Skip to content

Hva kjennetegner palmer?

22 de juli de 2021

Palmer er fantastiske planter som du kan ha en tropisk hage med, selv i frostklima. Bladene, stammen (stammen) og måten de utvikler seg på er så elegante at ingen andre planter som den kan bli funnet.

Å dekorere med dem er alltid en glede, siden det er mer enn 3000 arter, og det er mange som helt sikkert kan tilpasses for å leve godt i ditt område 😉. Men, Vet du hva som kjennetegner palmetrær?

Dypsis lutescens blader

Palmer tilhører familien Arecaceae (tidligere Palmaceae). De er monokotyledone planter, det vil si at de ikke bare ikke har en sekundær vekst (som trær), men også når frøene spirer, spirer bare en enkelt kimblad. Vi kan si at de er de «eldre søstrene» av urter, siden de faktisk palmer er gigantiske gress.

Hovedegenskapene, det vil si de vi må se på når vi vil identifisere dem, er:

  • Eiendom: deres rotsystem er fascinert, noe som betyr at de ikke har en hovedrot. De er overfladiske og går ikke dypere enn 60 cm. Dessuten er de ikke invasive.
  • stilk: er kofferten eller falsk koffert. Det kan være multicaule (flere koffert), eller unicaule. Avhengig av art kan den være lang, kort, fin, grov, dekket med fibre eller torner, klatrer (Calamus) eller underjordisk (Nypa fruticans). Noen tåler orkanens styrke, ettersom palmer mangler kambium, slik at de har en mer fleksibel koffert. Men de klarer ikke å regenerere eksternt vev: de kan ikke helbrede sår.
  • Ark: de kan være pinnate (Butia, Phoenix, Chamaedorea, etc.), som er de som de lateralt orienterte segmentene kommer fra rachiene; bipinnate (Caryota), som er de hvis brosjyrer er dobbelt pinnate; klapper (Chamaerops, Copernicia, Trithrinax, etc.) som er de som har vifteform; og costapalmadas (Sabal, Livistona, Raphis, Licuala), som er vifteformede blader hvis petiole er satt inn i form av en ribbe på bladet.
  • Blomsterstand: er sett med blomster. De er beskyttet av skaftblader som kalles skifer.
  • blomster: de er veldig små, dannet av 6 kronblader i to krøller. De fleste artene er monoecious (med kvinnelige og mannlige eksemplarer), men det er også de som er todyrlige. I sin tur kan palmer være monokarpiske (Corypha), det vil si etter blomstring når de først dør, og etterlater seg et stort antall frø, eller polykarpisk, som blomstrer en gang i året fra øyeblikket den når voksenlivet.
  • Frukt: de kan være i form av drupe (Cocos) eller drupe (Phoenix), og har en veldig variabel vekt, fra noen få gram til 25 kg.

Kokospalm eller Cocos nucifera

Hvis du har ønsket å vite mer, klikk her.