Skip to content

Hva er vintreet, og hvordan behandles det?

22 de juli de 2021

Så mye som vi vil unngå det, dessverre vil plantene våre gjennom hele livet bli påvirket av forskjellige skadedyr og må overvinne en og annen sykdom. Selv om mange av disse problemene kan løses, er det andre som vil gi oss mer hodepine, for eksempel vintreet.

Dette er en sykdom som kan oppstå i både varme og tempererte klimaer, som kan drepe avlinger veldig raskt. Derfor, det er veldig viktig å vite hva det er, hvilke symptomer og skader det gir og hvordan det kontrolleres.

Hva er Vine Tinder?

Det er en parasittisk sykdom forårsaket av sopp Stereum hirsutum Per. Y Phellinus igniarius Fr., som trenger inn i treet gjennom beskjæringssår. Når den er inne, multipliserer den og sprer seg veldig raskt, så mye at den berørte planten kan dø på så lite som ti dager.

Den har to måter å angripe, avhengig av temperaturene. Den ene er treg når soppene smitter på vintreet om våren eller høsten, og den andre er rask eller hjerneslag, det er når de smitter om sommeren.

Hva er symptomene og skadene det gir?

  • På den sakte måten: symptomene begynner vanligvis i full blomst eller om sommeren, og er: utseendet på misfarginger i nakken og på kantene av bladene, som blir gulaktige i de hvite og rødlige varianter i blekket som konvergerer og tørker i midten. Bladene ender opp med å falle.
  • På den raske måten: bladene blir grågrønne på få dager. Til slutt ender de også med å falle.

Også, hvis kofferten er kuttet, kan gul tre sees i midten, omgitt av et mørkt treområde og en sunn trering.

Hvordan styres den?

Vinstokk

For øyeblikket er det ingen effektiv kjemisk behandling. Men det er noen ting som kan gjøres for å kontrollere og forhindre denne sykdommen.:

  • Rengjør og desinfiser beskjæringsverktøyet før og etter bruk.
  • Dekk til store beskjæringssår med helbredende pasta.
  • Brenn beskjæringsrester.
  • Beskjær berørte planter sist.

Vi håper denne artikkelen har vært nyttig for deg, og du kan ha noen godt beskyttede vinstokkstammer 🙂.