Skip to content

Hva er knoppen til en plante?

5 de juli de 2021

Ordet «knopp», når det refererer til planter, kan ha flere betydninger. To av dem er veldig, veldig kjent, men andre er ikke så kjent.

Å vite de forskjellige definisjonene av dette begrepet er interessant, siden det hjelper oss å oppdage ting om planter som vi kanskje ikke var klare over hva de var. Så la oss dra dit.

Når det gjelder planter, har ordet knopp seks forskjellige betydninger:

Knopp av et palme

I botanisk forstand

Bladene til Phoenix er pinnate

Det er mange palmer som har knopper, men de er alle en del av slekten Phoenix. Datumpalmen, Kanariøyepalmen, Senegal-palmen … de har alle til felles en nysgjerrig struktur som forbinder bladene med stippen (eller falsk koffert, selv om mange kaller det en koffert selv om det ikke er faktisk slik).

Denne knoppen den er laget av bunnen av bladene som har falt (eller blir kuttet), den har en avrundet form og den er fibrøs. Dette er den delen som beskytter veiledningen eller vekstpunktet, kalt apikal meristem.

Hvis den får betydelig skade (for eksempel hvis den har rød snegl eller paysandisia, eller hvis den blir truffet av lynet), vil planten dø med mindre den har flere stiper, i så fall bare den som har skaden, tørker opp .

I populærkulturen

Knopphatten er laget av daddelblad

Fortsetter med palmer, blir ordet cogollo mye brukt i Venezuela for å referere til blader av Phoenix dactylifera (datebok) når de brukes til å lage det de kaller knopphatten, som er den mest tradisjonelle i det landet.

Fra bildet trekkes det ut at det er behagelig å ha på og lett. Den har en viss likhet med hattene som ble brukt, og brukes i dag i Spania da bomull skulle / skulle samles på åkrene for å beskytte mot solen.

Knopp

Knopper er også kjent som knopper

Når vi går tilbake til botanikk, brukes ordet knopp noen ganger for å referere til plantens knopper. En knopp er et organ som dannes i enden av grenene, og som ender med å bli blad eller blomster. Generelt, hvis de er blader (blad), er de grønne, men fargen kan variere avhengig av arten, eller om de er blomster (blomster).

Videre kan de klassifiseres på forskjellige måter. For eksempel, i henhold til dens funksjon, en knopp kan være vegetativ, det vil si at den bare er ansvarlig for å produsere blader; reproduktiv, når den produserer blomster; eller blandet.

På den annen side kan de også klassifiseres i henhold til din posisjon: terminal (på spissen av en gren), aksillær (ved bladets aksil) eller adventitia (på stammen eller røttene); og i henhold til dens morfologi: skjellende (det oppstår når skalaene dekker og fungerer som beskyttelse for de utviklende delene); naken (når den ikke har vekter for å beskytte den) og hårete (når den er dekket av hår).

Selv om det ikke er alt. De kan også klassifiseres i henhold til tilstand og / eller nytte. Dermed kan det være en sovende eller sovende eggeplomme; et «tilbehør» når det er en sekundær knopp som er en del av en hovedknopp; eller en pseudo-terminal, når en terminalknopp erstattes av en aksillær.

Utbrudd

En knopp kan være en knopp

Knopp og knopp er to begreper som er nært beslektet i botanikk, så det er ikke overraskende at begrepet knopp noen ganger brukes til å snakke om knopper. Men hva er dette?

Også. Et utbrudd kan være:

  • Et nypiret frø, som allerede har begynt å vokse oppover, men som ennå ikke har utviklet bladene.
  • Ny vekst av stauder. Dette kan være blader, stengler og / eller nye knopper.

Blomstersett

Bud er et sett med blomster

Og vi avslutter artikkelen med å snakke om en av definisjonene av knopp som er mest forstått av befolkningen: den som refererer til blomster. Du har kanskje hørt om marihuana-knopp, ikke sant? Men faktisk brukes det ordet når vi ikke snakker om mer eller mindre enn et sett blomster, uavhengig av planten. Dette settet har et teknisk navn: blomsterstand, som er dannet av hunn-, hann- eller begge blomster, eller hermafroditter.

Tre forskjellige typer er kjent:

  • Racemoser / racemoser: er de der alle blomstene vises på sidene av stammen som danner den nevnte blomsterstanden, som kan ha form av en pigg, raceme, umbel eller kapittel.
  • Stengt / cimosas: de ligner på de forrige, men i dem oppstår først en stamme som en blomst vil spire fra, og fra denne stammen vil andre spire.
  • Tilbud: de er de som ikke passer hverken i gruppene eller de lukkede. To utmerker seg:
    • Sicono: blomsterstammen er kjøttfull, og det samme antallet blomster spirer i hver av blomsterstandene. Disse er unisexual. Ficus har syconics.
    • Ciatus: blomsterstammen er også kjøttfull, men det er 5-7 hannblomster og 1 hunn i midten. Det er typisk for Euphorbia.

Hva syntes du om dette emnet?