denne gruppen er det to divisjoner, som er:

 • Pteridofytter: er de plantene som reproduserer seg gjennom sporer, som bregner eller hestehaler.
 • Spermatofytter:
  • Gymnospermer: de har ikke frukt som beskytter frøet og blomstene er unisexual, for eksempel bartrær, cycads eller Ginkgo biloba.
  • Angiospermer: blomstene kan være hermafrodittiske, og de beskytter alltid frøet. De er delt inn i to:
   Monokotyledoner: er de som har et enkelt embryonalt blad, for eksempel gress eller palmer.
   -Dikotyledons: de har to cotyledons og en sekundær vekst, for eksempel trær eller busker.

Hvilken nytte har de?

Vaskulære planter er av enorm betydning for mennesker. Mange av dem produserer spiselige frukter; andre derimot er så pene at Vi bruker dem til å dekorere hagene og uteplassene; annen vi trekker ut saften for å tilberede juice eller medisiner. Uten denne typen planter ville folk ha alvorlige problemer med å komme videre.

Eksempler på karplanter

Det er mange planter som er vaskulære, så mange at mer enn å snakke om bestemte arter, kan vi snakke om plantetyper. For eksempel:

Tre

Et tre er en woody vaskulær plante

Et tre Det er den planten med en treaktig stamme som forgrener seg i en viss høyde (mer eller mindre, fra 5 meter). Kronen kan være pyramideformet, eggformet, avrundet eller av hvilken som helst annen type, og består av grener som eviggrønne, løvfellende eller halvløvfellende blader spirer fra. De produserer også blomster av forskjellige varianter og størrelser, og det er til og med mange arter med frukt som er spiselige, for eksempel fersken, mandel eller appelsintre.

Busk

En busk er en lavkar

En busk det er en treaktig plante som ikke overstiger 5 meter i høyden. Grener kort av bakken, og kronen er vanligvis veldig tett. Bladene er eviggrønne eller løvfellende, med former og farger som varierer fra en art til en annen, og produserer vanligvis blomster med stor dekorativ verdi, og det er derfor den ofte dyrkes i hager, terrasser og uteplasser, som azalea eller

Kaktus

Kaktus er karplanter, vanligvis med torner

En kaktus er en saftig plante, generelt tornet, som vi finner i Amerika. Stilkene er kuleformede, søyleformede, arboreale eller busklignende, og produserer ikke veldig store blomster i forskjellige farger. Den kan vokse mellom 3 centimeter og 20 meter avhengig av sorten. Den dyrkes på balkonger, uteplasser, terrasser og hager, da den har en veldig høy dekorativ verdi. Men det må også sies at det er noen arter som fruktene konsumeres av, for eksempel Opuntia ficus-indica.

Barrtrær

Sypressen er en bartre, det vil si en type karplante

En bartre Det er en arboreal plante som kan nå høyder på mer enn 30 meter, samt en alder på mer enn 5000 år. Det er vanlig å plassere den i en gruppe trær, men siden bartrær er en gymnosperm plante som har utviklet seg i mer enn 300 millioner år, og at treet er en angiosperm plante som begynte å utvikle seg for 130 millioner år siden, tror vi viktig å skille dem. Og i tillegg er bladene nesten alltid vedvarende, akikulære, og fruktene er kjegler eller kjegler. Noen arter brukes i hager eller som bonsai, for eksempel Cupressus sempervirens; og det er andre som frøene deres utvinnes for å konsumere, for eksempel Pinus pinea.

Crass

Aloes er saftige karplanter

En crass er en ikke-kaktus saftig plante spesielt hjemmehørende i Afrika, som kan vokse mellom 2 centimeter og 4-5 meter avhengig av art. Bladene, blomstene og stilkene er svært varierende. Noen arter er arboreale, andre er lavblomstrede urteaktige, og andre er buskete. De er veldig populære i samlinger, som Lithops eller Aloe.

Urt

Gresset er en vaskulær plante med grønne stilker

En urt det er en plante som har grønne stilker. Det skilles mellom to typer: den med et smalt blad, som er graminoid; og den bredbladede, som er forbia. Mange arter er årlige, det vil si at de på ett år spirer, vokser, blomstrer, bærer frukt og dør; andre er halvårlige (de lever to år), og andre er livlige (de lever mer enn 2 år). Noen er til og med toårige, men dyrkes som ettårige, som Beta vulgaris var. syklus (bedre kjent som chard); og andre er flerårige, men på grunn av for eksempel den kalde vinteren dyrkes de som ettårige, som gerbera.

Palmetre

Palmer er gigantiske gress

Et palme det er et gigantisk gress, kjent som megaforbia, som kan nå høyder på 30 meter eller mer. Den har vanligvis en enkelt stamme (falsk koffert), selv om det er arter som kan ha flere, for eksempel Chamaerops humilis bølge Phoenix dactylifera. Dens blader, omtrent, er pinnate eller vifteformet, alltid vedvarende. De er veldig populære i hager, men også på uteplasser, terrasser og til og med innendørs; Nå er fruktene til mange en virkelig glede for ganen, for eksempel de fra samme daddelbank eller kokosnøttreet (Cocos nucifera).

Hva er ikke-vaskulære planter og hva er det?

Mos er en ikke-vaskulær plante

Ikke-vaskulære planter er de som mangler et vaskulært system; det vil si at de mangler xylem og phloem. For å gjøre det lettere for deg å forstå, er bladene ikke sanne blader, men er faktisk løse blader produsert av celler uten stomata eller neglebånd, de har ikke engang luftrom.

Disse plantene er også kjent som bryophytes, og de er delt inn i to grupper:

 • Ingen ledende kopper: de er liverworts. De absorberer vann og dets næringsstoffer gjennom planteoverflaten.
 • Med primitive ledende kar: de har kar, men veldig primitive som mangler xylem og phloem. De er festet til bakken takket være et primitivt rotsystem kjent som rhizoids, og bladene deres er veldig enkle og kalles phylloids. Et eksempel på denne typen er mose.

Fant du det interessant? Hvis du har ønsket å vite mer, klikk her: