Skip to content

Hva er sandens tekstur?

10 de juli de 2021

På planeten vi lever på, finner vi et stort utvalg av jord, avhengig av sammensetningen; av dem alle er de med best lufting de sandete, men … Hva er sandens tekstur? Hvilke planter lever bra der?

Å kjenne egenskapene til det vil utvilsomt være veldig nyttig å vite alt du trenger å gjøre for å få mest mulig ut av det.

Hvilke typer sand er det?

Selv om det ofte er uunngåelig å forestille oss på stranden når vi snakker om sand, er det i virkeligheten mange andre typer:

  • Naturlig: de er restene av steinene som går i oppløsning av vannets kraft. Eksempel: elvesand.
  • Av mine: er de som finnes på jorden. De danner vinkellag av blått, grått og rosa.
  • Strand: de er de som inneholder store mengder salt og også organiske rester.
  • Vulkanisk: de er de som er i nærheten av vulkanene. Jo nærmere, fargen vil være mørkere. Eksempler: akadama, pimpstein, kanuma, etc.

I tillegg, avhengig av sammensetning, har vi kvarts (som inneholder en stor mengde kvarts), kiselholdig (silikater eller feltspat) og kalkholdig (kalkstein). Og vi kunne fortsatt klassifisere dem på en annen måte: i henhold til størrelsen. Vi har de tykke på 5 mm, de midterste på 2 mm og de tynne på 0,5 mm.

Hva er deres egenskaper?

Uansett sammensetning har de alle de samme egenskapene. Og det er det alle sammen de er veldig næringsfattige for de beholder dem knapt; i tillegg mister fuktighet veldig raskt.

Men vær forsiktig, de har også sine positive deler: de lar røttene luftes godt, og med dem unngås vanntett.

Hvilke planter kan det være nyttig for?

Maple bonsai

For mange, men spesielt for de som på deres opprinnelsessteder vokser i sandjord, som sukkulenter (kaktus og sukkulenter). Men det vil også hjelpe oss når vi dyrker visse busker eller trær i områder der klimaet er noe varmt for dem, for eksempel å dyrke japanske lønner i Middelhavet eller bonsai.

Jeg håper det har vært av interesse for deg 🙂.