Skip to content

Hva er kinnet og hva brukes det til?

10 de juli de 2021

På samme måte som det er mange typer jordsmonn, er det også et stort utvalg av underlag som vi kan bruke til å dyrke plantene våre. En av de mest interessante, både for bonsai og for å forbedre drenering, er pimpstein.

Dette materialet er av vulkansk opprinnelse med egenskaper som gjør at røttene alltid blir perfekt luftet, noe som vil bidra til å forhindre rotting.

Hva er det?

Pimpstein

Pimpsten, også kalt pimpstein, jal eller liparitt, er en vulkansk vulkansk stein; det vil si at den dannes når magma avkjøles og blir fra en væske til et fast stoff. Tettheten er veldig lav, så mye at den flyter på vannet, og det er også veldig porøst. Den har en farge som kan være hvit eller grå, selv om den som selges for bruk til planter er hvit.

Hvis vi snakker om alderen, er det en ganske «ung» stein, fra tertiærperioden (for rundt 66 millioner år siden) til vår tid. Den inneholder kvarts, plagioklase og kaliumfedtspat, slik at den frigjør silisiumdioksyd, albitt, natriumoksid, aluminiumseskvioksid og kalsiumoksid når den spaltes.

Hva brukes kinnet til?

Vi finner det i glassrengjøringsmidler, viskelær, tannkrem, eksfolierende kosmetikk, og selvfølgelig også som et substrat for planter, det er det som interesserer oss 🙂.

Bruker som underlag

Uansett størrelsen på kornet ditt (som kan klassifiseres i henhold til størrelsen på kornet: fra 3 til 6 mm vil være mediet og fra 6 til 14 mm det store), dens egenskaper er veldig interessante:

  • Det gjør at røttene alltid er godt oksygenerte og ventilerte
  • Planter kan rotere bedre
  • Blandet med andre underlag som torvmos, forhindres de fra å krympe, noe som ofte fører til rotrot

Men ikke alt er bra: det koster mye å absorbere vannet, så det anbefales ikke – i det minste ikke som det eneste underlaget – for planter som trær, palmer, blomster osv.

Med hvilke planter kan den brukes?

Det brukes mye når du dyrker bonsai eller prebonsai, men det er også veldig interessant for sukkulenter (spesielt kaktus), og for de plantene som dyrkes i områder som ikke er de mest egnede (for eksempel japanske lønner i det kystnære Middelhavet).

Hvor kan jeg kjøpe pimpstein?

Dette produktet selges i butikker og barnehager spesialisert på bonsai, men også her: