Skip to content

Hva er plantehormoner?

10 de juli de 2021

Planter, som dyr, har veldig spesielle celler som fungerer som budbringere. Selv om de produserer dem i små mengder, i motsetning til de som produseres av kroppen vår for eksempel, er de de som regulerer de fysiologiske fenomenene til planter, som vekst eller blomstring.

Du vil vite hva er disse plantehormonene, også kalt fytohormoner, og hvilken funksjon har de? Vel, la oss komme til det 🙂.

Hva er fytohormoner?

Fytohormoner eller plantehormoner (phyto betyr plante på latin) er stoffer som produseres av celler i plantevev, som blader, grener og til og med røtter. Det mest interessante er at selv om de er produsert i en bestemt del, kan den virke i en annen, noe som betyr at denne typen regulator «beveger seg» inne i anlegget.

Hva er plantehormonene til planter?

Phytorhomonas produseres i planteceller

De som har blitt oppdaget så langt er:

  • Abscisic acid: deltar i utvikling og vekst av planten, så vel som i tilpasningen til stress.
  • Auxins: regulerer veksten av planter, forårsaker forlengelse av celler.
  • Cytokininer eller cytokininer: regulerer vekst, aldring, dødsprogrammert, motstand mot skadedyr og sykdommer, samt toleranse og forsvar mot rovdyr.
  • Etylen: det er en gass som produseres i alle organene i planten, og har en rekke funksjoner: spiring av frø, regulering av vekst, modning av frukt, stimulering av aldring av de mest modne cellene i xylem og blader og blomster , og provosere når det er nødvendig tredobbelt respons fra planten slik at den vokser mer.
  • Gibberellins: det griper inn i avbruddet av frøene, i utviklingen av knoppene og fruktene, og i reguleringen av stilkenes vekst.
  • Brassinosteroider: De er spesielt viktige for unge planter, siden de deltar i utvidelse, deling og differensiering av celler, noe som gjør at de kan vokse.

Hva syntes du om dette emnet? 🙂