Skip to content

Hva er marine planter?

5 de juli de 2021

Plantelivet slik vi kjenner det har sitt utspring i havet, så det er ikke overraskende at det er planter i havene. Artene som er identifisert er ikke så mange som de i jordskorpen, men de kan absolutt også være veldig vakre. I tillegg tjener mange av dem som et fristed for noen dyr, spesielt i ungdommen.

Hvis du vil vite noen av dem og deres viktigste egenskaper, så skal vi presentere dem for deg. Hvem vet, du kan kanskje identifisere en neste gang du drar til stranden eller dykker.

Hva er marine planter?

Marine planter, som navnet antyder, er de som lever i havene, både på kysten og i dypet. Det er noen som er veldig små, bare noen få centimeter, men det er andre som når flere meter i høyden, til det punktet at de danner skog. Av nysgjerrighet bør du vite at de begynte utviklingen for rundt 400 millioner år siden, da det på planeten Jorden bare var vann, som kom hit, ifølge den mest aksepterte teorien, inne i asteroider som påvirket jorden.

Hvor er du fra?

Alle marine planter som vi kjenner kommer fra grønne alger. Disse har evnen til fotosyntetisering, og de kan være uni eller flercellede, men de har ikke rot, stengel eller blader som planter. Men siden de har klorofyll, absorberer de karbondioksid og sollys, og forvandler det til mat. Som et resultat av denne prosessen frigjør de oksygen, takket være at både havets planter og dyr kan overleve.

Typer av marine planter

Vi vet noen detaljer om utviklingen av marine planter, men … hva heter de? Dette er noen:

Avicennia germinans

Den hvite mangroven er et marintre

De Avicennia germinans Det er et tre eller noen ganger en busk, som er kjent som den hvite mangroven, den svarte mangroven eller den svarte mangroven. Den vokser vilt på de tropiske kysten av Atlanterhavet og Stillehavet. Den kan nå en høyde på 3 til 10 meter, og bladene er mellom 6 og 10 centimeter lange og opptil 3 centimeter brede. Blomstene er gruppert i blomsterstand og måler ca 2-4 millimeter. Fruktene er ovale, omtrent 2 centimeter lange og inneholder frø som spirer før skallet åpnes.

Cymodocea nodosa

Cymodocea nodosa er en marin urteaktig plante

De Cymodocea nodosa Det er en urt kjent med navnet seba, som bebor tidevannssonene i Middelhavet og Atlanterhavskysten. Vokser opptil 60 centimeter høyt. Bladene er lange og tynne, grønne i fargen. Blomstene er terminale, ensomme og unisexual. Frukten er en drupe som har 3 ribber på baksiden, gulaktig eller brunaktig når den er moden. Frøene er små, ca 8 millimeter.

Halodule wrightii

Halodule wightii er en plante som lever i havet

De Halodule wightii Det er en rhizomatøs marin plante som lever i verdens tropiske hav. Bladene er koniske, grønne og de er omtrent 20 centimeter lange. Fruktene er ovale og er ca 2 millimeter brede.

Posidonia oceanica

Posidonia er en veldig viktig marin plante

De Posidonia oceanica, bare kalt posidonia, er en endemisk plante i Middelhavet. Bladene er koniske, med en grønnaktig farge, med en størrelse på opptil 1 meter., og har en tendens til å danne klumper. Den blomstrer om høsten, og om våren bærer den frukt. Disse fruktene flyter på overflaten, og er kjent som sjøoliven.

Spartina alterniflora

Spartina er en urt som vokser i havet

De Spartina alterniflora, kjent som krabbe eller borraza espartillo, er et gress som er hjemmehørende i Amerika, hvor det vokser i salte elvemunninger. Det er et gress som lever i flere år, men kan være uten blader på et tidspunkt (høst-vinter), så det er løvfisk. Den blir mellom 1 og 1,5 meter høy, med en glatt og hul stamme som nesten lineære blader spirer fra 20 til 60 centimeter lange og 15 millimeter brede ved foten. Blomstene er grønn-gule i fargen og vises om vinteren.

Seagrass

Zostera marina er en urteaktig plante

De Seagrass Det er en urt som lever i elvemunninger, havbunn og myr mellom 36 ° og 60 ° nordlig bredde. Den kan nå en høyde på opptil 150 centimeter, med grønne koniske blader. Blomstene er gruppert i blomsterstand, og fruktene er ømme med ellipsoid eller eggform.

Hva heter strandplanter?

Vi har sett noen marine planter som lever i sjøen, men … hva er de som lever i sanden på stranden? Vil du vite det? Vel, disse regnes som halofile, og noen av navnene deres er:

Alyssum loiseleurii

Alyssum arenarium er et gress som lever på stranden

De Alyssum loiseleurii (før Alyssum arenarium) er en flerårig urt innfødt i det sørvestlige Frankrike og Nord-Spania. Vokser opptil 20 centimeter høyt, og fargen er askegrønn. Det er en plante som forgrener seg fra basen, og bladene er dekket av hår. Blomstene er gruppert i klynger og er gule.

Armeria pungens

Armeria pungens er en liten plante

De Armeria pungens det er en liten plante som danner klumper på omtrent 40-80 centimeter høye. Bladene er lineær-lansettformede og måler omtrent 14 centimeter lange og 6 millimeter brede. Blomstene er rosa fargede kapitler, ganske prangende.

Asparges macrorrhizus

Asparges macrorrhizus er en marin plante

De Asparges macrorrhizus, før Asparges maritimus, er en flerårig plante endemisk til Mar Menor, i Murcia (Spania). Den vokser til maksimalt 30 centimeter, med stengler som grønne blader spirer fra. Det er kritisk truet.

Crithmum maritimum

Chrithmum maritimum er en plante som lever på Middelhavsstranden

De Crithmum maritimum, kjent som havfennikel eller marin persille, er en flerårig urt innfødt i Europa. Nå en høyde på ca 20-30 centimeter, med forgrenede stammer som lineære, grønne blader spirer fra. Blomstene spirer i paraplyer og er gule.

Eryngium maritimum

Eryngium maritimum er en maritistel

De Eryngium maritimum Det er en urt som vi kjenner med navnet sea thistle eller sea thistle. Den lever på kysten av Europa og når en høyde på 50 centimeter. Det er en tornete plante med blå eller sølvfargede blader og vakre lilla blomster.

Pinus halepensis

Aleppo furu vokser på stranden

De Pinus halepensis, eller Aleppo furu, er en av få furuer som kan leve på stranden, sammen med Pinus pinea. På Balearene (Spania) vokser den for eksempel nesten på strandpromenaden. Den er innfødt i Middelhavsområdet, og når en høyde på 25 meter, med en kronglete, men sterk koffert. Bladene er grønne nåler, omtrent 10 centimeter lange, og kjeglene er små.

Kjenner du andre marine planter og / eller som bor på strendene?