Skip to content

Hva er skadedyr og sykdommer i nelliker?

14 de juli de 2021

Nelliker er veldig holdbare urteaktige planter som produserer blomster store deler av året og krever lite stell. For å kunne nyte dem uten problemer må vi imidlertid vite at det er en reell risiko for at de ender opp med å bli angrepet av en eller annen pest eller infeksjon av en eller annen sopp.

Derfor skal vi fortelle deg det hva er skadedyr og sykdommer i nelliker og dens behandling slik at du på denne måten vet hva du skal gjøre hvis plantene dine noen gang blir svekket eller syke.

Skadedyr

La oss starte med skadedyrene.

Snegler

Mordersnegle

De er ca. 5-6 cm lange bløtdyr som kommer ut på veldig fuktige dager. Når de kommer over en nellike, de spiser på alle dets deler. Allikevel kan det unngås hvis vi bruker bløtdyrsmidler eller hjemmemedisiner mot snegler og antisnegler som vi spesifiserer i denne artikkelen.

Turer

Thrips, et skadedyr som kan påvirke banantreet

De er som veldig små, svarte ørepynt de spiser på undersiden av bladene, hvor vi vil se svarte prikker (organiske rester av parasitter) så vel som trekkene selv. De elimineres med Chlorpyrifos eller med Isofenfos.

Bladlus

Rød bladlus på tomatplante

De er parasitter på omtrent 0,5 cm rød, grønn eller brun farge som de spiser på bladene og blomsterknoppene. Vi kan kontrollere dem ved å plassere gule klissete feller nær plantene.

European Tortrix

Det er en lepidopteran hvis larver de spiser på blomstene. De elimineres med insektmidler for larver.

Gruvearbeidere

Bladgraver

De er diptera hvis larver grave gallerier i bladeneog svekker dermed nellikene. For å unngå dette, må vi behandle dem med Acefato.

Sykdommer

Sykdommene som kan påvirke nelliker er:

Rust

Rust

Det er en sopp som produserer oransje flekker på blader og stilker. For å forhindre at den løper, må de berørte delene fjernes og behandles med et soppdrepende middel.

Fusarium

Syk Fusarium-plante

Det er en soppsykdom som råtner røttene og svekker stammen. Det fungerer veldig raskt og er nesten alltid dødelig, så det er viktig å gjøre forebyggende behandlinger med systemiske soppdrepende midler eller kobber og unngå overvann.

Carnation marmorering virus

Det er et virus som produserer små flekker i brune eller lilla linjer eller ringer. Det er nødvendig å eliminere de berørte delene og holde det syke prøven borte fra resten av nellikene for å unngå overføring av sykdommen.

Svekkelse

Det er forårsaket av en viroid som forårsaker vekstforstyrrelser. For å kontrollere det anbefales in vitro kultur av meristematiske apices.

Har det vært nyttig for deg? 🙂