Skip to content

Hvilke naturlige produkter å behandle skadedyr å bruke?

9 de juli de 2021

Er du glad i økologisk jordbruk? Selv om du ikke er det, hvis du dyrker maten eller deler av den det er interessant å bruke naturlige produkter til å behandle skadedyr når det er nødvendig.

Men hvilke skal du bruke og hvordan? Kaliumsåpe, neemolje, … det er mange! Og nei, ikke alle brukes til å løse de samme problemene, men du kan finne to eller flere som virker mot et visst skadedyr. La oss se det mer detaljert.

Hvilke naturlige produkter anbefales for å behandle skadedyr?

Neem olje

Neem olje er et godt naturlig insektmiddel

Neem tree oil er en olje (verdt redundansen 🙂) det kommer fra frøene til arten Azaradichta indica, som er et tre innfødt til India og Burma som når en høyde på opptil 20 meter. Det er et kraftig og effektivt insektmiddel som er veldig enkelt å bruke, som vil eliminere skadedyr som avlingene dine har, og som vil beskytte dem.

Mot hvilke skadedyr å bruke det?

Det er bra mot alle de vanligste skadedyrene: hvitløk, bladlus, hvitflue, fruktmokka, møll, edderkoppmidd, thrips.

Hvordan brukes det?

Du må fortynne 1 ml neemolje i en liter vann, og påfør med en bladspray (blader).

Kjøp den her.

Hestehale ekstrakt

Horsetail ekstrakt brukes som soppdrepende middel

Horsetail er en plante som bortsett fra å være veldig dekorativ og lett å ta vare på hvis den har rikelig med vann, blir det hentet ut en væske som blandet med solbrun, malurt, løk og humus gir opphav til en godt avstøtende middel mot sopp.

Mot hvilke skadedyr brukes det?

Skadedyr ingen, men det forhindrer og behandler soppsykdommer, som mugg, pulveraktig mugg, monilia, rust, bladflekker eller tomat septoria.

Hvordan brukes det?

Det må fortynnes mellom 20 og 50 ml produkt i en liter vann, og påføres hver 2-3 uke som et forebyggende middel, eller hver tredje dag som et kurativ middel.

Kjøp den her.

Nettle ekstrakt

Nettle ekstrakt er effektivt mot bladlus

Formulert med vandig ekstrakt av brennesle (Urtica dioica) og et alkoholholdig ekstrakt av brønnkarse (Nasturtium officinalis), er det et godt middel mot skadedyr og mikroorganismer som forårsaker sykdommer siden styrker forsvaret til planter ved å stive veggene i cellene. Også, og avhengig av hvor mange som er fortynnet, hjelper det frøene å spire raskere, eller å få bedre vekst.

Mot hvilke skadedyr å bruke det?

Det anbefales som et frastøtende middel mot bladlus, edderkoppmidd og muggsykdom.

Hvordan brukes det?

Det vil avhenge av hva du trenger det til:

 • Ufortynnet: akselererer nedbrytningen av kompost.
 • Fortynnet 10 ganger: forhindrer bladlus og edderkoppmidd.
 • Fortynnet 20 ganger: forhindrer mugg og klorose, og fungerer som et stimulerende middel for frø og planter.

Løsningen fortynnes i 1 liter vann og påføres med en spray på bladene eller på bakken.

Kjøp den her.

Kaliumsåpe

Kaliumsåpe er et naturlig insektmiddel

Også kjent som kaliumløsning, det er et biologisk nedbrytbart insektmiddel som består av kaliumhydroksid, olje (solsikke, oliven, ren eller filtrert og resirkulert) og vann. Det har fordelen at opptrer ved kontakt; det vil si at den forblir på overflaten av stilkene, bladene, eller hvor som helst den må plasseres, av planten. Dette gjør det mye lettere for oss å behandle dem mot skadedyr, siden det bare vil være nødvendig å bruke det på dem. I tillegg er det ikke skadelig for miljøet; Faktisk kan den brukes på nytt som kompost fordi den frigjør karbonat av kaliumklorid, som fungerer som en ekstra hjelp til å vokse sunt.

Mot hvilke skadedyr å bruke det?

Det er spesielt indikert for bladlus, edderkoppmidd, hvite fluer og melkeboller. Det er også gyldig som soppdrepende middel (mot sopp) når sykdommen forårsaker mindre problemer for planten.

Hvordan brukes det?

Du må bare fortynne mellom 1 og 2% kaliumsåpe i vann, og bruke den med en spray.

Kjøp den her.

Hvilke tiltak må du ta for å forhindre skadedyr i å ha skadedyr?

Unngå å kjøpe syke planter

Insektene som forårsaker skadedyr er alltid der, lurer og venter på den minste muligheten til å mate på planter som ikke går gjennom sitt beste øyeblikk. I løpet av våren, og spesielt sommeren, vil vi se dem mest. Det er imidlertid flere ting vi kan gjøre for å holde dem langt nok unna:

 • Hold plantene godt vannet og befruktet: Husk at mer ikke alltid er bedre; men heller motsatt i disse tilfellene, da det kan være en risiko for overdosering. Hvis du ikke vil at røttene og bladene skal brenne eller tørke ut, vanner du regelmessig og følger instruksjonene på gjødselbeholderen slik at de er vakre.
 • Ikke våt blader eller blomster når du vanner: de kan ikke absorbere vann direkte, og faktisk hvis de holdes våte for lenge, dør de bokstavelig talt, kveles av at porene på overflaten er lukket.
  Det samme skjer med røttene når du setter en tallerken som nesten alltid er full. Glem aldri å fjerne overflødig vann 20-30 minutter etter vanning.
 • Har syke planter skilt fra andre: for å forhindre at skadedyr eller sykdommer går over til sunne.
 • Ikke kjøp syke planter: av samme grunn sagt tidligere. Hvis de har skadedyr, eller de ser dårlige ut, må du legge dem igjen i barnehagen.
 • Bruk nye underlag: det er ikke tilrådelig å bruke dem som jord til potteplanter (de kan kastes i hagen, i et område der ingenting er plantet), siden smittefaren er veldig høy.
 • Desinfiser beskjæringsverktøyet før og etter bruk: på denne måten vil du holde plantene beskyttet.
 • Ikke nøl med å bruke kjemikalier når skadedyret er utbredt: å vedta de nødvendige sikkerhetstiltakene, for eksempel å ta på gummihansker, bruke dem bare på ikke-blåsende dager og hvis det ikke er regnvarsel, og følge instruksjonene til punkt og prikke. Hvorfor? Vel, naturlige produkter er fine, men når vi har en pest, for eksempel av bomullsmelblomst som dreper planter, er det ideelle å velge kjemikalier som insektmidler som inneholder Pyriproxyfen.

Hvilke andre naturlige midler mot skadedyr vet du? 🙂