Skip to content

Hva er nitrophoska og hva brukes det til?

5 de juli de 2021

For at plantene kan vokse seg sterke og litt raskere enn de vanligvis gjør, kan de få en eller annen type gjødsel som Nitrofoska. Det er imidlertid viktig å bruke dem godt, for hvis de ikke ble gjort, ville risikoen for overdose være større.

Med tanke på dette, Vi skal forklare hva Nitrofoska er, en av de mest brukte gjødselene, de forskjellige typene som finnes og hvordan du bruker den slik at plantene reagerer som vi forventer; altså vokse opp sunt.

Hva er nitrophoska?

Nitrofoska er en gjødsel

Nitrofoska er et utvalg av komplekse gjødsel utviklet av Eurochem, et selskap som startet som et multinasjonalt gruveselskap og også ble produsent av gjødsel for planter. Og det har ikke gått ille i det hele tatt, siden hvem vet ikke eller har ikke hørt om Nitrofoska? Enten du er ekspert eller ikke, er det sannsynlig at du har sett blå kuler i underlaget på noen av plantene dine, eller at du har kastet dem selv.

Men hva er det som skiller dette produktsortimentet fra andre? Vel, faktisk, for øyeblikket, ikke mye som landbruksnæringen går frem med store sprang. Men i sin tid var det noe nyskapende: hvert korn, det vil si hver pellet, inneholder flere næringsstoffer (noen bare nitrogen, fosfor og kalium (NPK), andre også mikronæringsstoffer), i stedet for en eller to som var det som ble gjort i forrige århundre. Med dette er det mulig å optimalisere applikasjonen.

Hvilke næringsstoffer inkluderer den?

Nitrofoska, uansett type, inneholder nitrogen, fosfor og kalium. Noen vil også ha andre næringsstoffer, alle veldig viktige for planter. La oss vite hva de er og hva de bruker dem til:

 • Nitrogen (N): det er det viktigste næringsstoffet, siden det er ansvarlig for vekst.
 • Fosfor (P): stimulerer produksjonen av blomster, frukt og frø, samt røtter.
 • Kalium (K): det er nødvendig for planter å utvikle seg godt.
 • Magnesium: involvert i fotosyntese.
 • Sodium: opprettholder den ioniske balansen i celler.
 • Mikronæringsstoffer: kalsium, jern, bor, svovel og sink. Alle har forskjellige funksjoner, for eksempel å regulere vekst, eller dannelse av blomster og frukt.

Typer av nitrofoska

Det er mange typer, avhengig av formuleringen:

 • Nitrofoska 12 + 20 + 12
 • Nitrofoska 13 + 9 + 16 (+ 4 + 17): i tillegg til å inneholde NPK, har den magnesium og natrium.
 • Nitrophoska trippel 15
 • Nitrophoska 22 + 8 + 10
 • Spesiell nitrofoska, som den spesielle for oliventrær, som har NPK 20-5-10, og også magnesium, svovel og mikronæringsstoffer.
 • Nitrofoska perfekt 15 + 5 + 20 (+ 2 + 20 + 0,02 + 0,01): har NPK, magnesium, natrium, bor og sink.
 • Nitrofoska spesiell 12 + 12 + 17 (+ 2 + 20 + 0,02 + 0,01): har NPK, magnesium, natrium, bor og sink. Du kan få det .
 • Nitrofoska super 20 + 5 + 10 (+ 3 + 12,5 + 0,3): inneholder NPK, så vel som magnesium, natrium, jern og bor.
 • Blad nitrophoska. Kjøpe det.

Hva er blå nitrophoska?

Den blå nitrofoska er en type Nitrofoska Special med et balansert innhold av næringsstoffer, både de viktigste (nitrogen, fosfor og kalium), så vel som noen av de sekundære, som blant annet kalsium, jern eller sink. Det er løselig i vann, men det frigjør også disse næringsstoffene litt etter litt, noe som er veldig interessant for planter å ha tilstrekkelig vekst.

Sammensetningen er som følger: NPK 12 + 12 + 17, og den har også magnesium, natrium, kalsium, jern, bor og sink. Den er spesielt egnet for saftige planter (kaktus, sukkulenter) og for plener. Du ønsker det? Kjøpe det.

Hva er Nitrofoska for sitrus?

Sitrusfrukter har en tendens til å ha mangel på næringsstoffer, så i dag kan du betale dem med Nitrofoska for sitrus, en spesifikk kompleks gjødsel for å dekke dine behov. Det er to formuleringer: den ene er Nitrofoska 14, hvis sammensetning er NPK 14 + 7 + 17 med 2% magnesium, noe som anbefales mer for de som pleier å ha gule blader; og den andre er Nitrofoska 21, hvis sammensetning er 21 + 8 + 11, mer anbefalt for de som ikke har problemer.

Hvordan påføres gjødsel?

Vi vil at plantene våre skal være sunne og vokse godt, og det anbefales derfor å gjødsle dem eller gjødsel fra tid til annen. Men som vi sa i begynnelsen, er det like viktig å betale som å betale godt, og for dette må vi lese og følge bruksanvisningen på emballasjen. Hvis dette ikke gjøres, kan vi tilsette mer enn tilstrekkelig mengde, og som en konsekvens vil røttene lide skade, muligens irreversible.

Du må alltid huske på det mer mengde betyr ikke større effektivitet. Faktisk hender det at jo mer gjødsel vi legger inn, desto større risiko for død vil planten ha. Videre kan vi ikke forvente at et tre vil vokse, for eksempel 40 centimeter om året når dets naturlige veksthastighet er mye langsommere.

Med gjødsel kan vi få den til å vokse litt raskere enn det ville være normalt, men ingenting er overdrevet. Det vil si at hvis den generelt vokser med en hastighet på 20 centimeter per år, kan vi kanskje vokse 25.

Derfor, for å vite hvordan den brukes, må du lese etiketten på beholderen. Men Generelt må den helles direkte på jorden, blande den litt med den og deretter vanne den, ellers fortynne den først i vann. I alle fall anbefales bruk av hansker.

Hva er den beste tiden å gjødsle plantene?

Nitrophoska kastes når plantene er sunne

Planter blir befruktet eller befruktet når de er sunne, og når de rette forholdene er på plass for at de skal vokse. Med andre ord blir de bare betalt, eller skal betales, om våren og sommeren, også om høsten hvis det ikke er frost eller det er sent. Om vinteren kan du legge til gjødsel eller gjødsel med langsom frigjøring, men hvis de har blitt matet resten av året, er det ikke viktig.

I tillegg må du huske på at en syk eller nylig transplantert plante ikke må befruktes, da den er svak. Det er bedre å vente en stund, til du ser ny vekst.

Og du, bruker du vanligvis Nitrofoska?