Skip to content

Hva er løvrike planter?

6 de juli de 2021

Hardved er de plantene som vanligvis gir en veldig behagelig nyanse. De trenger generelt mye plass for å utvikle seg, da koppene deres vanligvis er brede. Men likevel er det alltid interessant å ha noen i hagen, siden takket være dem vil det ikke være vanskelig for oss å nyte for eksempel en piknik med venner eller å lese en god bok.

Når du velger arten, må du sørge for at de vil ha det veldig bra i området der du vil legge dem, siden det er den eneste måten å unngå problemer på kort og mellomlang sikt. La oss bli kjent med dem i detalj.

Hva er en bladplante?

Grønne planter er de som har mange blader, flate og ofte brede. De er trær og busker som kan være eviggrønne eller eviggrønne, løvfellende, undergrønne eller underløvrike. For å holde bladene i live så lenge det er nødvendig, lever de i litt varmere og fuktigere omgivelser enn bartrær.

Hvis vi for eksempel sammenligner bladene på en lønn med en furu, vil vi umiddelbart innse skjørheten, og hvis vi også hadde muligheten til å legge litt is på den – uten å trekke den fra treet – ville vi se at det ville ødelegge veldig raskt ved ikke å være forberedt på å motstå disse forholdene. Bladene av furu, og bartrær generelt, tåler is og snø i flere dager om gangen uten for mye problemer.

Derfor er de artene som er løvrike er mer typiske for tempererte, tropiske og subtropiske regioner. Når mange bor sammen i samme område, danner de skog som kalles løvskog, løvskog eller løvskog.

Hvor mange typer bredbladede skoger er det?

Avhengig av klima skilles flere typer hardvedskoger ut:

Tropiske og subtropiske skoger

De er de som ligger på (eller nær) ekvatorlinjen, i den intertropiske sonen. Den gjennomsnittlige årstemperaturen er rundt 27 ° C i tilfelle tropiske skoger, og 17-24 ° C i subtropiske.

Regnskog eller fuktig skog

Borneo regnskog, en hardvedskog

Det er også kjent som regnskog eller tropisk og subtropisk hardvedskog. Det er et biom som grupperer skogøkosystemer med en gjennomsnittlig årstemperatur på mellom 17 og 24 ° C, hovedsakelig i den intertropiske sonen. Det regner regelmessig, så fuktighet er garantert.

Trærne har store blader, preget av å ha «kanaler» med vannutløp på spissen; barken på kofferten er imidlertid generelt veldig tynn, glatt og noen ganger tornete. Fruktene er store, kjøttfulle og veldig smakfulle for dyr.

Nimbosilva eller bergskog

Det er også kjent som skyskog eller moseskog, og det er gruppert i regnskogen. På disse stedene, det er en vedvarende dugg som reduserer direkte sollys og når bakken, og derfor påvirkes også evapotranspirasjon (tap av fuktighet på grunn av plantetranspirasjon).

Således er det bare de som er i stand til å leve i disse miljøene, som bregner eller mosser, som lever fantastisk i fjellskoger. Selvfølgelig er det også trær, som Quercus costaricensis eller Persea.

Hiemisilva eller tropisk tørr skog

Den tropiske tørre skogen er et skogbiom fra løvtre

Det er også kjent som tørr skog eller løvskog, og det ligger mellom regnskogen og tørre økosystemer i begge halvkuler, mellom 10 og 20º bredde. Klimaet er varmt, med en temperatur mellom 25 og 30 ºC, og regner mellom 300 og 1500 mm med en markert tørr sesong. som kan vare fra fire til ni måneder.

Trærne som bor her har store blader med vakre blomster, som Bauhinia variegata, men i løpet av den tørre årstiden mister de løvet sitt for å spare vann og holde seg i live.

Tempererte skoger

Det er et biom som grupperer skog som lever i moderat klima, med gjennomsnittlig nedbør rundt 600 og 1500 mm, og gjennomsnittlige årstemperaturer mellom 12-16 ºC, det kan være veldig kalde vintre.

Løvskog

Bøk er en løvskog

Det er en type temperert skog som finnes i det østlige Nord-Amerika, store deler av Europa, en del av Asia, inkludert noen deler av Japan, New Zealand og det sørvestlige Sør-Amerika. Årlig nedbør er større enn 800mm.

Her mister trærne bladene om høsten og vinteren, og spirer om våren, som bøk (Fagus) eller lønn (Acer).

Laurel skog

Laurisilva er en frodig skog

Også kalt temperert skog, siden fordi nedbøren er større enn 1000 mm og temperaturene er moderate, det vokser et stort utvalg av planter i det, som i Makaronesia for eksempel.

De plantene som lever i denne skogen er preget av å være eviggrønne, som laurbær (Laurus).

Blandet skog

Blandet skog består av trær og bartrær

Den skogen er kjent som blandet skog hvor det lever angiosperm og nåletrærplanter. For eksempel er en av de mest kjente – og forresten en av de som er mest i fare for å forsvinne hovedsakelig på grunn av avskoging – den atlantiske blandeskogen, som ligger på Atlanterhavskysten i Vest-Europa. I den lever blant annet furu (Pinus) med eik (Quercus).

Middelhavsskog

Middelhavsskogen er en skog med lite nedbør

Middelhavets skogplanter har utviklet seg til å leve i områder der årlig nedbør er mellom 300 og 700 mm, og hvor det også er en markert tørr sesong som sammenfaller med sommeren. Vi finner dette biomet i, som navnet antyder, Middelhavsområdet, men også i California, sentrale Chile, Sør-Australia og Sør-Afrika.

Bladene er eviggrønne, læraktige og vanligvis ikke over 20 meter i høyden. De kan også ha torner, enten på bladene eller på grenene. Her vil vi for eksempel se mastikk (Pistacia), bevinget vinge (Rhamnus alaternus) eller Aleppo furu (Pinus halepensis).

Grønne tresorter

Nå som vi kjenner løvtrærne bedre, er det på tide å finne ut hvilke trær som er slik. For å gjøre det lettere for deg å velge en til hagen din, har vi klassifisert dem litt:

Grønne, langsomt voksende trær

De er det vokser omtrent 50 centimeter i året eller mindre, som disse:

Mindre lønn (Acer monspessulanum)

Den mindre lønnen er et løvtre

Mindre lønn er et løvtre eller ungt innfødt til Europa og Sør-Asia som når en høyde på 4 til 7 meter. Bladene er trilobede, grønne, selv om de blir rødlige om høsten før de faller. Den blomstrer om våren, men de er blomster som ikke har noen dekorativ verdi.

Den vokser på kiselhold og kalkstein, forutsatt at den blir vannet moderat. Tolerant mot skygge. Motstår opptil -18 ° C.

Liquidambar (Liquidambar styraciflua)

Liquidambar er et løvtre

Liquidambar er et løvtrær som er hjemmehørende i det sørlige USA, Mexico og Guatemala når en høyde på 10 til 40 meter. Bladene ligner på lønnene, det vil si at de er palmetrær, grønne om våren og sommeren og gule, rødlige og til slutt burgunder om høsten. Den blomstrer om våren, men blomstene mangler dekorativ verdi.

Den vokser i sur jord, rik på organisk materiale. Det krever hyppig vanning. Ellers motstår den kulde og frost ned til -18 ° C.

Jordbær tre (Arbutus unedo)

Jordbærtreet er et lite løvtre

Jordbær treet er et eviggrønt tre innfødt til Middelhavsområdet og Atlanterhavskysten som normalt ikke overstiger 3 meter, selv om kan nå 10 meter i høyden. Bladene er elliptiske, blanke mørkegrønne, og den produserer røde og spiselige frukter om sommeren / høsten.

Den vokser i kiselhold og kalkstein, løs og godt drenert. Den trenger direkte sol og moderat vanning, men den støtter tørke. Motstår opptil -12 ° C.

Raskt voksende løvtrær

Disse trærne som vi viser deg nedenfor, er de som vokser mer enn 50 centimeter per år, så lenge de aktuelle vilkårene er oppfylt for dette:

Chorisia (Chorisia speciosa)

Chorisia er et vakkert blomstrende tre

Chorisia eller palo rosa er et løvtrær som er hjemmehørende i Brasil, Nordøst-Argentina og Paraguay når en høyde på 15-20 meter. Bladene er palmeformede, grønne og faller i den tørre årstiden (eller om høsten / vinteren hvis det er i et temperert område). Produserer blomster på sensommeren.

Den vokser i godt drenert og fruktbar jord, i full sol. Den motstår tørke og frost ned til -12 ° C.

Falske bananer (Acer pseudoplatanus)

Den falske bananen er et løvtre

Den falske bananen er et løvtrær som er hjemmehørende i Sør- og Sentral-Europa og til og med vest-Asia når en høyde på 25-30 meter. Bladene er palmeformet, med fem fliker, grønne unntatt om høsten som blir gule før de faller hvis frost begynner å oppstå i den sesongen. Den blomstrer om våren, men blomstene er ikke veldig prangende.

Den vokser i alle typer jordsmonn, men foretrekker de som er litt sure, og så lenge de er rike på organisk materiale og den plasseres i full sol. Motstår opptil -30 ° C.

Paulonia (Pawlonia tomentosa)

Kiri er et frodig tre

Paulonia eller kiri er et løvtrær som er hjemmehørende i Kina og Japan når en høyde på 10-15 meter. Bladene er ovale, opptil 30 centimeter lange og grønne. Om våren produserer den blomster gruppert i panicles, og de er lilla.

Den vokser i fruktbare, godt drenerte jordarter. Det krever moderat vanning, veldig ofte om sommeren. Tåler frost ned til -12 ° C.

Vi håper at det du har lært om grønne planter og deres forskjellige habitater har vært nyttig for deg 🙂.