Skip to content

Hva studerer skogbruk?

13 de juli de 2021

Trær og busker er planter som, i tillegg til å bli funnet i sine naturlige habitater, takket være mennesker dekorere hager, så vel som gatene i byene. Uten dem ville luftkvaliteten utvilsomt være mye lavere enn den er, noe som ville gjøre helsen til oss alle ikke den samme.

For alt dette er det interessant å vite hva er skogbruk og hva studerer det, spesielt hvis vi planlegger å vie oss til bevaring og vedlikehold av byflora.

Hva er det og hva studerer det?

Tredyrking er en vitenskap dedikert og spesialisert i å ta vare på flora som har blitt plantet i urbane sentre, spesielt trær. Hvert eksemplar styres individuelt for å sikre at det lever så mange år som mulig med helse og uten å måtte bekymre seg – i det minste ikke for skadedyr og sykdommer.

Før denne praksisen ble trær behandlet med lite spesifikk kunnskap. De ble beskåret uten rim eller grunn, noe som førte plantene til et veldig trist utfall: bladfall, stunt vekst, død og påfølgende fall, som igjen utgjorde en betydelig risiko for mennesker.

Hva er dets prinsipper?

Prinsippene for skogbruk er skapt slik at urbane trær er dekorative elementer, ja, men også slik at de er planter som er veldig godt ivaretatt. Er disse:

  • Treet skal ikke bli skadet.
  • Trær er levende vesener. Omsorgen de får bør minimere risikoen for sykdom.
  • De er komplekse organismer. Ikke bare har de naturlig forsvar mot noen av skadedyrene, men de er også en del av et komplekst økosystem der de alle samhandler.
  • Omsorg for et stresset og aldrende tre krever mer oppmerksomhet enn å ta vare på et som er ungt og sunt.
  • Det er viktig at menneskelig inngripen er minimal. Det vil bare gjøres hvis det virkelig er nødvendig, det vil si hvis det for eksempel er en risiko for at en bestemt gren faller til bakken.
  • Det er bedre å forhindre enn å kurere. Beskjæring er en jobb som, hvis den gjøres uten å respektere treets sykluser og naturlige struktur, kan gjøre det syk. Derfor skal den bare beskjæres av spesialiserte mennesker.

Trær i parken

Fant du det interessant? 🙂