Skip to content

Hva er lippede planter?

10 de juli de 2021

Planter er klassifisert på mange måter, en av de mest populære er familien deres. Av alt det er, Lamiaceae (bedre kjent som labiates) er en av de mest omfattende, og består av rundt 245 slekter og om lag 7900 arter fordelt over hele verden, spesielt i tempererte regioner.

Stilt overfor et slikt utvalg, er det lett å finne urter, enten flerårige eller ettårige, sukkulenter, busker, vinstokker og til og med trær, som f.eks. Tectona grandis, som kan nå opptil 30 meter i høyden. Men, hva er deres egenskaper? Kommer opp neste, forteller vi deg.

Opprinnelse og egenskaper

Brann gress

Labiates er fordelt over alle regioner på jorden, unntatt de polare og de ekstreme ørkenene (Sahara, Gobi-ørkenen). Det er noen arter i Middelhavet, så vel som i Sørvest-Asia, og i begrenset grad også i tropiske skoger.

De er preget av å ha normalt motsatte blader, enkle og hele eller serrated. Blomstringene er gruppert i cymes med sittende eller pedicellate blomster, hermafrodittisk eller noen ganger kvinnelig.

Mest populære sjangere

 • Clerodendron: de er busker, lianer eller trær opp til 12 meter høye med opprinnelse i tropisk Afrika, Sør-Asia, tropisk Amerika og Nord-Australasia.
 • Nepeta: med opprinnelse i Europa, Asia og Afrika. De er stauder som er veldig lik mynte som når en høyde på ca 50 cm.
 • Salvie: de er enårige, toårige eller flerårige planter som er hjemmehørende i Mellom-Amerika, Sør-Amerika, Sentral- og Øst-Asia og Middelhavsområdet. Arten er kjent Salvia officinalis Y Salvia greggii.

Hvilke bruksområder har de?

Bortsett fra å kunne brukes som prydplanter, har mange arter andre bruksområder:

 • Medisinsk: det er mange som har antiseptiske og helbredende egenskaper, for eksempel rosmarinalkohol.
 • Mat:
  • Proteinkilde: slik som frøene til Salvie, eller chia.
  • Poteterstatning: som arten Plectranthus rotundifolius, kalt pengeanlegget eller Hausa-potet. Knollene er rike på sukker og proteiner.
  • Krydder og krydder: fordi leppene vanligvis er aromatiske, er det mange som brukes til å krydre mat, for eksempel Rosmarinus officinalis (Rosemary), Ocimum basilicum (basilikum), Mentha (mynte), Origanum vulgare (oregano), etc.

Labiatae blomster

Syntes du dette emnet var interessant?