Skip to content

Hva kjennetegner leirjord?

9 de juli de 2021

Når vi ønsker å dyrke noe av det viktigste vi må gjøre er å studere jorden vi har, siden vi kan være mer vellykkede med noen planter, avhengig av dens egenskaper. Og ærligheten er en av de beste, om ikke den mest.

Men, Hva er sammensetningen av leirjord? Og hvorfor er det så interessant å vokse?

Hva er sammensetningen av den leirete jorda?

Loamy jord er fruktbar

Leirjord er en av jordtyper med høyest landbruksproduktivitet, siden den har en andel av sand, silt og leire som er egnet for avlinger (eller i det minste for de viktigste). Hva er sammensetningen? Vi vil, Selv om det kan variere litt, anses det å ha følgende:

  • 45% sand
  • 40% slim
  • 15% leire

Variasjoner

Sandjord leirjord

Det er den som har mer sand enn optimal. De har en grov tekstur, og når du tar en håndfull kan den ikke støpes. Flekk også hånden.

Leirejordjord

Det er den med mer leire enn det som anses som optimal. Teksturen er noe mykere enn den av sandleiren, men den skiller seg ut fra fargen som er mørkere, og ved å kunne forme den. Det etterlater også rester på hendene, selv om ingenting som vannet ikke fjerner raskt 😉.

Hvordan gjenkjennes det?

Det er ikke vanskelig å kjenne igjen som fargen er nesten svart. Når du ser et land som er i den fargen, vil du vite at det er veldig, veldig fruktbart på grunn av det høye innholdet av organisk materiale. Men også, leirjord har disse andre egenskapene:

  • Den har god vannretensjon og filtreringskapasitet.
  • Den komprimerer ikke.
  • Den har de nødvendige næringsstoffene for avlinger.
  • Det blir ikke søppel.
  • Den er brun eller mørk brun i fargen.

Viktigheten av å kjenne jorda i hagen eller frukthagen

Det er viktig å kjenne hagejorden

På planeten vi lever på er det forskjellige typer jordsmonn, noen mer sure, andre mer leirete, noen med bedre eller dårligere drenering, med mer eller mindre næringsstoffer, og så videre. Avhengig av egenskapene til hver av typene, vil noen planter eller andre vokse. For eksempel, i sure eller svakt sure jordarter som vi finner i fjellene i Japan, vokser japanske lønn som ingen steder (Acer palmatum), mens vi i leire i Middelhavsområdet finner de vakreste oliventrærne (Olea europaea) av verden.

Betyr dette at den japanske lønnen ikke kan vokse i Middelhavet, og at oliventreet ikke ville vokse i Japan? Vel, hvis vi fokuserer på hage- eller frukthagejord, er svaret nei, for avhengig av jordens surhet eller alkalitet, vil det være visse næringsstoffer som, selv om de kanskje er der, ikke vil være tilgjengelig for røttene å absorbere. .

Fortsetter vi med eksemplet, vil den japanske lønnen i leirejord ha jernmangler fremfor alt, noe som vil føre til at bladene blir klorotiske (gulaktig, slik at nervene blir grønne); På den annen side vil oliventrærne i sur jord ha kalsiummangel, noe som vil påvirke dens utvikling og vekst, noe som vil være langsommere, og som også vil svekkes over tid, og dermed tiltrekke seg insekter som forårsaker skadedyr.

Men bortsett fra alkaliniteten eller surheten, Det er veldig viktig å vite om jorden har god drenering eller ikke; det vil si at hvis det regner eller vanner, er det i stand til å absorbere vann raskt. Generelt sett er drenering ansett som god hvis jorden absorberer vann fra et hull på 50 cm x 50 cm på maksimum en time. Hvis det tar lengre tid, eller hvis det tar flere dager, kan du bare plante planter som tåler vanntetting, som for eksempel pil.

Her har du mer informasjon:

Er leirjord bra for alle planter?

Vingård på leirjord

Du tror kanskje at denne typen jord er bra for praktisk talt alle planter, men sannheten er at den ikke er det. Hvis du vil ha en hage som gir deg en god produksjon, er denne typen jord uten tvil det ideelle for at du skal nå målet ditt, men hvis det du ønsker er å nyte en frodig hage, vil du også kunne oppnå det med dette landet.

Uansett, slik at det ikke er noen problemer av noe slag, er det ideelle at du tar en titt på hagene, parkene og frukthagene som er i ditt område. På denne måten vil du kunne vite hvilke planter som gjør det bra, med tanke på jorda men også klimaet.

Planter som IKKE vil gjøre det bra i leirete jord

Det er visse planter som ikke vil ha det bra, og de er:

Acidofile planter

Vi har snakket om den japanske lønnen, men det er også andre som azaleaer, kameliaer, gardeniaer, lyng og mange andre, som ville ha mange problemer i leirete jordarter, spesielt hvis de er lerete leirete siden pH (eller potensielt hydrogen, som måler hvor surt et stoff er, om det er flytende eller ikke) det er veldig høyt for dem, høyere enn 7.

Disse plantene vil bare vokse godt i jord med en pH mellom 4 og 6, da det er her de finner jernet de så sårt trenger for riktig utvikling.

Kjøttetende planter

Kjøttetende planter er alle de som har utviklet en slags felle for å fange byttedyr, som blant andre Dionaea, Sarracenia eller Drosera. Årsaken til å produsere disse fellene er fordi finne så lite næringsstoffer i jorden at de må tilfredsstille sin «sult» ved å fange små insekter og fordøye kroppene sine.

Den leirete jorda er ganske fruktbar, slik at røttene til disse plantene blir «brent», som når vi gjødsler i overkant.

Hva syntes du om dette emnet? Visste du de fantastiske egenskapene til den leirete jorda?