Skip to content

Hva er xerophytic planter?

27 de juli de 2021

Med ankomsten av sommeren er det noen planter i hagen vår som storkoser seg. Varme, høye temperaturer, vanning av og til, sporadisk gjødsling … Uten tvil forhold som er veldig like de på deres opprinnelsessteder.

Visste du forresten at denne typen plantevesener også er kjent som xerofytiske planter?

Dyckia

Ordet xerophyte kommer fra gresk, som betyr xero-: tørr og -fita: plante. De er planter som har tilpasset seg vannmangel, modifiserer bladene og stilkene på en slik måte at en hvilken som helst dråpe av den dyrebare væsken som er på eller rundt planten, vil absorbere den. Dermed har xerofytter lange røtter, veldig små blader med få porer, eller de kan til og med ha torner.

Echinocactus texensis

I mange tilfeller har planten det bra lagret vannreserven i stilkene, som tykner. Noen eksempler kan være kaktus eller caudiciforms (som f.eks Adenium obesum).

Lavandula

Andre eksempler på xerofytiske planter er de som har dekket bladene med hår eller voks for å opprettholde en tilstrekkelig bladtemperatur. Så er de som rull dem opp for å redusere svetteoverflaten -en vital funksjon som innebærer et betydelig vannforbruk-.

Olea europaea

Dermed finner vi mange av dem i vårt land. Spesielt i Middelhavsregionen, der det er veldig lite nedbør og planter må tilpasse seg hvis de vil overleve. Bladene er vanligvis små for å unngå å konsumere mer vann enn det vil være tilgjengelig gjennom sesongen.

Lavendel, rosmarin, oliven, vill oliven, oleanders … alle er eksepsjonelle plantevesener å ha i en hage med lite vedlikehold, siden de er eksperter i å vokse med noen hundre liter vann årlig.

Har du hatt noen uløste tvil? Hvis svaret er ja, ta kontakt Ta kontakt med med oss ​​😉.