Skip to content

Hva er stolons og hva er de til?

7 de juli de 2021

I verden av hagearbeid og botanikk er det forskjellige typer konsepter som er ukjente for mange og andre som er velkjente for andre. Ofte kan vi vite hva vi kjører, men vi vet ikke navnet eller funksjonen den utfører for anlegget eller resten av omgivelsene.

For den som aldri har hørt om hva er stolons eller hva er de til, bare fortsett å lese.

Hva er stolons?

Marsilea mollis er en stoloniferous plante

Stolons er en type stilk som planter har som vanligvis blir født ved bunnen av hovedstenglene. Dette er krypende stilker som utvikler seg på jordoverflaten eller til og med under den. Det er mange planter som stolons har. De er svakere stilker som kryper på bakken, og samtidig utvikler de nye røtter som de vil produsere nye planter med.

Et velkjent eksempel på en plante som har stolons er jordbær og mynte. Jordbæret har små stilker som kryper langs bakken, og som igjen genererer andre røtter for vekst av nye planter.

Hva er stolons for?

Som alle deler av en plante oppfyller stolons sin egen funksjon. Stolpene har flere seksjoner og er delt inn i deler. I hver av seksjonene i stolon er der utviklingen av de nye plantene finner sted. Stolpene er de som lager vegetativ reproduksjon. Dette er en type reproduksjon der frøene ikke griper inn.

Derfor er stolons funksjon å sørge for at planten reproduserer litt etter litt og sprer seg over hele landet. Jo lenger stolon, jo flere seksjoner vil den ha og derfor jo mer kan den reproduseres.

Hva er plantene som reproduserer av stolons?

Det er mange planter som kan reproduseres av stoloner, mye bedre enn av frø. Noen av dem er:

  • Pannebånd: det er en urteaktig plante som når en høyde på opptil 30 centimeter. Bladene er grønne eller brokete, koniske. Blomstene, som blomstrer om sommeren, er små. Se fil.
  • Dragon: det er en urteaktig plante som utvikler stengler mellom 60 og 120 centimeter høye. Bladene er grønne og blomstrer om våren. Det er mye brukt i matlaging som krydder. Se fil.
  • Jordbær: det er en flerårig urteaktig plante som når en høyde på 20 centimeter. Bladene danner en basal rosett, og er trifoliate, grønne i fargen. Om våren blomstrer den og produserer små hvite blomster som er omtrent 1 centimeter i diameter. Fruktene, det vil si jordbær, modnes om sommeren og er spiselige. Se fil.
  • Peppermynte: det er en flerårig urt med grønne blader og veldig aromatisk. Den vokser til en høyde på omtrent 30-35 centimeter. Den blomstrer om sommeren og produserer små, lyse blomster. Se fil.
  • Kløver: det er en årlig eller flerårig urt avhengig av art og klima som er preget av å ha tri- eller fireblader (med 3 eller 4 brosjyrer) i grønn eller lilla farge. Blomstene spirer om våren, og er spiky eller umbellate. Se fil.
  • lilla: Det er en liten urteaktig 10 til 15 centimeter høy, flerårig, som har hjerteformede eller reniforme blader av grønn farge. Blomstene er ensomme, mørk lilla og aromatiske. Se fil.

Som du kan se, er det et bredt utvalg av stoloniferous planter som det er veldig sannsynlig at du noen gang har hørt om. Det faktum at de er ganske små, gjør dem egnet til dyrking i potter, og det er derfor de er ideelle når du vil dekorere en uteplass, en balkong, en terrasse eller et hjørne av hagen.

Hva er jordstengler og stoloner?

Begge er stilker som vokser horisontalt. Når det gjelder jordstengler, vil vi alltid finne dem under jordoverflaten, mens stolonene er over den.. I tillegg kan jordstenglene gi opphav til nye planter, selv om de går i stykker; i stedet er stolons ferdige planter, med sitt eget rotsystem som vil vokse enda mer hvis de skilles fra moderplanten.

Med denne informasjonen vil du kunne lære mer om noen planter og hvordan stolons fungerer, samt hvordan de skiller seg fra jordstengler.