Skip to content

Hva er mose og hvordan kan jeg bruke den til å dekorere?

21 de juli de 2021

I løpet av de mest regnfulle månedene kan trestammen, veggene og til og med steinene dekkes med et vakkert grønt teppe som er knapt 1 eller 2 centimeter høyt: det er mose, en plantetype som har evnen til å gi den det grønt preg som noen ganger mangler i noen landskap … og også i noen potter.

Ja, ja, den kan også plasseres på underlaget, og det ser bra ut. Du tror ikke på meg? Ta en titt på bildene når du lærer hvordan du bruker mose til å dekorere plantene dine.

Hva er mose?

Sundew rotundifolia

Når vi snakker om mose, refererer vi til planter som kalles bryophytes De er preget av verken å ha ledende kar eller blomster eller frukt, ikke engang ekte røtter. De var en av de første landplantene som diversifiserte, og koloniserte de fuktige områdene på jorden for rundt 289 millioner år siden.

De er preget av å ha «stilker», bedre kalt caulidia, siden de ikke har en ekte stamme, og »blader» (filidios) som minner veldig om perler. Høyden overstiger ikke 10 cm; de kan imidlertid dekke et ganske stort område, for eksempel en stein eller til og med en vegg over tid. Og er det de vokser på et hvilket som helst fuktig sted beskyttet mot direkte sol. I den tørre sesongen visner de nesten helt, men når regnet kommer tilbake, blir de grønne.

Reproduksjon kan være seksuell, som foregår i ditt reproduktive system som er kjent som archegonium; eller aseksuell gjennom fragmenteringen av gametofytten (som ville bli moseprøven).

Hvilken funksjon har de?

Mos spiller en grunnleggende rolle i økosystemer. De holder på fuktighet og forhindrer nedbrytning. Men i tillegg til det utgjør en viktig tilflukt for små hvirvelløse dyr. Det faktum at det samles på en vilkårlig måte skader landskapet vårt alvorlig, og det er derfor bare de som har de nødvendige tillatelsene som kan gjøre det.

Er det lurt å bruke den til å dekorere plantene?

Mos i Azalea bonsai

Hvis vi vil bruke mose, anbefaler jeg å kjøpe spaghnummose. i alle barnehager, hagebutikker eller nettbutikker som er spesialisert i kjøttetende planter. Som vi har kommentert, bør ikke mose som vi finner i marken, samles opp, fordi vi kan bringe balansen som holder den i live.

Når dette er tatt i betraktning, er mos en ikke-parasittisk plantetype, noe som betyr at det vil ikke skade planten vi dyrker. I tillegg forbedrer du bonsaiens skjønnhet eller plantevesener som vi har i potten, for ikke å nevne at det hjelper å opprettholde fuktighet.

Imidlertid har den en ulempe som må tas i betraktning: for å overleve, må det vannes ofte, noe som betyr at vi ikke kan bruke den på alle plantene vi vil ha, men bare på de som har et høyt vannbehov, for eksempel vann- eller semi-akvatiske, kokedamas og noen bonsai (Taxodium, Rhododendron, Ficus, Picea). Den kan også brukes som et eneste substrat for rovdyr, spesielt Sarracenia, siden disse plantene trenger høy luftfuktighet for å komme videre.

Ideer for å dekorere mose

For å avslutte, gir vi deg noen bilder av planter dekorert med dette nysgjerrige grønnsaksteppet:

Terrarier

Legg mose i terrariet ditt slik at det ser spektakulært ut

Har du en tom flaske, eske eller akvarium? Gi det et nytt liv ved å gjøre det om til et terrarium. Litt torv, et lag med mose, noen strategisk plasserte steiner, og du trenger bare å vanne ofte for å minne deg om et fjellandskap, i miniatyr ja, men like vakker 🙂.

Kokedamas

Lag mos kokedamas

Kokedamas er planter hvis røtter er pakket med mose. De brukes som anheng, og sannheten er at de ser veldig bra ut, som du kan se på bildet ovenfor. Fortsett og lag din egen. Her har du informasjon om hvordan du får tak i det.

Bonsai og aksentplanter

Bregner på stein med mose

Mos legges vanligvis mose på bonsai, spesielt hvis de skal eksponeres. Men også kan brukes til medfølgende planter, aksentplanter, som bregner.

Hva syntes du om denne artikkelen om moser?