Skip to content

Hva er Scoville Scale?

22 de juli de 2021

Paprikaene kjent som chilipepper, chili eller chilipepper har en egenskap til felles: Ved første bitt merker du umiddelbart den spesielle kløen som kan være mer eller mindre intens, avhengig av hvor mange matvarer vi spiser.

Vel, for å finne ut hvor varm hver pepper er, ble Scoville Organoleptic Exam utviklet i 1912 av Wilbur Scoville. I dag er det det mest populære verktøyet som lar oss vite hvor spiselige disse grønnsakene er.

Som vi vet, vil vi bli tvunget til å drikke en drink med vann eller melk, for å berolige den ubehagelige følelsen når vi putter en chili i munnen, avhengig av hvor følsom vi er. Men hvorfor? Svaret ligger i capsaicin, som er en kjemisk komponent som mange av plantene i slekten Capsicum har. Når vi tygger det, capsaicin stimulerer den termiske reseptoren i huden, spesielt slimhinnene, til det punktet at vi kan ende opp med å svette og ha det veldig dårlig.

Hvordan ble Scoville Scale utviklet? I 1912 ga Wilbur Scoville en komite av undersøkere en løsning med chiliekstrakt fortynnet i sukkervann til det ikke lenger kunne oppdages.. Graden av oppløsningen av ekstraktet gir sitt mål på skalaen. Dermed har for eksempel søt chili, da den ikke inneholder capsaicin, null på skalaen; i habanero chile har den imidlertid karakteren 300 000. Dette indikerer at ekstraktet ble fortynnet 300 000 ganger før capsaicin ikke kunne påvises.

Scoville skala

Likevel, det er fortsatt en upresis skala, siden testen er underlagt menneskelig subjektivitet. Men det er et veldig interessant tiltak å ha minst en idé om hvor krydret en chili er, tror du ikke?

Visste du om Scoville Scale? Hvis du har ønsket å vite mer, anbefaler vi at du leser denne artikkelen.