Skip to content

Hva er og hvilke fordeler har en mulch i hagearbeid

22 de juli de 2021

Mulching er en teknikk som brukes i hagearbeid som består i å plassere en lag av organisk eller uorganisk materiale for å beskytte gulvet mot ytre handlinger som regn, vind osv.

Polstringen har mange fordeler som vi vil se nedenfor. I tillegg vil vi forklare hvilken type mulch som er best egnet for hager og frukthager. Vil du vite mer om det?

Polstring fordeler

mulch fungerer også i frukthager

Polstringen er normalt en tykkelse på ca 5-15 centimeter og det kan være av et organisk eller uorganisk materiale.

Blant fordelene vi finner når vi bruker mulch i hagen vår, har vi:

  • Vi reduserer tapet av fuktighet, siden vi reduserer fordampningshastigheten. På denne måten optimaliserer vi mengden vann vi bruker i vanning, og vi kaster ikke bort vann.
  • Den regulerer temperaturen på jorden ved å berolige plutselige endringer i temperaturen i tider med kaldere eller varmere. Takket være denne beskyttelsen røttene til plantene de lider ikke av ekstreme temperaturendringer.
  • Forhindrer jorderosjon, siden den fungerer som en skjerm mot vindens virkning.
  • Forhindrer vekst av ugress og andre uønskede arter.
  • Beriker underlaget når det brytes ned.
  • Det forskjønner hagen, siden den også oppfyller en estetisk funksjon.

Polstring materialer

det er organisk og uorganisk polstring

Blant de økologiske produktene som brukes til polstring finner vi barken av furu eller andre trær, biter av strimlet tre, halm og noen mandelskall.

På den annen side har vi uorganisk polstring. Disse består av materialer som grus, marmor, vulkansk jord og andre syntetiske materialer.

For å dekorere vatteringen din, kan du bruke dekorative steiner, forskjellige fargede sand, kunstige dyr eller hva fantasien din kan gi deg.

Bruk mulch til plantene i hagen din, de vil se mer beskyttet ut, og du kan dekorere og gi plantene dine et spesielt preg.